Μείωση δημοσιονομικού ελλείμματος στη Γαλλία

Μείωση δημοσιονομικού ελλείμματος στη Γαλλία

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας ναι μεν θα μειωθεί, αλλά όχι τόσο γρήγορα όσο προβλεπόταν, όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Classique ο Γάλλος υπουργός Προϋπολογισμού Ζεράρ Νταρμανέν. Ενόψει της παρουσίασης του γαλλικού προϋπολογισμού για το 2020 στο τέλος Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει τους στόχους του, οι οποίοι πρέπει να εναρμονίζονται με τα αιτήματα των «Κίτρινων Γιλέκων», που επί 10 μήνες διαμαρτύρονται έντονα σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας. Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,1% του ΑΕΠ φέτος, υπερβαίνοντας ελαφρώς το ευρωπαϊκό όριο του 3%. Ωστόσο, το 2020 θα μειωθεί στο 2,1% έως 2,2%, δηλαδή λίγο υψηλότερα απ’ ό,τι προβλεπόταν, όπως τόνισε ο κ. Νταρμανέν.

Τους τελευταίους μήνες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει ανακοινώσει επιπλέον μέτρα ύψους 25 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times. Μεγάλο μέρος αυτού του ποσού θα διοχετευτεί για την ενίσχυση των νοικοκυριών, ικανοποιώντας ένα από τα αιτήματα των «Κίτρινων Γιλέκων».

Η κυβέρνηση ευνοείται από τα χαμηλά ή αρνητικά επιτόκια δανεισμού, τα οποία μειώνουν το συνολικό κόστος εξυπηρέτησης χρέους. Επίσης, διευκολύνεται από τη μείωση του ποσοστού ανεργίας, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 8,7%, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Στη συνέντευξή του στο Radio Classique, o κ. Νταρμανέν ανέφερε ότι φέτος θα σημειωθεί ρυθμός ανάπτυξης 1,4%, ελαφρώς υψηλότερος από τις προηγούμενες προβλέψεις για 1,3%, όπως είχε επιβεβαιώσει την προηγούμενη εβδομάδα και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή