Ενα γράμμα με νέες αποκαλύψεις

Ενα γράμμα με νέες αποκαλύψεις

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο χρόνια προτού έρθουν στο φως οι κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση από πολλές γυναίκες εις βάρος του διάσημου παραγωγού και ισχυρού άνδρα του κινηματογράφου, Χάρβεϊ Ουάινσταϊν, ο αδελφός του και συνεταίρος στην εταιρεία, Μπομπ Ουάινσταϊν, τον παρότρυνε να λάβει ιατρική θεραπεία για να καταφέρει να ξεπεράσει τον κακό εαυτό του: «Εχεις ντροπιάσει την οικογένεια και την εταιρεία σου με τη συμπεριφορά σου. Η αντίδρασή σου ήταν για μία ακόμη φορά να ρίξεις την ευθύνη στα θύματα ή να υποβαθμίσεις τη βαρύτητα των πράξεών σου. Αν θεωρείς ότι δεν έχεις κάνει κάτι κακό, τότε ανακοίνωσέ το στη γυναίκα σου και στην οικογένειά σου». Αυτά γράφει σε γράμμα του προς τον αδελφό του ο Μπομπ Ουάινσταϊν. Το πλήρες περιεχόμενό του μαζί με νέες αποκαλύψεις περιλαμβάνεται στο βιβλίο των Jodi Kantor και Megan Twohey, ρεπόρτερ της εφημερίδας The New York Times, που θα κυκλοφορήσει την επόμενη Πέμπτη. 

Τα «παιδιά» του Χάιντεγκερ

Ο Μάρτιν Χάιντεγκερ συγκαταλέγεται στους σπουδαιότερους φιλοσόφους του 20ού αιώνα, και το έργο του αποτέλεσε ερέθισμα για πολλά πρωτότυπα επιτεύγματα της νεωτερικής σκέψης. Η παρουσία του στις πανεπιστημιακές αίθουσες ήταν σαγηνευτική και τη δεκαετία του 1920 προσείλκυε τους ευφυέστερους νεαρούς διανοούμενους της Γερμανίας. Πολλοί από αυτούς ήταν Εβραίοι, οι οποίοι θα έπρεπε εντέλει να συμβιβάσουν τη φιλοσοφική και συχνά προσωπική αφοσίωσή τους στον Χάιντεγκερ με τις πολιτικές του αντιλήψεις, καθώς συνέδεσε την τύχη του με τον εθνικοσοσιαλισμό. Το βιβλίο του Ρίτσαρντ Γουόλιν με τίτλο «Τα παιδιά του Χάιντεγκερ», που κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, διερευνά τους τρόπους με τους οποίους τέσσερις από τους σημαντικότερους Εβραίους φοιτητές του Χάιντεγκερ προσέγγισαν τη σχέση του δασκάλου τους με τους ναζί. Η Χάνα Αρεντ (φωτ.), ερωμένη αλλά και φοιτήτρια του Χάιντεγκερ, έφθασε να συγκαταλέγεται στους σπουδαιότερους πολιτικούς στοχαστές του 20ού αιώνα. Ο Καρλ Λέβιτ επέστρεψε στη Γερμανία το 1953 και σύντομα έγινε ένας από τους κορυφαίους φιλοσόφους της. Ο Χανς Γιόνας απέκτησε φήμη ως ο κορυφαίος φιλόσοφος του περιβαλλοντισμού στη Γερμανία. Ο Χέρμπερτ Μαρκούζε (φωτ.) έγινε διάσημος ως διανοούμενος της σχολής της Φρανκφούρτης και μέντορας της νέας Αριστεράς. Γιατί δεν κατόρθωσαν να αντιληφθούν τι έκρυβε η καρδιά του Χάιντεγκερ και τι επιφύλασσε το μέλλον στη Γερμανία; 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή