Ο ΔΗΚΤΗΣ (11/09/19)

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αστάθμητος παράγοντας οι αντικειμενικές αξίες

Η αναπροσαρμογή –ή όχι– των αντικειμενικών αξιών θα αποτελέσει τον σημαντικότερο παράγοντα για την αγορά ακινήτων το νέο έτος. Μπορεί να ακυρώσει όχι μόνο τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, αλλά και την αναστολή του ΦΠΑ για τρία χρόνια. Δηλαδή, στην περίπτωση που αποφασισθεί η αναπροσαρμογή τους και σε ορισμένες περιοχές αυξηθούν σημαντικά, το ενδιαφέρον μάλλον θα είναι περιορισμένο τόσο από Ελληνες όσο και από ξένους επενδυτές. Αντίθετα, στις περιοχές όπου θα μειωθούν οι τιμές της εφορίας, το ενδιαφέρον θα είναι μεγαλύτερο, καθώς σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης τα οφέλη θα είναι σημαντικά για όσους προχωρήσουν στην αγορά. Επί της ουσίας, οι αντικειμενικές αξίες αποτελούν τον αστάθμητο παράγοντα της κτηματαγοράς. Προς το παρόν, πάντως, το οικονομικό επιτελείο δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για τις αντικειμενικές αξίες και για το αν θα προχωρήσει στην αναπροσαρμογή τους.

«Ηττα» Κουτσολιούτσου στη Γ.Σ. της Folli Follie

Καταψηφίστηκε από τη Fosun, όπως και από την πλειοψηφία της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Folli Follie, η συνολική διαχείριση της εταιρείας για τη χρήση του 2017 και η απαλλαγή των μελών του Δ.Σ. από κάθε ευθύνη αποζημιώσεως για τη διαχείριση της εταιρείας. Η απόρριψη των δύο κρίσιμων αυτών θεμάτων κατέστη δυνατή ύστερα από την αποχή του βασικού της μετόχου Δημ. Κουτσολιούτσου. Σε γραπτή δήλωσή του ανέφερε πως «απέχουμε για λόγους τάξης καθώς τα θέματα αυτά ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη. Προφανώς έχουμε άποψη επί των θεμάτων αυτών, αλλά δεν επιθυμούμε να την εκφράσουμε δημοσίως πριν αποφανθεί η Δικαιοσύνη».

Εκτόξευση της τιμής του χρυσού προβλέπει η Citi

Η τιμή του χρυσού αναμένεται να καταγράψει νέα ιστορικά υψηλά, πάνω από 2.000 δολάρια η ουγγιά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, εκτιμά η Citigroup. Οι παράγοντες που θα οδηγήσουν αυτό το ράλι είναι οι κίνδυνοι παγκόσμιας ύφεσης και τα πολύ χαμηλά επιτόκια διεθνώς, ενώ η Fed αναμένεται να καταλήξει να μειώνει τα επιτόκια στο μηδέν. Αξίζει να επισημάνουμε πως η τιμή του χρυσού διαμορφώνεται κοντά στα 1.500 δολάρια, έχοντας σημειώσει άνοδο 16% μέσα στο 2019.

Μεγάλο μπέρδεμα με τις δύο Raxevsky

Ανάστατοι είναι οι πρώην εργαζόμενοι της ελληνικής εταιρείας γυναικείας ένδυσης Raxevsky, η οποία έκλεισε οριστικά τον περασμένο Φεβρουάριο λόγω χρεών. Ο λόγος; Η επανεμφάνιση ηλεκτρονικού καταστήματος με το όνομα Raxevsky έχει προκαλέσει υποψίες για τη νομιμότητα και τη σκοπιμότητα της πτώχευσης της εταιρείας, από τη στιγμή μάλιστα που δεν καταβλήθηκαν στους εργαζομένους οι νόμιμες αποζημιώσεις. Πηγές με γνώση της υπόθεσης υποστήριξαν πάντως στην «Κ» ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο επωνυμίες Raxevsky: μία που ανήκε στην αποβιώσασα ιδιοκτήτρια της εταιρείας που έκλεισε, επωνυμία που είναι ενεχυριασμένη στις τράπεζες, και μία που ανήκει στην αδερφή της, ιδιοκτήτρια της εταιρείας Mini Raxevsky, που συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά. 

Στάσεις εργασίας στον ΟΛΘ

Μέρες 2016, όταν εκδηλώνονταν αντιδράσεις στην ιδιωτικοποίηση, θυμίζει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, καθώς οι συνδικαλιστές αποφάσισαν να απέχουν από την υπερωριακή απασχόληση και την εργασία τα Σαββατοκύριακα. Ηδη επιχειρηματικοί  φορείς, αντιδρούν δημόσια με ανακοινώσεις τους για μεγάλες καθυστερήσεις. Oι συνδικαλιστές ζητούν την επαναπρόσληψη απολυθείσας εργαζόμενης που είχε σύμβαση χρόνου οκτώ μηνών, η οποία απολύθηκε πριν συμπληρωθεί το οκτάμηνο, έχοντας όμως αποζημιωθεί και για τους οκτώ. Ο ΟΛΘ απασχολεί περί του 330 μόνιμους και 100 «οκταμηνίτες», έχοντας αυξήσει τις θέσεις εργασίας κατά 100 περίπου. Αν και σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες η λογική της πολιτικής αυτής είναι «όποιοι μου κάνουν, μετά τους μονιμοποιώ», η αντίδραση των εργαζομένων με δικαιολογία μία μοναδική περίπτωση απόλυσης –που μάλιστα συνδέεται με την αποχώρηση αλλοδαπού στελέχους, στο οποίο η απολυθείσα παρείχε γραμματειακή υποστήριξη– μοιάζει να υπονομεύει την προοπτική πρόσληψης και άλλων από τους εκατό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή