Το Κονκλάβιο (08/09/19)

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βρετανική φαντασμαγορία

Ενίοτε, η ζωή ξεπερνά τη φαντασία. Ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου πλέον η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει τη φαντασία και έχει εισέλθει στη ζώνη της παράνοιας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες έχει αρχίσει να κάνει νούμερα τηλεθέασης το βρετανικό Κανάλι της Βουλής (!). Λογικό. Πού θα ξαναδούν τόση φαντασμαγορία; Η ειρωνεία είναι ότι υπήρξε μια εποχή που ήταν οι Βρετανοί αυτοί που έψαχναν να δουν το δικό μας Κανάλι της Βουλής. Φυσικά, το ηρωικό καλοκαίρι του 2015.

Ο Κάμερον και η Ζωή

Συγκεκριμένα, την ημέρα που ψηφίστηκε στη Βουλή το τρίτο μνημόνιο, επί προεδρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου. Είναι η ημέρα που έχω την εντύπωση ότι θα πρέπει να εκτυλίχθηκαν αρκετά παρόμοια, ταυτόχρονα δράματα, σε όλη την Ευρώπη. Στη δική μας ιστορία, ο Ντέιβιντ Κάμερον και ο Τζορτζ Οσμπορν είχαν ζητήσει από τον τότε Βρετανό πρέσβη στην Αθήνα Τζον Κίτμερ να τους ενημερώσει πώς μπορούν να παρακολουθούν τη συνεδρίαση στην ελληνική Βουλή live… Και να φανταστείτε ότι δεν υποψιάζονταν καν την εξέλιξη της συνεδρίασης που άρχισε τη μια μέρα, συνεχίστηκε μέχρι τη βαθιά νύχτα και έληξε τελικά το πρωί της επομένης.

Ολα εδώ πληρώνονται

Ο Κίτμερ, λοιπόν, δεν το πολυπίστεψε. Μέχρι που ο προσωπάρχης του Κάμερον του τηλεφώνησε. Εντέλει, Κάμερον και Οσμπορν βρήκαν κάποιο «σπασμένο» link και παρακολουθούσαν τη δραματική συνεδρίαση από το Διαδίκτυο. Θυμίζω ότι η πρόεδρος της Βουλής είχε κατεβεί αρκετές φορές από την έδρα διακόπτοντας τη συνεδρίαση. Ηταν τότε που στο παράλληλο σύμπαν της Downing Street προσπαθούσαν να καταλάβουν τι είχε γίνει. Και τηλεφώνησαν πανικόβλητοι στον πρέσβη για να μάθουν… Τι να τους πρωτοεξηγήσει ο Κίτμερ, που είχε παρακολουθήσει ως πρέσβης όλη την κωνσταντοπουλική γκάμα; Και τι μένει να σχολιάσει κανείς; Ολα εδώ πληρώνονται;

«Βαρύ» χαρτοφυλάκιο 

Πρόσφατα ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το χαρτοφυλάκιο που θα εξασφαλίσει η Ελλάδα στη νέα Κομισιόν. Απάντησε αινιγματικά ότι θα είναι «καλό». Η αλήθεια είναι ότι ο Μητσοτάκης δεν φημίζεται ως… κρουνός της ενημέρωσης. Αυτή τη φορά, όμως, δεν φταίει, καθώς το deal με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι να μη διαρρεύσει τίποτα μέχρι την Τρίτη που θα ανακοινωθεί όλη η σύνθεση της Επιτροπής. Δεδομένου ότι ο Μητσοτάκης είναι ο μόνος πρωθυπουργός του ΕΛΚ και μάλιστα με ισχυρή πλειοψηφία στον ευρωπαϊκό Νότο, αλλά και της ευρωπαϊκών προδιαγραφών υποψηφιότητας του Μαργαρίτη Σχοινά, μαθαίνω ότι το ελληνικό χαρτοφυλάκιο θα είναι «βαρύ». Ελπίζω όχι και ασήκωτο.

Η σύναξη των εκσυγχρονιστών

Υποτίθεται ότι θα είναι μια παρουσίαση βιβλίου. Ομως, ούτε ο Γιάννης Βούλγαρης είναι τυχαίο πρόσωπο στον χώρο του μεταρρυθμιστικού Κέντρου, ούτε ο Κώστας Σημίτης, ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ο Νίκος Αλιβιζάτος, που θα μιλήσουν γι’ αυτό απόψε στο κτήμα Μερκούρη στο Κορακοχώρι. Αν ληφθεί υπ’ όψιν και η κιναλο-πασοκική συγκυρία, δεν μου κάνει εντύπωση που εδώ και ημέρες δεν υπάρχει διαθέσιμο δωμάτιο στην περιοχή. Το «παρών» θα δώσουν στελέχη από το ΚΙΝΑΛ, το Ποτάμι, τη ΔΗΜΑΡ, αλλά και εκσυγχρονιστές που στηρίζουν τον Μητσοτάκη. Ηδη γίνονται επαφές και γεύματα, ενώ προσκλήσεις έχουν λάβει και βουλευτές και τοπικοί παράγοντες.

Δεν ξέρω ποιοι τελικά θα πάνε, φοβούμενοι μην παρεξηγηθούν. Ο εκδότης της «Μεταρρύθμισης» Γιάννης Μεϊμάρογλου, π.χ., μαθαίνω ότι θα είναι εκεί.

Κορακοχώρι vs ΔΕΘ

Σημειώνω ότι, λόγω της επίσκεψης της Φώφης Γεννηματά σήμερα και αύριο στη ΔΕΘ, δημιουργείται ατύπως και ζήτημα για όσους προτιμήσουν Κορακοχώρι αντί Θεσσαλονίκης. Πάντως, μαθαίνω ότι ο Σημίτης, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στο βιβλίο, θα σημειώσει ότι ο ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων δεν ήταν πάντα καθοριστικός για τη μία ή την άλλη εξέλιξη στο νεοελληνικό κράτος. Οσο για τον Βενιζέλο, περιμένω να δω αν θα σχολιάσει τα της νέας κυβέρνησης. Θα μιλήσει πάλι για «πολιτικό κενό»; 

Κωδικός «καθημερινότητα» 

Την πρώτη ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα δημάρχου δεν την πέρασε στην πλατεία Κοτζιά. Την ξεκίνησε από το αμαξοστάσιο του δήμου στην Ιερά Οδό (Διεύθυνση Καθαριότητας). Την επομένη, έκανε πέρασμα από τη Διεύθυνση Πρασίνου και λίγο μετά πήγε στην Ομόνοια για να μιλήσει με εργολάβους και την τεχνική υπηρεσία του δήμου προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα. Ακούω ότι ο Κώστας Μπακογιάννης προγραμματίζει πολλές επισκέψεις και σε γειτονιές, καθώς δεν θέλει να είναι δήμαρχος «του γραφείου». Θυμίζω ότι αυτή ήταν και προεκλογική του δέσμευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή