Μέσω του Χρηματιστηρίου η αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ

Μέσω του Χρηματιστηρίου η αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ΕΛΠΕ θα είναι από τις πρώτες ιδιωτικοποιήσεις που θα «τρέξει» η νέα κυβέρνηση μαζί με αυτές της ΔΕΠΑ και του Αερολιμένα Αθηνών, όπως σαφώς επισημάνθηκε και από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ. Στη δεύτερη προσπάθεια περαιτέρω αποκρατικοποίησης των ΕΛΠΕ, ο όμιλος Λάτση έχει αποφασίσει να μην πουλήσει μετοχές, αξιολογώντας τα αρνητικά αποτελέσματα της συνδυασμένης πώλησης μέσω διεθνούς διαγωνισμού και την αβεβαιότητα ενός δεύτερου διαγωνισμού που απαιτεί χρονοβόρες διαδικασίες. Κατόπιν αυτού και δεδομένου ότι ο όμιλος Λάτση μέσω της Paneuropean κατέχει το 45,47% των ΕΛΠΕ, η αποκρατικοποίηση μέσω της διάθεσης στο Χρηματιστήριο του πακέτου μετοχών του Δημοσίου ήταν ουσιαστικά μονόδρομος, αφού κανένας επενδυτής δεν θα έβαζε χρήματα για να είναι μέτοχος μειοψηφίας. Ετσι, πωλητήριο αυτή τη φορά στα ΕΛΠΕ θα βάλει μόνο το Δημόσιο, το οποίο θα πρέπει να εγγράψει από την πώληση έσοδα 500 εκατ. ευρώ, όπως έχει προϋπολογίσει.

Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των ΕΛΠΕ ανέρχεται στο επίπεδο των 2,8 δισ. ευρώ και το 35% του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει το Δημόσιο αντιστοιχεί σε κάτι λιγότερο από 1 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα μπορούν να βγουν με πώληση ακόμη και ποσοστού 17%-18%, ενδεχόμενο που η κυβέρνηση θα αξιολογήσει σε συνεργασία με τους συμβούλους αποκρατικοποίησης που θα προσληφθούν άμεσα. Σημειώνεται ότι τους τελευταίους μήνες η τιμή της μετοχής έχει αυξηθεί σημαντικά ξεπερνώντας τα 9 ευρώ, από τα επίπεδα των 7 ευρώ που ήταν στις αρχές του έτους. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία αύξησε την αξία της κατά περίπου 500-600 εκατ. ευρώ τους τελευταίους οκτώ μήνες.

Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να επανεξετάσει και τον σχεδιασμό της προηγούμενης για τη δραστηριότητα των υδρογονανθράκων. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποφασίσει την απόσχιση της δραστηριότητας των υδρογονανθράκων και τη μεταφορά της σε νέα εταιρεία στην οποία το Δημόσιο θα διατηρούσε τον έλεγχο του 51%. Το σενάριο της πώλησης του 35%, ή και μικρότερου ποσοστού μέσω του Χρηματιστηρίου που εξετάζεται, αναφέρεται σε ενιαία πώληση του συνόλου των δραστηριοτήτων του ομίλου.

Το σχέδιο για τη ΔΕΠΑ

Οι τελικές αποφάσεις για τα ΕΛΠΕ θα ληφθούν μέσα στις επόμενες ημέρες ενώ αμέσως μετά θα προχωρήσουν οι διαδικασίες και για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ. Το υπουργείο Ενέργειας φέρεται να έχει προκρίνει, αντί του σχεδίου διάσπασης, μια εταιρεία holding στην οποία δίκτυα και διεθνή έργα θα είναι σε διακριτή οντότητα από τις εμπορικές δραστηριότητες και στα οποία θα επιδιωχθεί η πώληση πλειοψηφικών πακέτων. Η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει και το σενάριο της ξεχωριστής πώλησης της ΕΠΑ Αττικής (λιανική φυσικού αερίου), που αποτελεί το κομμάτι του χαρτοφυλακίου της ΔΕΠΑ με το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον. Με τον επανασχεδιασμό της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ έχει καταπιαστεί ήδη η νέα διοίκηση της εταιρείας των κ. Κ. Ξιφαρά (διευθύνων σύμβουλος) και Γ. Παπαδόπουλου (πρόεδρος). Ενα από τα θέματα που θα πρέπει να διευθετηθεί ενόψει της αποκρατικοποίησης είναι τα χρέη της λιπασματοβιομηχανίας ΕLFE, υπόθεση που απασχολεί εδώ και έναν χρόνο τις ανακριτικές αρχές. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή