80 χρoνια πριν… 10-9-1939

50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΤΗ ΒΑΡΣΟΒΙΑ: […] Περί ώραν 21.15 ο σταθμός [της Βαρσοβίας] ανεκοίνωσεν ότι […] τα πολωνικά στρατεύματα μάχονται εναντίον των Γερμανών εις τα προάστεια της πόλεως, βοηθούμενα υπό πολιτών. «Η Βαρσοβία, είπεν ο εκφωνητής, θα αποθάνη μέχρι του τελευταίου παιδίου, μέχρι και της τελευταίας γυναικός. Δεν θα παραδοθώμεν ποτέ». […] Ηκούσθη και πάλιν την νύκτα ο σταθμός ο ευρισκόμενος εις γερμανικάς χείρας. Επί ημίσειαν ώραν εξέπεμπε την φράσιν: «Ευρισκόμεθα εις Βαρσοβίαν! Εις Βαρσοβίαν, εις Βαρσοβίαν!».

ΠΑΡΙΣΙ: Το Παρίσι οργανούται σιγά σιγά σύμφωνα με τας ανάγκας που εδημιούργησεν ο νέος πόλεμος. Αι γυναίκες ήρχισαν να καταλαμβάνουν τα κενά που αφήκαν οι στρατευθέντες. Ενεφανίσθησαν π.χ. αι πρώται εισπρακτόρισσαι εις τα λεωφορεία […].

ΡΗΓΑΝΑΔΑ: Η «πανάδα» με τα απομένοντα ξηρά κομμάτια του ψωμιού […] παρουσιάζετο εις την παλαιάν ελληνικήν οικογένειαν με τας καλάς αρχάς της οικονομίας και υπό άλλην μορφήν – ως «ρηγανάδα». Και ήτο η «ρηγανάδα» γευστικότατον φαγητόν παρασκευαζόμενον ως εξής: Εβρέχοντο και εμαλάκωναν τα «ξεροκόμματα». Κατόπιν ερρίπτετο επ’ αυτών ξίδι, ρήγανη και λάδι και […] εσερβίρετο εντός… γαβάθας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή