Η Ν.Δ. με το βλέμμα στο Κέντρο

Η Ν.Δ. με το βλέμμα στο Κέντρο

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τα θέματα του εκλογικού νόμου θα συζητηθούν το επόμενο διάστημα και στη Βουλή, αλλά και με τις τοποθετήσεις των κομμάτων. Νομίζω ότι η τοποθέτηση της κ. Γεννηματά στη Θεσσαλονίκη για τον εκλογικό νόμο ήταν ξεκάθαρη». Ηταν η λακωνική απάντηση της κυβέρνησης διά του κυβερνητικού εκπροσώπου σε όσα είπε από τη ΔΕΘ η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Απαντώντας στην προειδοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι, αν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος με 200 βουλευτές, η επόμενη κάλπη «θα είναι διπλή», η κ. Γεννηματά είπε ότι «τυχόν επανάληψη διατάξεων που μετατρέπουν τις λαϊκές μειοψηφίες σε κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες θα μας βρει δυναμικά απέναντι».

Στη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης έριξε το γάντι στην κ. Γεννηματά. Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου δεν φέρεται διατεθειμένο να αντιπαρατίθεται με το ΚΙΝΑΛ. Πολλώ δε μάλλον αφού σπανίως ακολουθεί αυτή την τακτική με τον ΣΥΡΙΖΑ και εφόσον ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους ότι θα επιδιώξει τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις τόσο στο ζήτημα του νέου εκλογικού νόμου όσο και στη συνταγματική αναθεώρηση. Οι συναινετικοί και μετριοπαθείς τόνοι που υιοθετεί συστηματικά ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι ανεξάρτητοι από τις εκτιμήσεις του και το νέο πολιτικό σκηνικό που διαμόρφωσε η πολιτική αλλαγή της 7ης Ιουλίου, στο οποίο η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει μετατοπιστεί προς το Κέντρο.

Τις υπονόησε πίσω από τις γραμμές όσων είπε (και όσων δεν είπε) στη ΔΕΘ, καθώς εστίασε στο μέλλον και όχι στην πόλωση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η τοποθέτησή του για τη σύσταση Εξεταστικής για το 2015, όπου διαμήνυσε ότι δεν προτίθεται να μετατρέψει τη Βουλή σε «βιομηχανία Εξεταστικών», και το «δεν ξεχνάμε, αλλά προχωράμε», της ομιλίας του στο Βελλίδειο, είναι ενδεικτικά. Τα μηνύματα που εκπέμπει ο πρωθυπουργός παραπέμπουν σε φυγή προς τα εμπρός. Μάλιστα, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν σκοπεύει να αφήσει ανεκμετάλλευτο το πολιτικό παράθυρο ευκαιρίας που του δίνει το θετικό μομέντουμ της εκλογικής νίκης, αλλά και η εικόνα πολιτικής κυριαρχίας και θετικής υποδοχής του πρώτου διμήνου διακυβέρνησης της Ν.Δ. που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις – ακόμη και μεταξύ ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως μεταξύ των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ. Πολλώ δε μάλλον αφού κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι όσοι κεντρώοι ψηφοφόροι (και δη του ΚΙΝΑΛ) δεν εμπιστεύθηκαν τη Ν.Δ. μέχρι σήμερα, θα το κάνουν τώρα.

Ο ίδιος έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι επιδιώκει να εξασφαλίσει τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, ειδικά στα θεσμικά ζητήματα. Η Ν.Δ. προφανώς και θα κάνει χρήση στη συνταγματική αναθεώρηση της διάταξης για την εκλογή του ΠτΔ και με 151 ψήφους αν χρειαστεί, αν και θα προτιμούσε να βρει τις 180. Παρομοίως, ο κ. Μητσοτάκης θα αναζητήσει συναινέσεις –και του ΚΙΝΑΛ– στον νέο εκλογικό νόμο. Αυτό, παρόλο που στην κυβέρνηση είναι διάχυτη η εκτίμηση ότι η κ. Γεννηματά δεν θα συναινέσει, όποια κι αν είναι η πρόβλεψη για το μπόνους. Η εκτίμηση αυτή δεν είναι ανεξάρτητη από όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ. Η αποστροφή του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ περί διπλής κάλπης ήταν μια προειδοποίηση για τις συνέπειες της απλής αναλογικής, αλλά προφανώς και για το ότι η δεύτερη κάλπη θα διεξαχθεί βάσει του νέου εκλογικού νόμου και, άρα, θα εξασφαλίσει μέσω αυτής την πολιτική του κυριαρχία. Στην πορεία, εφόσον η μετατόπιση προς το Κέντρο συνεχιστεί, ο κ. Μητσοτάκης μάλλον επιδιώκει να έχει φέρει μαζί του τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ και όχι το ίδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή