Πάλμερ: Η Ρωσία θέλει αστάθεια στα Βαλκάνια

Πάλμερ: Η Ρωσία θέλει αστάθεια στα Βαλκάνια

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Πεπεισμένος ότι ενδεχόμενη συμφωνία Σερβίας – Κοσόβου είναι εφικτή εμφανίστηκε χθες ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια Μάθιου Πάλμερ, ο οποίος προειδοποίησε ότι η Ρωσία θέλει να κυριαρχήσουν αστάθεια και καχυποψία στην περιοχή. «Ενας από τους πρωταρχικούς μας στόχους είναι να υποστηρίξουμε τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης στο Κόσοβο που είναι αφιερωμένη στον διάλογο, όπερ σημαίνει άρση των δασμών και επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε σε συνέντευξή του στον σταθμό RTCG του Μαυροβουνίου.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι σοβαρές και να οδηγήσουν σε αποτελεσματική συμφωνία για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. «Θα ήταν ιδανικό αν αυτό μπορούσε να γίνει βασισμένο στην αμοιβαία αναγνώριση. Μόλις επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα είμαστε εταίροι στην αναζήτηση μιας συμφωνίας αποδεκτής από όλες τις πλευρές, βιώσιμης και δίκαιης, που θα βοηθάει τη Σερβία στην ευρωπαϊκή της πορεία», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, εξήγησε ότι ολόκληρη η περιοχή εξαρτάται από την πρόοδο στο ζήτημα, αν και διευκρίνισε πως η διένεξη μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας δεν είναι ικανή, κατά τη γνώμη του, να καθορίσει την ευρωπαϊκή προοπτική άλλων χωρών. Ο Πάλμερ ανέφερε, εξάλλου, ότι οι Ρώσοι προσπαθούν να επηρεάσουν τα Δυτικά Βαλκάνια, και οι ΗΠΑ έχουν εκ διαμέτρου αντίθετη προσέγγιση στην περιοχή σε σχέση με τη Μόσχα. «Εμείς βλέπουμε τα Δυτικά Βαλκάνια ως μέλη της οικογένειας των δυτικών κρατών, ενσωματωμένα στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, ως χώρες που συνεργάζονται στη βάση των κανόνων και των συνθηκών. Οι Ρώσοι έχουν δείξει ότι θέλουν η περιοχή να βασίζεται στην αστάθεια και στην καχυποψία. Το είδαμε ξεκάθαρα στο Μαυροβούνιο, όπου οι Ρώσοι υποστήριξαν το πραξικόπημα του 2016, μια εξοργιστική προσπάθεια υπονόμευσης της ένταξης του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ και στη Δύση», κατέληξε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή