Το Κονκλάβιο (10/09/19)

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Σχοινάς αντιπρόεδρος της Κομισιόν

Τελικά όσοι ήξεραν δεν μιλούσαν. Κι όσοι μιλούσαν, δεν ήξεραν. Σας έλεγα την Κυριακή για την «ομερτά» που είχε ζητήσει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχετικά με τη νέα δομή και σύνθεση της Επιτροπής της που θα ανακοινώσει σήμερα. Οπως και ότι ο Μαργαρίτης Σχοινάς θα λάμβανε ένα «βαρύ» χαρτοφυλάκιο. Τελικά τα πράγματα, τα οποία «μαγειρεύονταν» μέχρι χθες το βράδυ, είναι πολύ πιο grande για την Ελλάδα και τον νέο επίτροπο. Το λέω διότι πηγές του ΕΛΚ και διπλωματικές πηγές θεωρούσαν «κλειδωμένο» ότι ο Σχοινάς θα είναι ένας από τους αντιπροέδρους της Κομισιόν που θα προέρχονται από το ΕΛΚ. Δεν γνωρίζουμε τους υπόλοιπους, αλλά ξέρουμε ότι από τους Σοσιαλιστές θα είναι σίγουρα ο Φρανς Τίμερμανς και από τους Φιλελεύθερους η Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Αλλάζει πίστα

Αυτό σημαίνει ότι ο Σχοινάς δεν θα έχει ένα χαρτοφυλάκιο, αλλά αριθμό χαρτοφυλακίων που θα υπάγονται στις αρμοδιότητές του. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι αυτά θα είναι «αιχμής». Σημειώνω ότι πρόκειται για ιστορική επιτυχία, καθώς, ποτέ Ελληνας επίτροπος δεν έχει «χτυπήσει» αντιπροεδρία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οπως και ότι το ΕΛΚ με τον τρόπο του πριμοδοτεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η χώρα αλλάζει «πίστα».

Κορακοχώρι και Μουντομπάσκετ

Δυστυχώς χάσαμε. Η Εθνική Ελλάδος στο μπάσκετ δηλαδή, που χθες ετέθη επισήμως εκτός Μουντομπάσκετ και αποχαιρέτησε το πρωτάθλημα. Η παρακολούθηση του αγώνα ήταν και η τελευταία… ομαδική δραστηριότητα όσων από τις τάξεις των εκσυγχρονιστών έσπευσαν στο Κορακοχώρι και στη γύρω περιοχή το Σαββατοκύριακο για την παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Βούλγαρη (την Κυριακή). Ο κόσμος πολύς και μάλιστα και από μέρη όπως η Καστοριά και η Ορεστιάδα. Ξεχωρίζω τις παρουσίες των προερχομένων από το ΚΙΝΑΛ στην πρώτη σειρά της εκδήλωσης: Γιάννης Μεϊμάρογλου, Μιχάλης Κατρίνης, Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο Γιάννης Κουτσούκος. Οπως και την προσπάθεια των ομιλητών (Κ. Σημίτης, Ευ. Βενιζέλος, Ν. Αλιβιζάτος) να πείσουν το ακροατήριο ότι αυτή ήταν απλά μια παρουσίαση βιβλίου. Ο Βενιζέλος, για παράδειγμα, αστειεύτηκε στην αρχή της παρέμβασής του. Είπε κάτι του τύπου «ήρθαμε εδώ να παρουσιάσουμε το βιβλίο. Βέβαια, ξέρετε την ιστορία αυτού που πήγε στο περίπτερο να αγοράσει τσιγάρα και επέστρεψε ύστερα από 50 χρόνια». Από όσα είπε, κρατώ το ότι το ζητούμενο, όπως σημείωσε, είναι αν θα μπορέσει να αναστηθεί η μεσαία τάξη, η δύναμη που θα οδηγήσει προς την πρόοδο.

…και ο ελέφαντας στο δωμάτιο

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον, βέβαια, έχουν οι χωριστές μαζώξεις που έλαβαν χώρα με αφορμή την εκδήλωση. Ας πούμε, μαθαίνω ότι το απόγευμα του Σαββάτου στο Κατάκολο έγινε κάτι σαν σύναξη 30 ανθρώπων στην οποία εμφανίστηκε κάποια στιγμή και ο Βενιζέλος. Εκαναν μια μίνι «περιοδεία» στα καφενεία της περιοχής και, όπως ήταν αναμενόμενο, στη συνέχεια παρακολούθησαν ένα δωρεάν «σεμινάριο» του Βενιζέλου για το Brexit και τους Βρετανούς.

Το ίδιο βράδυ μαθαίνω ότι ο Σημίτης «τραπέζωσε» τους ομιλητές, ενώ το βράδυ της Κυριακής ήταν η σειρά του Νίκου Αλιβιζάτου. Ωραία όλα αυτά, θα μου πείτε. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν είπαν τίποτα; Τι να πουν, αφού, όπως μου το έθεσε, συμμετέχων στη σύναξη, «δεν τίθεται θέμα από τα πράγματα… τι να συζητήσεις». Σωστά. Ηταν απλώς ο ελέφαντας στο δωμάτιο για το περίφημο μεταρρυθμιστικό Κέντρο.

Μια τρελή τρελή πτήση…

Με την πτήση της Olympic Air –των 17.30 το απόγευμα– επέστρεψαν το απόγευμα της Κυριακής στην Αθήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το στενό επιτελείο του και αρκετοί υπουργοί. Αυτοί δεν εθεάθησαν, πάντως, στις αίθουσες του αεροδρομίου. Ηταν όλοι στο VIP μαζί με τον Μητσοτάκη. Πλην του Βασίλη Κικίλια, ο οποίος καθόταν μπροστά από την πύλη αναχώρησης μαζί με τη σύζυγό του Τζένη Μπαλατσινού. Εκεί και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Σπήλιος Λιβανός. Να μην ξεχάσω να αναφέρω ότι στην ίδια πτήση βρισκόταν και ο Γιώργος Πατούλης με τη σύζυγό του Μαρίνα, η οποία είναι αλήθεια πως ξεχώριζε ντυμένη στο ροζ της τσιχλόφουσκας. Το μόνο που έλειπε ήταν και μια καλλιτεχνική πινελιά. Ε, υπήρχε, αφού εκεί ήταν και η τραγουδίστρια Πάολα Φωκά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή