Τουλάχιστον 30 νεκροί από ποδοπάτημα στο ετήσιο προσκύνημα της Ασούρα στην Κερμπάλα

Τουλάχιστον 30 νεκροί από ποδοπάτημα στο ετήσιο προσκύνημα της Ασούρα στην Κερμπάλα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε χρόνο στις 10 Σεπτεμβρίου, οι σιίτες μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο τιμούν την Ασούρα, την επέτειο του θανάτου, το έτος 680, του εγγονού του προφήτη Μωάμεθ, ιμάμη Χουσεΐν, με σωματικό πόνο και αιματηρό αυτομαστίγωμα ως ένδειξη πίστης και θρήνου.

Τουλάχιστον 30 νεκροί από ποδοπάτημα στο ετήσιο προσκύνημα της Ασούρα στην Κερμπάλα-1

Χιλιάδες πιστοί απ' όλον τον κόσμο συνέρευσαν και φέτος στην Κερμπάλα του Ιράκ, την τοποθεσία όπου δόθηκε η μάχη στην οποία σκοτώθηκε ο ιμάμης Χουσεΐν. Κατά τη διάρκεια του ετήσιου προσκυνήματος, τουλάχιστον 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 100 τραυματίστηκαν σήμερα, όταν ποδοπατήθηκαν, σύμφωνα με τον πρώτο, προσωρινό απολογισμό.

Τουλάχιστον 30 νεκροί από ποδοπάτημα στο ετήσιο προσκύνημα της Ασούρα στην Κερμπάλα-2

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, το ποδοπάτημα έγινε μετά τν αναπαράσταση της μάχης όπου σκοτώθηκε ο ιμάμης, κατά τη διάρκεια της πορείας προς το μαυσωλείο του και ενώ οι προσκυνητές χτυπούσαν το κεφάλι τους σε ένδειξη πένθους και φώναζαν ρυθμικά «Θα θυσιαστούμε για εσένα, ω Χουσεΐν».

Τουλάχιστον 30 νεκροί από ποδοπάτημα στο ετήσιο προσκύνημα της Ασούρα στην Κερμπάλα-3
Τουλάχιστον 30 νεκροί από ποδοπάτημα στο ετήσιο προσκύνημα της Ασούρα στην Κερμπάλα-4

Όπως κάθε χρόνο, στο Ιράκ, το Πακιστάν, την Ινδία αλλά και σε όλες τις χώρες όπου ζουν σιίτες μουσουλμάνοι, οργανώθηκαν δημόσιες αναπαραστάσεις του μαρτυρίου του Χουσεΐν, με τους άνδρες να αυτομαστιγώνονται ή να ξεσκίζουν το δέρμα στο κρανίο τους.

Δείτε σχετικά: Αυτομαστιγωμάτα στον Πειραιά για την σιιτική γιορτή της Ασούρα (φωτογραφίες)

Σε αυτές τις εκδηλώσεις οι πιστοί – μερικές φορές ακόμη και μικρά παιδιά– αυτοτραυματίζονται οικειοθελώς στο κεφάλι χρησιμοποιώντας σπαθιά ή μαχαίρια.

Τουλάχιστον 30 νεκροί από ποδοπάτημα στο ετήσιο προσκύνημα της Ασούρα στην Κερμπάλα-5

Οι περισσότεροι από τους προσκυνητές κλαίνε γοερά και πολλοί καλύπτουν το πρόσωπο και το σώμα τους με στάχτες, σε ένδειξη πένθους.

Η τραγωδία αυτή είναι κάτι το πρωτοφανές για την Κερμπάλα, αν και στο παρελθόν το προσκύνημα έχει αιματοκυλιστεί από επιθέσεις εξτρεμιστών σουνιτών.

Τουλάχιστον 30 νεκροί από ποδοπάτημα στο ετήσιο προσκύνημα της Ασούρα στην Κερμπάλα-6

Το 2013, το προσκύνημα της Ασούρα σημαδεύτηκε από αλλεπάλληλες τρομοκρατικές επιθέσεις, στις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 40 πιστοί, σε διάφορες πόλεις του Ιράκ. Το 2005, το προσκύνημα στο μαυσωλείο του ιμάμη Μούσα Καζίμ, στη Βαγδάτη, βάφτηκε στο αίμα όταν οι πιστοί ποδοπατήθηκαν πάνω σε μια γέφυρα του ποταμού Τίγρη. Τουλάχιστον 965 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν κυκλοφόρησε η φήμη για την παρουσία ενός βομβιστή αυτοκτονίας μέσα στο πλήθος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή