Σε υψηλό έξι εβδομάδων οι ευρωπαϊκές αγορές

Σε υψηλό έξι εβδομάδων οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι εβδομάδων έκλεισαν χθες οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, λόγω της ευφορίας που επικράτησε ύστερα από σειρά θετικών επιχειρηματικών ειδήσεων αλλά και την προσωρινή αποκλιμάκωση των εντάσεων στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας.

Σε μια κίνηση καλής θέλησης, οι Κινέζοι εξαίρεσαν κάποια αμερικανικά προϊόντα από τον νέο γύρο δασμών ενόψει της επανέναρξης των εμπορικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο.

Η μετοχή του χρηματιστηρίου του Λονδίνου αναρριχήθηκε πάνω από 15% εν μέσω της συνεδρίασης, αλλά έκλεισε με χαμηλότερη άνοδο της τάξεως του 6%, με την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την εξαγορά του από το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ έναντι 32 δισ. στερλινών. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε κατά 0,63%, ο δείκτης Cac-40 στο Παρίσι κατά 0,44% και ο δείκτης Dax στη Φρανκφούρτη κατά 0,74%. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 αναρριχήθηκε 0,96%.

Η προσοχή των επενδυτών στην Ευρώπη είναι στραμμένη στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Οι υψηλές προσδοκίες για την υιοθέτηση μέτρων στήριξης της Ευρωζώνης οδήγησαν το ευρώ στο χαμηλό εβδομάδας, με πτώση 0,43% έως το 1,0995 δολ.

Παράλληλα, η τιμή του χρυσού έφθασε τα 1.493 δολάρια η ουγγιά, παρουσιάζοντας άνοδο 0,5% ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ. Στην Wall Street ώθηση δόθηκε από την παρουσίαση της νέας σειράς προϊόντων και υπηρεσιών της Apple, συμπεριλαμβανομένης της νέας πλατφόρμας συνεχούς ροής Apple TV. H μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού εμφάνισε άνοδο έως και 2,6% εν μέσω της συνεδρίασης, με την κεφαλαιοποίησή της να ξεπερνά το 1 τρισ. δολάρια.

Οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 εμφάνιζαν άνοδο 0,48% και 0,42%, αντιστοίχως, λίγο πριν από το κλείσιμο. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού πετρελαίου υποχώρησε κατά 2,6%, στα 55,91 δολάρια το βαρέλι, και η τιμή του Brent στο Λονδίνο κατά 2,31%, στα 60,94 δολάρια.

H διολίσθηση των τιμών «μαύρου χρυσού» αποδίδεται σε πληροφορίες που θέλουν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόνανλτ Τραμπ να χαλαρώνει τις κυρώσεις εις βάρος της Τεχεράνης, κίνηση που θα επέτρεπε στο Ιράν να επανέλθει στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή