Η πιο ανθεκτική θεωρία συνωμοσίας

Η πιο ανθεκτική θεωρία συνωμοσίας

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μουσικό φεστιβάλ, προγραμματισμένο για τις 20-22 Σεπτεμβρίου, κατέληξε το διαδικτυακό καλαμπούρι που ξεκίνησε τον Ιούνιο με κεντρικό σύνθημα «Ζώνη 51, δεν μπορούν να μας σταματήσουν όλους!» και στόχο την ειρηνική εισβολή στο «άδυτο των αδύτων» της NASA και της πολεμικής αεροπορίας, όπου φέρεται να στεγάζονται οι αδιαμφισβήτητες αποδείξεις της ύπαρξης εξωγήινων.

Η Ζώνη 51 εξάπτει τη φαντασία κάθε ρέκτη της επιστημονικής φαντασίας, καθώς στην ερημική τοποθεσία της πολιτείας της Νεβάδας η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται να έχει συγκεντρώσει κομμάτια ιπτάμενων δίσκων, ακόμη και σορούς εξωγήινων όντων που βρήκαν τον θάνατο από τη συντριβή των διαστημοπλοίων τους στη Γη. Το ενδιαφέρον για την άκρως απόρρητη τοποθεσία αναβίωσε πριν από 20 χρόνια η επιτυχία της τηλεοπτικής σειράς «X-Files», η οποία αντλούσε τη θεματολογία της από τον εμπορικό κινηματογράφο της δεκαετίας του 1950 και τις δημοφιλείς θεωρίες συνωμοσίας της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.

Το έντονο ενδιαφέρον των χρηστών του Διαδικτύου για την κωμική πρόταση για ομαδική εισβολή στις εγκαταστάσεις της Ζώνης 51 έπεισε τους εμπνευστές της να εξασφαλίσουν άδεια τέλεσης συναυλίας στην περιοχή. Στην αίτησή τους προς τις τοπικές αρχές, οι διοργανωτές του μουσικού φεστιβάλ με τίτλο «Alienstock» (συνδυασμός του εξωγήινου με την εμβληματική συναυλία στο Γούντστοκ του 1969) ευελπιστούν να προσελκύσουν περισσότερους από 5.000 θεατές.

Η πιο ανθεκτική θεωρία συνωμοσίας-1

Η σύγχρονη εμμονή με την ύπαρξη εξωγήινης ζωής και τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να αποκρύψουν το γεγονός έχει τις ρίζες της στη μεταρομαντική λογοτεχνία του 19ου αιώνα και σε συγγραφείς όπως ο Ιούλιος Βερν και ο Χ. Τζ. Ουέλς.

«Ο πόλεμος των κόσμων»

Στα γεμάτα αισιοδοξία και πίστη στις ικανότητες του ανθρώπου μυθιστορήματα του Βερν απαντά με τον τρόπο του ο Ουέλς με το βιβλίο του «Ο πόλεμος των κόσμων», του 1898. Σε αυτό, ο Βρετανός συγγραφέας εμφανίζει φαινομενικά αήττητα εξωγήινα όντα με ιμπεριαλιστικούς στόχους και υπεράνθρωπες ικανότητες. Η κατακτητική μανία των εξωγήινων αποδεικνύεται, όμως, ανίσχυρη απέναντι στη φύση και στην ισχύ των μικροβίων, που σκοτώνουν τους εντέλει ανίσχυρους εξωγήινους.

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και ο Ψυχρός Πόλεμος βοηθούν το κοινό να συνειδητοποιήσει τις καταστροφικές δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας, δημιουργώντας πραγματική ψύχωση στη Δύση –αλλά και στη σοσιαλιστική Ανατολή– για επικείμενη πυρηνική καταστροφή. Σε αυτές τις συνθήκες οξυμένου γεωπολιτικού άγχους, καταγράφονται οι πρώτες «εμφανίσεις» ιπτάμενων δίσκων. Μεταξύ 1947 και 1965, η αμερικανική πολεμική αεροπορία καταγράφει 10.147 τέτοιες μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, που κάνουν λόγο για εξωγήινα ιπτάμενα σκάφη. Η διαστημική κούρσα μεταξύ των υπερδυνάμεων τροφοδοτεί και αυτή με τη σειρά της τις θεωρίες συνωμοσίας, ενώ η επιτυχία βιβλίων όπως το «1984» του Οργουελ και το «Εγώ το ρομπότ» του Ισαάκ Ασίμοφ διαλύει την ψευδαίσθηση ενός λαμπρού και τεχνολογικά προηγμένου μέλλοντος.

Το περιοδικό TIME αποπειράται σε άρθρο του να ερμηνεύσει τη δημοτικότητα των θεωριών συνωμοσίας γύρω από τη Ζώνη 51. Οι σκληροπυρηνικοί των θεωριών αυτών πιστεύουν ότι εξωγήινα όντα, μέρος εμπροσθοφυλακής προηγμένων όντων από άλλο γαλαξία ή άλλη διάσταση, προσγειώθηκαν στο Ρόζγουελ του Νέου Μεξικού, με την αμερικανική κυβέρνηση να προσπαθεί έκτοτε να συγκαλύψει το γεγονός. Οι θεωρίες για τη Ζώνη 51, παρότι ιδιαίτερα ανθεκτικές, δεν διαφέρουν από άλλες θεωρίες συνωμοσίας, ικανοποιώντας τρεις βασικές αρχές: προσφέρουν απτή εξήγηση και βεβαιότητα, δημιουργούν αίσθηση ασφάλειας σε όσους τις πιστεύουν και ενισχύουν την αυτοπεποίθηση των οπαδών τους, που νιώθουν ότι μοιράζονται καλά κρυμμένο μυστικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή