Η οικονομία ψηλά στην ατζέντα με Βουλγαρία

Η οικονομία ψηλά στην ατζέντα με Βουλγαρία

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη φιλοδοξία της Ελλάδας να ανακτήσει τον ρόλο της στα Βαλκάνια αντικατοπτρίζει η χθεσινή, πρώτη επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Σόφια, όπου είχε συναντήσεις με το σύνολο της βουλγαρικής ηγεσίας. Ο κ. Δένδιας έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της χώρας Ρούμαν Ράντεφ, τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, ενώ είχε εκτενείς διμερείς συνομιλίες με την ομόλογό του Εκατερίνα Ζαχαρίεβα. Στόχος της ηγεσίας του ΥΠΕΞ είναι η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, με αφορμή και το επερχόμενο τέταρτο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας, με έμφαση στην ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών, οι οποίες φαίνεται ότι ακολουθούν ανοδική πορεία. Το 2018, το διμερές εμπόριο ανήλθε στα 3,3 δισ. ευρώ, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2019 καταγράφηκε αύξηση 6,8%. Στην ατζέντα των επαφών βρέθηκε, βεβαίως, η διεύρυνση της Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια, το μεταναστευτικό και τα ευρωτουρκικά. Ειδικά για τα Δυτικά Βαλκάνια και δη τη Βόρεια Μακεδονία, αξίζει να σημειωθεί ότι η Σόφια έχει και αυτή τις δικές της ευαισθησίες σχετικά με ζητήματα που αφορούν την Ιστορία, τη γλώσσα και την πολιτισμική κληρονομιά, όπως αυτά ερμηνεύονται από τα Σκόπια. Ο κ. Δένδιας έθεσε στους συνομιλητές του και το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Μετά τη συνάντησή του με την κ. Ζαχαρίεβα, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε τις στενές εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των σημαντικότερων επενδυτών στη Βουλγαρία, ενώ ταυτοχρόνως είναι ανοικτή στους εν δυνάμει Βούλγαρους που επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Οι κ.κ. Δένδιας και Ζαχαρίεβα συζήτησαν για τον Διασυνδετήριο Αγωγό Φυσικού Αερίου Ελλάδας -Βουλγαρίας (IGB), για τον οποίο υπάρχει διακυβερνητική συμφωνία που απομένει να ολοκληρωθεί. Στον IGB είχε αναφερθεί νωρίτερα και ο πρωθυπουργός της γείτονος Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος περιέγραψε το έργο ως προτεραιότητα για τη Βουλγαρία. Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στη Βόρεια Μακεδονία, τονίζοντας ότι «αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην πλήρη και συνεπή εφαρμογή της συνθήκης των Πρεσπών». Η κ. Ζαχαρίεβα, από την πλευρά της, ανέφερε ότι ο στρατηγικός χαρακτήρας των σχέσεων Ελλάδας και Βουλγαρίας αποτελεί απόδειξη «ότι στην περιοχή μας οι σχέσεις μπορούν να αποτελούν στρατηγική, κοντινή και φιλική συνεργασία γεμάτη εμπιστοσύνη». Κατά την παραμονή του στη Σόφια, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε και με Ελληνες επιχειρηματίες, εξηγώντας τους τον νέο ρόλο που αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών στην προώθηση της εξωστρέφειας και της προσέλκυσης επενδύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή