Διγλωσσία εντός του ΣΥΡΙΖΑ για το πλεόνασμα

Διγλωσσία εντός του ΣΥΡΙΖΑ για το πλεόνασμα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε συμφωνήσει οριστικά τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2,5% για το 2020; Μια αναφορά του Ευκλείδη Τσακαλώτου αφήνει ερωτηματικά και δίνει μια διαφορετική εκδοχή για το τι πραγματικά είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα με τους εταίρους.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha, σημείωσε χαρακτηριστικά πως «υπήρχε μια στρατηγική που την κατανοούσαν οι απέξω», προσθέτοντας ωστόσο πως «βεβαίως οι σκληροί θα είχαν αντιδράσεις, το περιμέναμε αυτό». Κατέληξε δε πως «σε μια διαπραγμάτευση δεν περιμένεις όταν σου πει ο υπουργός Οικονομικών, είτε είμαι εγώ είτε ο κ. Σταϊκούρας, τι ωραία ιδέα, πώς δεν το σκέφτηκα κι εγώ».

Η παραπάνω φρασεολογία αποτυπώνει μια «ανοιχτή διαπραγμάτευση» που δεν έχει κλείσει, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με όσα δήλωναν επίσης χθες ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, αλλά και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση επαναλαμβάνοντας την πάγια γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα ανέφερε πως «είχαμε συμφωνήσει για τη μείωση με τη γνωστή ρύθμιση του 2,5%», όπου «θα παρέμενε ο ονομαστικός στόχος του 3,5%, αλλά η μείωση θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα μέσα από το γνωστό “μαξιλαράκι”, το οποίο θα χρησιμοποιούσαμε για να καλύψουμε το 1% μέχρι και το ’22».

Συνέντευξη Τσίπρα

Και ο τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο CNBC, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, χρησιμοποιώντας την ίδια επιχειρηματολογία. Συγκεκριμένα ανέφερε ως τετελεσμένη τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μέσω της δημιουργίας ενός καταπιστευτικού λογαριασμού (escrow account) «με 5,5 δισ. από τα 40, ώστε να είναι απόλυτα βέβαιοι οι εταίροι μας ότι θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω». Ο κ. Τσίπρας κατέληξε με την πάγια κριτική στον κ. Μητσοτάκη πως «δυστυχώς, όταν ανέλαβε την εξουσία δεν αποδέχθηκε την πρόταση και θέλει να διαπραγματευθεί κάτι που εμείς είχαμε πετύχει χωρίς διαπραγματεύσεις».

Η συγκεκριμένη ασάφεια, για το αν τελικά είχε «κλειδώσει» ή όχι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, είναι κομβική, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δομήσει μεγάλο κομμάτι της κριτικής προς την κυβέρνηση στο εν λόγω ζήτημα.

Κατά τα λοιπά, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει και τη συμφωνία των Πρεσπών στηριζόμενος στη φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως η κυβέρνησή του θα ζητήσει την πιστή εφαρμογή της συμφωνίας. Με τα δύο αυτά θέματα (οικονομία και Πρέσπες) ως αιχμή του δόρατος αναμένεται να ανεβεί ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ. Την ίδια ώρα, πάντως, η Κουμουνδούρου φαίνεται πως εφαρμόζει μια «man to man» αντιπολίτευση ανά τομέα, όπως φάνηκε από το μπαράζ ανακοινώσεων από τους αρμόδιους τομεάρχες μετά τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή