Εθνική μπάσκετ: Το μαύρο κουτί και ο… γκρίζος επίλογος

Εθνική μπάσκετ: Το μαύρο κουτί και ο… γκρίζος επίλογος

5' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανάληψη ευθυνών από τον ομοσπονδιακό τεχνικό Θανάση Σκουρτόπουλο για τον πρόωρο αποκλεισμό της εθνικής ομάδας μπάσκετ για τρίτο συνεχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, και η ολομέτωπη επίθεση της ΕΟΚ προς την Παγκόσμια Ομοσπονδία για τη διαιτησία του αγώνα με την Τσεχία, συνθέτουν τον πρώτο απόηχο της νέας αποτυχίας της Ελλάδας. Ο επόμενος στόχος του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος θα είναι η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020, μέσω προολυμπιακού τουρνουά.

Οι ελληνικές αντιδράσεις για τη διαιτησία του Σέρβου Αλεξάνταρ Γκλίσιτς, του Πολωνού Βόιτσεχ Λίσζκα και του Λετονού Aντρις Αουνκρόγκερς εκφράστηκαν με επίσημη διαμαρτυρία της ομοσπονδίας προς τη FIBA και για πρώτη φορά στα χρονικά, οι σχέσεις των δύο πλευρών γνωρίζουν πρωτόγνωρη όξυνση. Μάλιστα, έρχονται σε ένα σημείο που στη θέση του γενικού γραμματέα βρίσκεται, από τις αρχές του 2019, ο Ελληνας Ανδρέας Ζαγκλής, ο οποίος είναι και ο αποδέκτης της επιστολής. Μάλιστα, από την ομοσπονδία ζητείται χαρακτηριστικά η άμεση παρέμβασή του.

Η ΕΟΚ κρίνει ότι υπάρχει ύποπτη διαμόρφωση αποτελέσματος που αποτελεί πρωτοφανές γεγονός στο παγκόσμιο μπάσκετ και ζητεί την «καρατόμηση» των τριών Ευρωπαίων διαιτητών, τη λεπτομερή εξέταση του βίντεο, παρουσία Ελληνα εκπροσώπου και τη λήψη μέτρων για την απόδοση δικαίου, μέσω των υφιστάμενων κανονισμών. Ακόμα κι αν οι τρεις διαιτητές τιμωρηθούν, από τις πιέσεις της ΕΟΚ που θα ενταθούν στο επόμενο διάστημα, η δικαίωση θα είναι ηθική, γιατί ουσιαστικά δεν αλλάζει η κατάληψη της 11ης θέσης της εθνικής ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας. Η αντιπαράθεση της ελληνικής με την παγκόσμια ομοσπονδία, πιθανότατα, θα περάσει και σε προσωπικό επίπεδο και παρά την πρόσφατη υποστήριξη της ΕΟΚ στην εκλογή του Ελληνα γενικού γραμματέα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος που καθοδήγησε την ελληνική ομάδα στην πρόκρισή της μέχρι την Κίνα, αλλά δεν κατάφερε την επιστροφή της στις επιτυχίες, έκανε τον απολογισμό και μίλησε για τη συνέχιση της παρουσίας του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και τη στελέχωσή του, ακόμα κι αν δεν είναι ο ίδιος στον πάγκο.

«Προσπαθήσαμε πολύ, παίξαμε σκληρά, κυνηγήσαμε τη διαφορά, αλλά δεν τα καταφέραμε. Το πρόβλημα ήταν η ήττα από τη Βραζιλία. Χάσαμε εκεί την αυτοπεποίθησή μας. Ισως ήταν το χειρότερο ημίχρονό μας τα τελευταία χρόνια, μιλάω για όλους μας. Ευχαριστώ τους παίκτες μου για τη συνεργασία που είχαμε για ενάμιση μήνα. Λυπάμαι που στενοχωρήσαμε πολλούς φίλους στην Ελλάδα, αλλά και όσους ήρθαν. Η ομάδα είχε σχεδιαστεί με τον Ντόρσεϊ και μετά αλλάξαμε το πλάνο με τους φόργουορντ. Ο Γιάννης δεν είχε τον σεβασμό που άξιζε. Μιλάω για τα δύο τελευταία φάουλ που του χρέωσαν.

Ο Καλάθης έπαιξε 37 λεπτά και δεν πήρε παρά ένα φάουλ. Μπορούμε να φτιάξουμε ένα βίντεο με πάνω από 25 φάσεις. Η Ελλάδα δεν έχει τη στήριξη και το στάτους που είχε στο παρελθόν», είπε ο Σκουρτόπουλος και κατέληξε για τον Ελληνα σταρ των Μιλγουόκι Μπακς.

«Ο Γιάννης ήρθε να βοηθήσει και έδωσε το εκατό τοις εκατό, προσέξαμε το πρόβλημα που έχει στο γόνατο και ελπίζω να επιστρέψει στην Εθνική δυνατός και υγιής. Είναι μεγάλη υπόθεση για εμάς, έχει πολλά χρόνια μπροστά του και ελπίζουμε να είναι αρκετές φορές ακόμη με την Εθνική. Δουλέψαμε για το καλύτερο, φτιάξαμε ένα ολόκληρο Playbook γι’ αυτόν. Βάσει αποτελέσματος μπορούμε να πούμε πως ίσως δεν κάναμε τις καλύτερες επιλογές. Ομως δουλέψαμε πολύ σκληρά για να τον υποστηρίξουμε».

Εκδηλη απογοήτευση

Το κλίμα της απογοήτευσης αποτυπώνεται και από τις δηλώσεις των διεθνών. «Αποτύχαμε παταγωδώς. Για μένα το κλειδί ήταν το ματς με τη Βραζιλία. Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τη νίκη σήμερα. Για μένα ήταν λάθος ξεκάθαρα (το 5ο φάουλ στον Γιάννη)», ανέφερε ο Κώστας Σλούκας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης: «Απογοήτευση… Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Είχαμε ευκαιρίες να περάσουμε μπροστά. Δεν έχω να σας πω πολλά. Απογοήτευση. Το θέλαμε, ξεκινήσαμε δυναμικά. Χάσαμε την πρόκριση. Δεν μπορώ να πω κάτι άλλο. Είμαστε απογοητευμένοι, κρίμα, συγγνώμη από όλους».

Κατάθεση ψυχής κόντρα στην Τσεχία και άνιση μεταχείριση

Εθνική μπάσκετ: Το μαύρο κουτί και ο… γκρίζος επίλογος-1

O κύκλος των αποτυχημένων προσπαθειών της εθνικής ομάδας να επιστρέψει στην ελίτ του παγκοσμίου μπάσκετ, δεν έκλεισε ούτε στην Κίνα.

Η νίκη επί της Τσεχίας (84-77) στον τελευταίο αγώνα της δεύτερης φάσης των ομίλων έμεινε χωρίς αντίκρισμα, καθώς η πολυπόθητη διαφορά των 12 πόντων δεν καλύφθηκε με αποτέλεσμα τα «όνειρα» της επίσημης αγαπημένης, που έφταναν τουλάχιστον έως την προημιτελική φάση, να σβήσουν πρόωρα στη φάση των «16». Η κατάληψη της 11ης θέσης δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επιτυχία γι’ αυτή την ομάδα.

Μπορεί στον απολογισμό του νέου αποκλεισμού να ισχύει το «στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα» για την ήττα από τη Βραζιλία, στην πρώτη φάση, αλλά στο δεύτερο παιχνίδι επιβίωσής τους, οι διεθνείς παίκτες πρωτίστως αδίκησαν την αξιόμαχη προσπάθειά τους και εντέλει αδικήθηκαν από τη διαιτησία.

Aναλύοντας τη στατιστική, η Εθνική υστέρησε στα ριμπάουντ (31-41), στα τρίποντα (32% έναντι 40%), ενώ οι οκτώ άστοχες βολές (10/18 – 21/22) αποδείχθηκαν μοιραίες για το πολυπόθητο συν 12 που θα της έδινε την πρόκριση. Τα εννιά περισσότερα κλεψίματα (12-3), οι τρεις περισσότερες ασίστ (21-18) και τα εννέα λιγότερα λάθη (9-18) δεν μπόρεσαν να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.

Η ελληνική αντεπίθεση (ημίχρονο 33-32) άρχισε υπό το δυσοίωνο μήνυμα του τρίτου και εν συνεχεία του τέταρτου φάουλ που καταλογίσθηκε στον Γιάννη Αντετοκούνμπο σε διάστημα ενάμισι λεπτού. Ο Γιάννης πήρε την ευθύνη και ζήτησε να μην αντικατασταθεί από τον Θανάση Σκουρτόπουλο που σεβάστηκε την επιθυμία του «Greek Freak». Στο 32΄ και με το σκορ 63-51, όμως, το πέμπτο φάουλ και δεύτερο επιθετικό στον Γιάννη που χρέωσε ο Πολωνός Βόιτσεκ Λίζσκα, αφαίρεσε από την Ελλάδα την «αιχμή του δόρατός» της.

Στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο, η ελληνική αντεπίθεση ήταν σε πλήρη εξέλιξη, είχε ανατραπεί η ψυχολογία του αγώνα, ο Θανάσης Αντετοκούνμπο σκόραρε και για τον… Γιάννη και έκανε «βουτιές» στο παρκέ για να κερδίσει την μπάλα, όπως έκαναν ο κορυφαίος Καλάθης και οι Παπανικολάου, Λαρεντζάκης. Η απουσία του σταρ του Μιλγουόκι Μπακς δεν ολοκλήρωσε τον εφικτό στόχο της διαφοράς.

Η Εθνική Ελλάδας και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν επιζήτησαν διαιτητική προστασία στον αγώνα «ζωής ή θανάτου» που έπαιξαν με την Τσεχία. Δεν περίμεναν, όμως, ότι στη «ρωσική ρουλέτα» της αυξομείωσης του σκορ, το χέρι των διαιτητών θα «σημάδευε» την ελληνική πλευρά…

ΤΣΕΧΙΑ: Αουντα 13, Βιόραλ, Πούμπρλα 2, Χρούμπαν 11 (3), Σατοράνσκι 13, Μπάλβιν 6, Σίρινα, Πέτερκα 5 (1), Μπόχατσικ 25 (4), Κριτζ 2.

ΕΛΛΑΔΑ: Λαρεντζάκης 2, Καλάθης 27 (5), Μπουρούσης 2, Σλούκας 16 (1), Παπαγιάννης, Πρίντεζης 6, Παπανικολάου 5 (1), Παπαπέτρου 3, Γιάννης Αντετοκούνμπο 12, Θανάσης Αντετοκούνμπο 11 (1).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή