Το τρίπτυχο για δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης

Το τρίπτυχο για δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τρίπτυχο προστασία των εργαζομένων – στήριξη της πλήρους απασχόλησης – δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας έθεσε στο κάδρο της προωθούμενης κυβερνητικής πολιτικής στα εργασιακά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στη ΔΕΘ. Και εκτίμησε ότι ο στόχος θα επιτευχθεί και μέσω των προωθούμενων διατάξεων που θα συμπεριληφθούν στο αναπτυξιακό σχέδιο νόμου και αφορούν την αύξηση του κόστους εργασίας για τις «υπερωρίες» στη μερική απασχόληση, τη δυνατότητα εξαίρεσης από τις κλαδικές συμβάσεις επιχειρήσεων που βρίσκονται υπό διάσωση ή και αναδιάρθρωση και την αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ των αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο επισημαίνοντας ότι μέσω αυτών το σύστημα συλλογικής δράσης στη χώρα μας θα προσαρμοστεί στα  ευρωπαϊκά δεδομένα.

Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε πως στην εγχώρια αγορά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα υποδηλωμένης εργασίας και κατάχρησης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η υπερρύθμιση και o ασφυκτικός έλεγχος, στο όνομα δήθεν της προστασίας των εργαζομένων, φέρνει αντίθετα αποτελέσματα: η αγορά αντιδρά με υπέρμετρη ελαστικοποίηση των όρων εργασίας, ιδίως στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Πώς; Μεταφέροντας πολλούς εργαζόμενους στη “μαύρη” και, κυρίως, στην υποδηλωμένη απασχόληση. Ενώ μεγάλες επιχειρήσεις χάνουν καταρτισμένους εργαζόμενους που φεύγουν στο εξωτερικό, γιατί δεν αντέχουν την υψηλή φορολόγηση αλλά και τις υψηλές εργοδοτικές εισφορές».

Στο πλαίσιο δε της προσπάθειας για περιορισμό της υποδηλωμένης εργασίας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προωθούμενη διάταξη του υπουργείου Εργασίας για  προσαύξηση στην αμοιβή των μερικώς απασχολουμένων κατά 10% για κάθε ώρα εργασίας πάνω από τη συμφωνημένη. Στην πράξη, θα θεσμοθετηθεί η «υπερωρία» στη μερική απασχόληση και στις λοιπές ευέλικτες μορφές εργασίας, με προσαύξηση 10% του κόστους για τον εργοδότη και αντίστοιχη αύξηση του ωρομισθίου για τον εργαζόμενο.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αναβάθμιση του συστήματος «Εργάνη» αλλά και στην ίδρυση Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων για τους συνεπείς εργοδότες, οι οποίοι θα απολαμβάνουν επιπλέον οφέλη, όπως μειώσεις φόρων και εισφορών.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μέσω του νέου πληροφοριακού συστήματος θα επιδιωχθεί η μείωση της γραφειοκρατίας και του διοικητικού κόστους για τη δήλωση των υπερωριών των εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτό θα προωθηθεί και η πιλοτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργαζομένων στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη δέσμη μέτρων για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, εντάσσοντάς τη στα μέτρα στήριξης των προβληματικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη,  θα εξαιρούνται από τις κλαδικές συμβάσεις επιχειρήσεις υπό διάσωση ή και αναδιάρθρωση, προκειμένου να σώζονται θέσεις εργασίας. Με στόχο, τέλος, την προσαρμογή των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα ευρωπαϊκά δεδομένα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.

​​​​​​Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, οι διατάξεις αφορούν τη δημιουργία Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων για εργαζομένους και εργοδότες και τη θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τη λήψη απόφασης απεργίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή