Νέα Κομισιόν με έντονο άρωμα γυναίκας

Νέα Κομισιόν με έντονο άρωμα γυναίκας

6' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τα αποκαλυπτήρια της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε η μελλοντική της πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χθες, στις Βρυξέλλες. Με σχεδόν ισάριθμη συμμετοχή γυναικών και ανδρών –13 από τους 27 νέους επιτρόπους είναι γυναίκες– όπως είχε υποσχεθεί, η Επιτροπή, με την καινούργια σύνθεσή της είναι ξεκάθαρο ότι σκοπό έχει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής, δημιουργώντας νέα χαρτοφυλάκια ή μετασχηματίζοντας παλαιότερα, όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής, της τεχνολογίας και του δημογραφικού «που μεταβάλλουν άρδην τις κοινωνίες και τον τρόπο ζωής μας», όπως επισήμανε η ίδια χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα για πρώτη φορά από την είσοδό της στην ευρωπαϊκή οικογένεια αναλαμβάνει μία από τις οκτώ αντιπροεδρίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο νέος Ελληνας επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς από την 1η Νοεμβρίου θα έχει το χαρτοφυλάκιο της «προστασίας του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», όπως ονομάστηκε το χαρτοφυλάκιο που θα συντονίζει τα θέματα της μετανάστευσης, ασφάλειας, απασχόλησης και κατάρτισης των μεταναστών (και μη) και Παιδείας.

Η νέα δομή της Κομισιόν, όπως την παρουσίασε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χθες, προβλέπει τη θέσπιση θέσεων για τρεις εκτελεστικούς αντιπροέδρους, οι οποίοι θα αναλάβουν και τις τρεις βασικές προτεραιότητες της Επιτροπής. Τις θέσεις αυτές καταλαμβάνουν:

Ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς, που θα έχει υπό την εποπτεία του την κλιματική αλλαγή και πρέπει να φέρει εις πέρας τον στόχο που έθεσε η νέα πρόεδρος να γίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση η πρώτη κλιματική ουδέτερη ήπειρος. «Η προστασία του πλανήτη μας και του περιβάλλοντος είναι η καθοριστική αποστολή της γενιάς μας», είπε η πρόεδρος, για να υπογραμμίσει πόσο σημαντικό κομμάτι θα αποτελέσει το θέμα αυτό την επόμενη πενταετία.

Ο Τίμερμανς, που προέρχεται από τους Σοσιαλιστές, είναι από το 2014 πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για τη βελτίωση της νομοθεσίας, τις διοργανικές σχέσεις, το κράτος δικαίου και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Ως δεύτερη εκτελεστική αντιπρόεδρος αναλαμβάνει η Δανή Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η οποία παρά τις φήμες που την ήθελαν να αλλάζει θέση, καθώς οι σχέσεις με τις ΗΠΑ για το συγκεκριμένο θέμα έχουν γίνει τοξικές, διατηρεί το χαρτοφυλάκιο του ανταγωνισμού. Εχει επιβάλει πρόστιμα στην Apple, στην Amazon, στη Facebook και στην Qualcomm, ενώ στο μικροσκόπιό της βρίσκεται και η McDonald’s για φοροδιαφυγή.

Συγχρόνως αναλαμβάνει και την αρμοδιότητα για την ψηφιακή αναβάθμιση της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκειμένου η Ευρώπη να μη μείνει πίσω σε θέματα νέων τεχνολογιών, τεχνητής νοημοσύνης και ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Αναμένεται να προωθήσει νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα προστατεύουν τους Ευρωπαίους πολίτες από τους τεχνολογικούς γίγαντες, όπως το Facebook ή το YouTube. Ο τρίτος εκτελεστικός αντιπρόεδρος είναι ο Λετονός Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος θα αναλάβει όλα τα οικονομικά θέματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Νέα Κομισιόν με έντονο άρωμα γυναίκας-1

Από τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες μέχρι το εμπόριο και τις αγορές, όλη η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία θα είναι υπό την ευθύνη του. Κατείχε τη θέση του αντιπροέδρου με ευθύνη τα θέματα για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο. Και οι τρεις εκτελεστικοί αντιπρόεδροι δεν θα χρειαστούν ιδιαίτερα πολύ χρόνο για να προσαρμοστούν στις νέες τους αρμοδιότητες, καθώς έχουν σημαντική εμπειρία ως μέλη και της Επιτροπής του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στοχευμένες επιλογές

Χαρακτηριστικό της νέας σύνθεσης της Κομισιόν είναι ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επέλεξε να δώσει χαρτοφυλάκια, που αφορούν κρίσιμα προβλήματα για την Ευρωπαϊκή Ενωση, σε επιτρόπους από χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των συγκεκριμένων προβλημάτων. Με τις μεταναστευτικές ροές να αυξάνονται από την Τουρκία, αλλά και την εντεινόμενη επιθετικότητα της Αγκυρας, είναι πολύ σημαντικό ότι ένας Ελληνας αναλαμβάνει την επίβλεψη του χαρτοφυλακίων μετανάστευσης και ασφάλειας των ευρωπαϊκών συνόρων.

Ο απόγονος του κόμη, η tax lady και η «Μητέρα Τερέζα»

Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Κομισιόν. Γεννημένη στις Βρυξέλλες. Μητέρα επτά παιδιών. Αντιμετώπισε επιτυχώς τις κατηγορίες περί λογοκλοπής στη διατριβή της. Ο πατέρας της ήταν πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας. Επί μία δεκαετία έτρωγε πρωινό μία φορά την εβδομάδα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μαργαρίτης Σχοινάς

Γνωστός και ως «ανώτατος αξιωματούχος της Κομισιόν», αφού ήταν μέχρι πρόσφατα ο κεντρικός εκπρόσωπος της Επιτροπής. Παντρεμένος με τη Μερσέντες Αλβαργκονζάλες, ανώτατη αξιωματούχο της Ευρωβουλής. Εχει χρησιμοποιήσει σε ομιλία του τσιτάτο από τραγούδι των Spice Girls. Δεν του αρέσει να τον αποκαλούν γραφειοκράτη. Εχει τη φήμη ότι απαντά σε όλα τα μηνύματα και τις κλήσεις, ακόμη και των αντιπάλων του.

Σιλβί Γκουλάρ

Η χθεσινή ανακοίνωση του ονόματός της συνέπεσε με έρευνα της γαλλικής αστυνομίας για πλαστές θέσεις εργασίας στην Ευρωβουλή. Ωστόσο, δεν αντιμετωπίζει η ίδια κατηγορίες, αλλά το κόμμα της. Εχει αδυναμία στην Ευρώπη, στη Γερμανία και οτιδήποτε σχετίζεται με την Ευρωζώνη. Διετέλεσε για μικρό διάστημα υπουργός Αμυνας. Ηταν μέλος της γαλλικής ομάδας που διαπραγματεύθηκε την επανένωση της Γερμανίας. Ηταν υποψήφια πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου το 2016. Σε ανύποπτο χρόνο είχε πει ότι η Κομισιόν δεν πρέπει να είναι γεμάτη λευκούς, γέρους άνδρες.

Φρανς Τίμερμανς

Φοράει μοδάτα γυαλιά κι ακόμη προσπαθεί να χωνέψει ότι έχασε το πόστο που τώρα ανέλαβε η Φον Ντερ Λάιεν. Είναι φεμινιστής, μιλάει πολλές γλώσσες και ήταν το δεξί χέρι του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Κι οι δύο παππούδες του ήταν ανθρακωρύχοι. Είναι οπαδός της ομάδας Roda JC, στη δεύτερη κατηγορία του ολλανδικού πρωταθλήματος.

Μαργκρέτε Βεστάγκερ

Αναπληρώτρια «βασίλισσα της Ευρώπης», μετά τη Μέρκελ. Ο Ντόναλντ Τραμπ την αποκαλεί tax lady (Κυρία των φόρων), «που μισεί τις ΗΠΑ», λόγω του αγώνα της κατά των αμερικανικών τεχνολογικών γιγάντων. Λέγεται ότι ενέπνευσε τους σεναριογράφους της δανέζικης σειράς Borgen. Οταν έχει άγχος κεντάει μικρούς ελέφαντες.

Γιοχάνες Χαν

Πρώην υπουργός Επιστημών στην Αυστρία, κατηγορήθηκε κι αυτός ότι προέβη σε λογοκλοπή στο PhD του, αλλά πέτυχε να διατηρήσει τον τίτλο έπειτα από έρευνα. Του αρέσει να αποταμιεύει χρήματα. Το 2009 επιχείρησε να αποσύρει τη χώρα του από το εργαστήριο CERN, μία απόφαση που ανακλήθηκε αμέσως.

Στέλλα Κυριακίδη

Σπούδασε παιδοψυχολόγος στη Βρετανία και ως αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ από το 2013 θεωρείται δεξί χέρι του Νίκου Αναστασιάδη. Ο τοπικός Τύπος την αποκαλεί «Μητέρα Τερέζα» που προσπαθεί να βοηθήσει τους άλλους, αλλά δεν εκφράζει ισχυρές απόψεις. Δεν είναι τυχαίο ότι στην περυσινή παρέλαση του καρναβαλιού ντύθηκε καλόγρια.

Πάολο Τζεντιλόνι

Απόγονος του κόμη Τζεντιλόνι Σλιβέρι. Πρώην πρωθυπουργός. Αριστοκράτης αριστερός ακτιβιστής στα νιάτα του. Γνωστός για την κομψότητα, τους τρόπους του και τα διπλωματικά του προσόντα. Ως εχθρός της σύμπραξης του κόμματός του με τα Πέντε Αστέρια στη Ρώμη, βρήκε τον ιδανικό τρόπο να αποδράσει από την εθνική πολιτική σκηνή.

Βάλντις Ντομπρόφσκις

Υπήρξε πρωθυπουργός επί μισή δεκαετία, καθώς η κυβέρνησή του υποχρεώθηκε να περικόψει μισθούς και δαπάνες στο πλαίσιο διεθνούς πακέτου διάσωσης. Οταν έφτασε στις Βρυξέλλες, έγινε αντιπρόεδρος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, αν και ο δημόσιος λόγος του είναι περισσότερο πειθαρχημένος παρά χαλαρός.

«Η Ελλάδα αλλάζει ταχύτητα»

«Δικαιωμένος» για την επιλογή του να προτείνει τον Μαργαρίτη Σχοινά ως επίτροπο της Ελλάδας στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε, χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χαιρετίζοντας τη σύνθεση της νέας Κομισιόν. Παράλληλα, υπογράμμισε την κρισιμότητα που έχει τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα η θέση και το χαρτοφυλάκιο που ανατέθηκαν στον κ. Σχοινά.

«Πρόκειται για μια ισχυρή ομάδα που συνθέτει διαφορετικές πολιτικές παραδόσεις και γεωγραφικές αναφορές. Κι ας μη ξεχνάμε ότι είναι η πρώτη Επιτροπή που θα έχει γυναίκα στην κορυφή της», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Χαρακτήρισε την ανάθεση «στον άξιο και έμπειρο Μαργαρίτη Σχοινά» της αντιπροεδρίας της Κομισιόν για την Ασφάλεια, τη Μετανάστευση και την Κινητικότητα, «ξεχωριστή τιμή» και «ψήφο εμπιστοσύνης προς τον ίδιο και την Ελλάδα, που αποδεικνύει ότι η χώρα αναβαθμίζεται πια σε παράγοντα ισχύος και ανάπτυξης στην ευρωπαϊκή σκηνή και ότι η πατρίδα μας αλλάζει ταχύτητα στο πλαίσιο της Ενωσης, διαθέτοντας κύρος και στελέχη για σημαντικά χαρτοφυλάκια». Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι «η Ελλάδα ως χώρα-σύνορο της Ευρώπης υπολογίζει πολύ στον νέο αντιπρόεδρο της Κομισιόν», καθώς «το μεταναστευτικό είναι κρίσιμο και για την Ενωση και για την Ελλάδα».

Με τον νέο αντιπρόεδρο της Κομισιόν επικοινώνησε τηλεφωνικά και τον συνεχάρη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο ίδιος ο κ. Σχοινάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα νέα του καθήκοντα, γράφοντας στο Τwitter: «Είμαι ενθουσιασμένος που προτάθηκα για αντιπρόεδρος για την προστασία του τρόπου ζωής μας, καλύπτοντας Μετανάστευση, Ασφάλεια, Απασχόληση και Παιδεία. Είμαι έτοιμος να ξεκινήσω δουλειά και ανυπομονώ να συζητήσω με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το πώς μπορούμε να μεταφράσουμε τις πολιτικές μας προτεραιότητες σε πραγματικά αποτελέσματα για τους Ευρωπαίους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή