Τραμπ: Είχα καλέσει ηγέτες των Ταλιμπάν στις ΗΠΑ για συνομιλίες αλλά τις ακύρωσα

Τραμπ: Είχα καλέσει ηγέτες των Ταλιμπάν στις ΗΠΑ για συνομιλίες αλλά τις ακύρωσα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σάλο προκαλέσαν στις ΗΠΑ οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου ότι είχε προσκαλέσει για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις σήμερα, Κυριακή, στο Καμπ Ντέιβιντ ( η εξοχική κατοικία του προέδρου των ΗΠΑ περίπου 100 χλμ. από την Ουάσινγκτον)τον Αφγανό πρόεδρο Ασράφ Γκάνι και με τους «κύριους ηγέτες των Ταλιμπάν», αλλά ακύρωσε την συνάντηση μετά από πρόσφατη βομβιστική επίθεση των εξτρεμιστών στην Καμπούλ, όπου σκοτώθηκε και ένας Αμερικανός στρατιώτη.

Οι δηλώσεις ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε προσκαλέσει ηγέτες των Ταλιμπάν σε αμερικανικό έδαφος προκάλεσαν μεγάλη αίσθηση καθώς έγιναν λίγες μόλις ημέρες πριν την επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου (η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους το 2001) όπως σχολιάζει το CNN και πολλά αμερικανικά δίκτυα.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε στο Twitter  ότι τερματίζει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν, οι οποίες μετά από έναν χρόνο συνομιλιών είχαν φτάσει στο όριο της σύναψης μιας ιστορικής συμφωνίας για τον τερματισμό του 18ετούς πολέμου στο Αφγανιστάν. 

«Αν δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε μια εκεχειρία κατά τη διάρκεια αυτών των πολύ σημαντικών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, σκοτώνοντας 12 αθώους ανθρώπους, τότε πιθανώς δεν έχουν την εξουσία να διαπραγματευτούν μια ουσιαστική συμφωνία έτσι κι αλλιώς», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ με ανάρτηση στο twitter.

Στον απόηχο των δηλώσεων του Τραμπ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο είπε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποκλείουν μια επανάληψη των διαπραγματεύσεων με τους Ταλιμπάν, τον τερματισμό των οποίων ανακοίνωσε χθες Σάββατο ο Ντόναλντ Τραμπ, υπό την προϋπόθεση ότι οι εξεγερμένοι θα «αλλάξουν στάση» και θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

«Αν οι Ταλιμπάν δεν έχουν καλύτερη συμπεριφορά, αν δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν ενώπιών μας εδώ και εβδομάδες, αν όχι μήνες, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα μειώσει την πίεση. Δεν θα μειώσουμε την υποστήριξή μας στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας», δήλωσε στο CNN. 

Είπε ακόμη πως ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών «δεν έχει αποφασίσει ακόμη» αν θα προχωρήσει με την απόφαση να αποσύρει χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες από το Αφγανιστάν, όπως προέβλεπε το σχέδιο συμφωνίας το οποίο αποτελούσε αντικείμενο των διαπραγματεύσεων με τους Ταλιμπάν.

Απαντώντας σε ερώτηση του τηλεοπτικού δικτύου ABC για την τύχη των διαπραγματεύσεων μετά τη δραματική ανακοίνωση του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου, ο υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως ο Αμερικανός απεσταλμένος Ζαλμάι Χαλιλζάντ, που διεξήγαγε τις διαπραγματεύσεις, «θα επιστρέψει προς το παρόν» στις ΗΠΑ

Την προηγούμενη Κυριακή, ο Χαλιλζάντ είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ και οι Ταλιμπάν βρίσκονται «στο όριο της σύναψης συμφωνίας» έπειτα από 18 χρόνια πολέμου ανάμεσά τους στο Αφγανιστάν.

Το ειρηνευτικό σχέδιο προέβλεπε την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από πέντε στρατιωτικές βάσεις μέσα σε διάστημα 135 ημερών, με αντάλλαγμα τη δέσμευση των ισλαμιστών ανταρτών να διασφαλίσουν ότι τα εδάφη που ελέγχουν δεν χρησιμοποιούνται πλέον από την Αλ Κάιντα ή άλλες «τρομοκρατικές» οργανώσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή