Καθαρά κέρδη 22,65 εκατ. ευρώ εμφάνισε η «Παπαστράτος» το 2018

Καθαρά κέρδη 22,65 εκατ. ευρώ εμφάνισε η «Παπαστράτος» το 2018

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aύξηση εσόδων και μείωση κερδών παρουσίασε η «Παπαστράτος» ΑΒΕΕ στη χρήση του 2018. Ο κύκλος εργασιών στη διάρκεια της περασμένης χρήσης ανήλθε σε 1,29 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 3,3% σε σχέση με το 2017. Εξαιρουμένου του ειδικού φόρου στα καπνικά είδη, τα έσοδα της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 320 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα κατά 22,1% σε σχέση με τη χρήση του 2017.

Από την άλλη πλευρά τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν, καθώς εφέτος η επιχείρηση δεν είχε τα έκτακτα έσοδα της περασμένη χρήσης. Συγκεκριμένα, το 2017 η εταιρεία είχε έκτακτα έσοδα και κέρδη άνω των 250 εκατ. ευρώ, χάρις στην πώληση περιουσιακών στοιχείων.

Ειδικότερα, η εταιρεία το 2017 είχε πωλήσει αντί 240 εκατ. ευρώ το 75% των μετοχών της Philip Morris Sales & Marketing Ρωσίας. Η εταιρεία τότε είχε εγγράψει καθαρά κέρδη από την πώληση αυτή ύψους 206 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η «Παπαστράτος» είχε έσοδα ύψους 35 εκατ. ευρώ από μερίσματα. Ετσι τα κέρδη προ φόρων της περασμένης χρήσης ανήλθαν σε 34,5 εκατ. ευρώ, έναντι κέρδους-ρεκόρ ύψους 251,4 εκατ. ευρώ που παρουσίασε το 2017. Τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 22,65 εκατ. ευρώ πέρυσι έναντι 186,9 εκατ. ευρώ το 2017.

Η διοίκηση της «Παπαστράτος» αναφέρει ακόμη ότι μέσα στο 2018 ολοκληρώθηκε και εγκαινιάσθηκε το εργοστάσιο παραγωγής ράβδων καπνού (IQOS) στον Ασπρόπυργο και ότι στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς ολοκληρώθηκαν επενδύσεις ύψους 95 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, καταγράφει την αύξηση προσωπικού από 763 εργαζομένους που είχε το 2017 σε 832 πέρυσι. Πάντως, πέρυσι άλλαξε δραστικά το μείγμα των πωλούμενων προϊόντων. Συγκεκριμένα, η πλειονότητα των εσόδων της εταιρείας προήλθε από εμπορική δραστηριότητα σε ποσοστό 84% και μόλις το 16% από τη βιομηχανική παραγωγή. Αντιθέτως, το 2017 η εταιρεία είχε την πλειονότητα των εσόδων από βιομηχανική παραγωγή σε ποσοστό 67% και το υπόλοιπο 33% να προέρχεται από εμπορική δραστηριότητα.

Η πορεία της εταιρείας πέρυσι ικανοποίησε τη διοίκηση της «Παπαστράτος». «Κατά τη χρήση 2018, η επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας μας, υποστηριζόμενη από την αμέριστη συμπαράσταση της Philip Morris International, υπήρξε απόλυτα επιτυχής…» αναφέρει η έκθεση του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης, που περιέχεται στις οικονομικές καταστάσεις. Η ίδια επίσης χαρακτήρισε επιτυχές το ντεμπούτο των ράβδων καπνού στην εγχώρια και διεθνή αγορά, με το 80% της συνολικής παραγωγής που συντελείται στον Ασπρόπυργο να εξάγεται στο εξωτερικό. Μάλιστα, η εταιρεία αναφέρει ότι το νέο της προϊόν IQOS φτάνει μέχρι την Ιαπωνία.

Επίσης, η διοίκηση της «Παπαστράτος» εμφανίζεται αισιόδοξη για το 2019. «Τα στοιχεία τόσο των χρηματοοικονομικών καταστάσεων όσο και της παρούσας έκθεσης μας επιτρέπουν να διατυπώσουμε τη θέση ότι η εταιρεία μας εξέρχεται από το 2018 οικονομικά ισχυρή και επιχειρηματικά επιτυχημένη και ανταγωνιστική». Ακόμη εκτιμά ότι θα συνεχίσει η κερδοφορία των τελευταίων ετών, ενώ τα «υψηλής ποιότητας προϊόντα» που παράγονται στις εγκαταστάσεις της και η υψηλή ρευστότητα καθιστούν την «Παπαστράτος» κυρίαρχη στην αγορά της Ελλάδας. Τέλος, το αβέβαιο μακροοικονομικό και χρηματοοικονομικό περιβάλλον της χώρας, σύμφωνα με την εταιρεία, δεν επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργία και την οικονομική κατάστασή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή