Τζον Μπέρκοου: Από πρόεδρος της βρετανικής βουλής παγκόσμιος σταρ της πολιτικής (βίντεο)

Τζον Μπέρκοου: Από πρόεδρος της βρετανικής βουλής παγκόσμιος σταρ της πολιτικής (βίντεο)

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία «πολύχρωμη εποχή» στη βρετανική κοινοβουλευτική ιστορία τελείωσε τη Δευτέρα, με την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζον Μπέρκοου, ότι παραιτείται μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, γράφει χαρακτηριστικά το Associated Press.

Όλα τα διεθνή πρακτορεία και ειδησεογραφικά μέσα φιλοξενούν μακροσκελή αφιερώματα σε έναν πρόεδρο κοινοβούλιο που η φήμη του ξεπέρασε τα όρια της πολιτικής και της χώρας του.

Ο Τζον Μπέρκοου, πρόεδρος του Σώματος εδώ και δέκα χρόνια, έγινε ο «ροκ σταρ» της σύγχρονης πολιτικής επικαιρότητας και θα μείνει στην ιστορία ως ο "Mr Order” – από το βροντερό πρόσταγμα που χρησιμοποιούσε για να επαναφέρει στην τάξη τους βουλευτές.

Οι χρωματιστές του γραβάτες και ο ακόμη πιο χρωματιστός του λόγος τον βοήθησαν να γίνει ένας σταρ φτιαγμένος για το YouTube και να αποκτήσει οπαδούς σε όλο τον κόσμο.

Οι πρωτότυπες προτάσεις του προς τους βουλευτές – να κάνουν γιόγκα ή να παρακολουθήσουν διαλέξεις θεραπευτικού χαρακτήρα – έχουν μείνει στην ιστορία, προκαλώντας το γέλιο ακόμα και των ίδιων των απείθαρχων και οργισμένων βουλευτών. 

Ο Μπέρκοου ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου στο Σώμα, σε μία συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία, ενώ η σύζυγός του τον παρακολουθούσε από τον εξώστη.

Οι υποστηρικτές του Μπέρκοου λένε ότι ήταν ένας από τους πιο αποτελεσματικούς προέδρους της σύγχρονης εποχής, ενώ οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι ήταν «μεροληπτικός» και ευνοούσε τη φιλοευρωπαϊκή πλευρά.

Ωστόσο, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, Συντηρητικοί και Εργατικοί, την τελευταία ημέρα συνεχάρησαν τον 65χρονο πολιτικό για τη δέσμευσή του στη δημοκρατική διαδικασία μέσα στην κοινοβουλευτική αίθουσα, υπό οποιαδήποτε συνθήκη.

Τζον Μπέρκοου: Από πρόεδρος της βρετανικής βουλής παγκόσμιος σταρ της πολιτικής (βίντεο)-1

«Η δημοκρατία μας έγινε ισχυρότερη με εσάς ως πρόεδρο του Σώματος. Και ό, τι κάνετε όταν τελικά αποχωρήσετε από την θέση σας, το κάνετε με τις ευχαριστίες ενός πολύ μεγάλου αριθμού ανθρώπων» δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.

«Ορισμένες φορές, κάποιοι που εμάς που καθόμαστε σε αυτή την πλευρά μπορεί να ενοχληθήκαμε από κάποιες αποφάσεις σας», δήλωσε ο Μάικλ Γκόουβ, εξέχον μέλος της κυβέρνησης Τζόνσον.

«Δεν αμφιβάλλαμε ποτέ όμως για το γεγονός ότι οι αποφάσεις σας στηρίζονταν στην πεποίθησή σας πως η εκτελεστική εξουσία πρέπει να λογοδοτεί στο κοινοβούλιο. Η αγάπη σας για τη Δημοκρατία», πρόσθεσε, «είναι εμφανής σε οτιδήποτε λέτε και κάνατε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή