Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της Ιταλίας

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της Ιταλίας

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη εβδομάδα είχε ζητηθεί από μια επίλεκτη ομάδα Ιταλών επιχειρηματιών, επενδυτών και διαμορφωτών της οικονομικής πολιτικής, περιλαμβανομένων τριών πρώην πρωθυπουργών, που είχε συγκεντρωθεί στο κομψό ξενοδοχείο Villa d’ Este στη λίμνη Κόμο να πει τη γνώμη της για την κατάσταση που επικρατεί στην Ιταλία. Αν και δεν ήταν ενθουσιώδεις, ήταν πιο αισιόδοξοι από ό,τι ένα χρόνο πριν.

Σε δημοσκόπηση που διενήργησε το think tank The European House-Ambrosetti το ποσοστό όσων εξέφρασαν «επαρκή», «μέση» και «υψηλή» εμπιστοσύνη στις προοπτικές της Ιταλίας αυξήθηκε στο 61% από 44% πέρυσι. Οι επενδυτές έχουν φανεί, από τις αρχές Αυγούστου πολύ πιο ενθουσιώδεις σχετικά με τις προοπτικές της Ιταλίας, όταν η ευρωσκεπτικιστική και αντίθετη προς τη μετανάστευση Λέγκα απέσυρε την υποστήριξη της προς την κυβέρνηση συνεργασίας που είχε σχηματίσει λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πριν.

Αν και η κίνηση του Ματέο Σαλβίνι, αρχηγού της Λέγκας, να ζητήσει διενέργεια πρόωρων εκλογών φάνηκε πως είχε στόχο την πρόκληση κρίσης, τελικά γύρισε μπούμερανγκ. Ο πρώην κυβερνητικός του εταίρος, το δονκιχωτικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων, κατάφερε να σχηματίσει νέο συνασπισμό με την Κεντροαριστερά, υπό την ηγεσία και πάλι του Τζουζέπε Κόντε.

Καθώς εξελισσόταν η διαδικασία, χαρακτηρίστηκε πραξικόπημα από τους υποστηρικτές της Λέγκας και αποκατάσταση από τους αντιπάλους τους, οι αγορές επανεκτιμούσαν τη στάση τους απέναντι στην Ιταλία. Ο χρηματιστηριακός δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο έχει ενισχυθεί τον τελευταίο μήνα κατά σχεδόν 10%, δηλαδή περισσότερο από τα χρηματιστήρια Φρανκφούρτης και Νέας Υόρκης. Η διαφορά (spread) στην απόδοση μεταξύ του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου και του αντίστοιχου ιταλικού έχει υποχωρήσει στις 150 μονάδες βάσης, από 238 τον Αύγουστο και σχεδόν 300 μ.β. πριν από ένα χρόνο. Παρ’ όλα αυτά, ο πρώην πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα επισημαίνει ότι «δεν γίνεται να κυβερνήσεις τη χώρα μόνο με το σπρεντ». Ο συνασπισμός διαφόρων δυνάμεων που ήθελαν την απομάκρυνση του Σαλβίνι ήταν εύκολος, μου είπε ο Λέτα. Το δύσκολο είναι να βρεθεί τι θέλει να πετύχει η νέα κυβέρνηση, συμπληρώνει.

Αμεση οικονομική προτεραιότητα, συνεχίζει, είναι η η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών. Η διαπραγμάτευση για εξεύρεση δημοσιονομικού περιθωρίου ώστε να αποτραπεί η υποχρεωτική αύξηση του ΦΠΑ ενώ παράλληλα θα μειώνεται η φορολογική επιβάρυνση για τους εργαζομένους, αποτελεί το πρώτο καθήκον, προσθέτει. Ο Κάρλο Κοταρέλι, πρώην διευθυντής στο ΔΝΤ που παρολίγον να οριστεί πρωθυπουργός πέρυσι, παρουσίασε μελέτη σύμφωνα με την οποία το ιταλικό ΑΕΠ θα ήταν κατά 0,6% υψηλότερο τον χρόνο αν είχαν παραμείνει οι δημόσιες επενδύσεις στο επίπεδο του 2009. Υπολόγισε πως αν καλύψει η Ιταλία αυτό το κενό μεταξύ 2020-2023, τότε θα αυξήσει την οικονομική παραγωγή της κατά 108 δισ. ευρώ, μειώνοντας έτσι τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ κατά 3% στο 130%.

Η επιπλέον ανάπτυξη θα συνέβαλλε στη μείωση της ανεργίας, σε μια χώρα όπου περίπου το ένα τρίτο των νέων είναι άνεργο. Εξίσου σημαντικό είναι η Ιταλία να εντάξει περισσότερες γυναίκες στην αγορά εργασίας, να βελτιώσει το σύστημα εκπαίδευσης, να μειώσει τη φορολογία ώστε να ενισχύσει την απασχόληση, λέει ο Ενρίκο Τζοβανίνι, υπουργός Οικονομικών, το όνομα του οποίου είχε εξεταστεί τις τελευταίες εβδομάδες ως τεχνοκράτη επικεφαλής της νέας κυβέρνησης.

Το έργο που περιμένει τη νέα ιταλική κυβέρνηση, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, δυσκολεύει κάποιον να μοιραστεί την αισιόδοξη άποψη των αγορών για την Ιταλία. Μπορεί ο Σαλβίνι να έχει αποχωρήσει από το προσκήνιο, αλλά με το πρώτο σημάδι πως σκοντάφτουν οι διάδοχοί του, θα επιστρέψει δριμύτερος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή