Κατακραυγή εναντίον Νετανιάχου

Κατακραυγή εναντίον Νετανιάχου

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολες οι συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι Παλαιστίνιοι με το Ισραήλ για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή θα παύσουν να ισχύουν, εάν η ισραηλινή πλευρά προχωρήσει στην προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη και της Βόρειας Νεκράς Θάλασσας, όπως προανήγγειλε προχθές ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε χθες στη διεθνή κοινότητα ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, μία ημέρα μετά την προεκλογική εξαγγελία-βόμβα που εκτόξευσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ακριβώς μία εβδομάδα πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου, ο Νετανιάχου δεσμεύτηκε ότι θα προσαρτήσει στο Ισραήλ τη Βόρεια Νεκρά Θάλασσα και τη στρατηγικής σημασίας Κοιλάδα του Ιορδάνη, που αποτελεί το 30% της Δυτικής Οχθης. Στην περιοχή, που ελέγχει τα σύνορα των Παλαιστινίων με την Ιορδανία, ζουν περίπου 65.000 Παλαιστίνιοι και 11.000 Εβραίοι έποικοι.

Αμεση υπήρξε η αντίδραση της Ιορδανίας, μιας από τις δύο μόνο αραβικές χώρες (η άλλη είναι η Αίγυπτος) που έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης με το κράτος του Ισραήλ. Ο υπουργός Εξωτερικών του βασιλείου Αϊμάν Σαφάντι χαρακτήρισε την εξαγγελία του Νετανιάχου «σοβαρή κλιμάκωση» που τορπιλίζει την ειρηνευτική διαδικασία. Σε ανάλογους τόνους κινήθηκε ο Αραβικός Σύνδεσμος. Υστερα από έκτακτη σύσκεψή τους, οι Αραβες υπουργοί Εξωτερικών τόνισαν ότι οι δηλώσεις Νετανιάχου «υπονομεύουν τις πιθανότητες οποιασδήποτε προόδου στην ειρηνευτική διαδικασία».

Η ξεκάθαρα προεκλογική εξαγγελία Νετανιάχου ηλέκτρισε σε χρόνο μηδέν την ατμόσφαιρα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Μόλις τρεις ώρες μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός χρειάστηκε να απομακρυνθεί εσπευσμένα από την εξέδρα προεκλογικής ομιλίας του στην πόλη Ασντότ, στο νότιο Ισραήλ, ενώ οι σειρήνες τη ισραηλινής αεράμυνας ούρλιαζαν λόγω πυραύλων που είχε εκτοξεύσει η ισλαμική οργάνωση Χαμάς, από τη γειτονική Λωρίδα της Γάζας. Σε απάντηση, οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν 15 στόχους της Χαμάς, ενώ σήμερα συνεχίστηκε η εκτόξευση βλημάτων από τους Παλαιστινίους, με τουλάχιστον τρεις πυραύλους.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «η πολιτική οικοδόμησης και επέκτασης οικισμών εποίκων (από το Ισραήλ) είναι παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου» και επανέλαβε ότι η Ενωση «δεν θα αναγνωρίσει καμία αλλαγή συνόρων» στην περιοχή. «Ωμή και απαράδεκτη παραβίαση των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού» χαρακτήρισε την εξαγγελία Νετανιάχου το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι παρόμοιες ενέργειες αρμόζουν «σε ένα ρατσιστικό κράτος-απαρτχάιντ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή