Ο ΔΗΚΤΗΣ (10/09/19)

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταδιακή μείωση των χρεών στην εφορία

Περιορίζονται, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, οι οφειλές των φορολογουμένων στην εφορία. Συγκεκριμένα, οι οφειλές, από 5,5 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιούλιο του 2018, έχουν περιοριστεί στα 3,9 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2019. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε τρεις παράγοντες. Πρώτον, στη βελτίωση των οικονομικών των φορολογουμένων, δεύτερον, στην αποτελεσματικότητα της ΑΑΔΕ και στο μπλοκάρισμα των τραπεζικών λογαριασμών και, τρίτον, στις ρυθμίσεις που φαίνεται ότι λειτουργούν. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ο αριθμός των οφειλετών στους οποίους έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης φθάνει από την αρχή του χρόνου σε 1.222.306. Το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος (νέες και παλαιές οφειλές) ανέρχεται στα 104,428 δισ. ευρώ από 104,111 δισ. που ήταν στο τέλος Ιουνίου. Ο συνολικός αριθμός των οφειλετών ανέρχεται για τον Ιούλιο σε 4.019.350 από 3.750.195 που ήταν τον Ιούνιο, που σημαίνει ότι μέσα σε 30 ημέρες αυξήθηκαν κατά 269.155 άτομα.

Εντονη παρουσία νομικών στο Δ.Σ. της Κεφαλαιαγοράς

Ανέλαβε καθήκοντα το νέο Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στο οποίο η παρουσία νομικών είναι έντονη, δείχνοντας έτσι πως δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο κανονιστικό πλαίσιο, μετά και τα πρόσφατα «κρούσματα» όπως η Follie. Το επταμελές Δ.Σ. της Επιτροπής –στο οποίο για πρώτη φορά δεν μετέχει o πρόεδρος του Χρηματιστηρίου– έχει ως εξής: Πρόεδρος Βασιλική Λαζαράκου, Α΄ Αντιπρόεδρος Νικόλαος Κονταρούδης και Β΄ Αντιπρόεδρος Αναστασία Στάμου, ενώ μέλη ορίστηκαν οι Χριστίνα Παπακωνσταντίνου εκπρόσωπος ΤτΕ, Νικόλαος Πορφύρης εκπρόσωπος ΕΧΑΕ, Σπ. Σπύρου και Αναστάσιος Βιρβιλιός.

Νέο «όχι» από το Ελεγκτικό Συνέδριο σε σύμβαση 30 εκατ.

Για δεύτερη φορά το Ελεγκτικό Συνέδριο κωλύεται να εγκρίνει τη σύμβαση του έργου «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Αγροτικού Τομέα». Την πρώτη φορά έκρινε ότι ήταν πλημμελής η κατάθεση του σχετικού φακέλου της σύμβασης από την αναθέτουσα αρχή, την Κοινωνία της Πληροφορίας. Μετά την εσπευσμένη υποβολή των απαιτούμενων εγγράφων, το Ελεγκτικό κρίνει ως πλημμελή τη σχετική σύμβαση σε τουλάχιστον τρία σημεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το σχετικό «εμβληματικό» έργο της προηγούμενης κυβέρνησης δεν έχει καταρτιστεί αναλυτικός προϋπολογισμός.

Δύο κτίρια γραφείων αγόρασε η Trastor

Δύο νέα κτίρια γραφείων, αντί ποσού 8,67 εκατ. ευρώ, απέκτησε η Trastor ΑΕΕΑΠ, αξιοποιώντας την πρόσθετη ρευστότητα που αποκόμισε από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά το ποσό των 22 εκατ. ευρώ. Χθες, η εταιρεία ανακοίνωσε την απόκτηση αυτοτελούς κτιρίου γραφείων στα Βριλήσσια, στη συμβολή της οδού Προποντίδος με την Αττική Οδό. Το κτίριο των 5,75 εκατ. ευρώ είναι επιφάνειας 4.000 τ.μ. και μισθώνεται από την πολυεθνική βιοφαρμακευτική εταιρεία Bristol-Myers Squibb. Την Παρασκευή είχε ανακοινωθεί και η απόκτηση ακόμα ενός κτιρίου γραφείων 2.200 τ.μ. στον Παράδεισο Αμαρουσίου. Το κόστος θα ανέλθει σε 2,9 εκατ. ευρώ.

Θετικοί οι αναλυτές για τα μεγέθη τραπεζών

Η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank μαζί με τις Cedem, MBDI και BNP Paribas έχουν δει τις μεγαλύτερες θετικές αναθεωρήσεις σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις των αναλυτών για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) του 2020, όπως επισημαίνει η Deutsche Bank σε έκθεσή της. Πιο αναλυτικά, εξετάζοντας το πώς έχουν κινηθεί οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα μεγέθη των ευρωπαϊκών τραπεζών, η Deutsche Bank επισημαίνει πως οι εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς το 2020 έχουν ενισχυθεί κατά περίπου 17% τον τελευταίο μήνα και της Alpha Bank κατά 3%. Αντίθετα, οι εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έχουν παραμείνει αμετάβλητες, ενώ για τη Eurobank έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω (-3%). Και σε επίπεδο τριμήνου, πρώτη πανευρωπαϊκά έρχεται η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη ανά μετοχή έχουν αυξηθεί κατά περίπου 25%, και ακολουθεί η Alpha Bank με 10%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή