Ανούσια αντιπολίτευση…

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι σαφές ότι, ενώ η κυβέρνηση πορεύεται με άνεση αυτούς τους πρώτους μήνες της θητείας της, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να βρει τα πατήματά του, ενώ το ΚΙΝΑΛ έχει περιπέσει σε δίνη υπαρξιακής εσωστρέφειας. Με τη βοήθεια της ταινίας του Κ. Γαβρά, ο Γ. Βαρουφάκης συνεχίζει να θρέφει το υπερτροφικό «εγώ» του, έστω και χωρίς να παίζει ιδιαίτερο ρόλο στο πολιτικό ταμπλό, το ΚΚΕ αδυνατεί, ούτε θέλει, να ξεφύγει από τη γνωστή πεπατημένη του, ενώ είναι ανύπαρκτος ως πολιτικό υποκείμενο ο Κυρ. Βελόπουλος – άλλο η πώληση των επιστολών του Ιησού και διαφόρων παραφερναλίων…

Κάπως έτσι εξελίσσεται η παράσταση στην πολιτική σκηνή, αλλά πραγματικά προκαλεί εντύπωση πώς και γιατί ο άλλοτε θορυβώδης και χωρίς όρια λαϊκιστής ΣΥΡΙΖΑ ασκεί τόσο υποτονική και ανούσια αντιπολίτευση. Γιατί ήταν εντελώς ανούσια όσα ψέλλισε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα που κατακρατούνται στο Λονδίνο και τι εννοούσε ο πρωθυπουργός όταν μίλησε για δανεισμό ή για την επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου και επιστροφής οικονομικών μεταναστών στην Τουρκία. Που σημαίνει ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης όντως κυβερνά χωρίς αντίπαλο, τουλάχιστον προς το παρόν, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει τον εαυτό του.

Το ερώτημα που αιωρείται είναι εάν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να βρει έναν νέο εαυτό ή να επιστρέψει στον γνωστό παλιό. Τώρα, πάντως, διαπιστώνει ότι είναι ακόμη πολύ νωπές οι μνήμες της δικής του διχαστικής διακυβέρνησης, αλλά και ότι το κλίμα έχει αλλάξει, οπότε η άσκηση αντιπολίτευσης με «μπούρδες» δεν πιάνει όπως στο παρελθόν.

Παράλληλα, όμως, γίνεται φανερό ότι δεν μπορεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, του λείπουν οι ιδέες, δεν έχει αποφασίσει πού και πώς θέλει να πάει, η αξιοπιστία των περισσότερων στελεχών του έχει σχεδόν εξαντληθεί μαζί με τις πολιτικές τους δυνατότητες.

Αναμφίβολα, η κυβέρνηση έχει κερδίσει τις εντυπώσεις με το ύφος της. Το στοίχημα είναι να τα καταφέρει καλά και στην οικονομία. Δεν θα είναι τόσο εύκολο, παρά την αίσθηση που δημιουργεί η επικοινωνιακή της πολιτική. Είναι πολλές οι νάρκες που άφησαν οι προηγούμενοι και μεγάλα τα σύννεφα στο διεθνές περιβάλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή