«Γραμμή άμυνας» ΣΥΡΙΖΑ για Novartis

«Γραμμή άμυνας» ΣΥΡΙΖΑ για Novartis

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναζωπύρωση της κόντρας μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ με φόντο την υπόθεση της Novartis εκκολάπτεται τα τελευταία 24ωρα, μετά τις καταθέσεις στον Αρειο Πάγο του Αντώνη Σαμαρά, του Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Ευάγγελου Βενιζέλου, που βάζουν ευθέως στο κάδρο την κυβέρνηση Τσίπρα. Χθες ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, σε μια πρώτη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημείωσε πως η στάση του κόμματός του είναι «όλα στο φως», επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ πως ο ελληνικός λαός «αντιλαμβάνεται το πάρτι στον χώρο της Υγείας επί Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ και τα δισεκατομμύρια ευρώ που στοίχισε στα δημόσια ταμεία».

Από την παραπάνω φράση είναι σαφές πως στην Κουμουνδούρου δεν πρόκειται να κάνουν πίσω στις θέσεις τους ή, όπως το θέτει αρμόδια πηγή, «να γίνουμε κατηγορούμενοι για τις ατασθαλίες των παλαιών κομμάτων». Ο κ. Χαρίτσης μάλιστα έδωσε και εσωκομματική χροιά στην κατάθεση του κ. Σαμαρά, λέγοντας πως με αυτό τον τρόπο ήθελε «να αλλάξει ατζέντα» μετά την τοποθέτηση του κ. Σχοινά στη θέση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, που αποτελούσε κατά πληροφορίες στόχο του Μεσσήνιου πολιτικού. Είναι βέβαιο πως στο ζήτημα θα αναφερθεί και στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως επιχειρείται «κάλυψη ευθυνών» για όσα συνέβησαν στην Υγεία τα προηγούμενα χρόνια.

Κατά τα λοιπά, το παζλ της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ αρχίζει να συμπληρώνεται. Χθες, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ έγινε σύσκεψη με τη συμμετοχή των βουλευτών του κόμματος από τη Θεσσαλονίκη υπό τον Αλέξη Τσίπρα, όπου προφανώς και το κέντρο βάρους έπεσε στα θέματα της Βορείου Ελλάδος. Ψηλά στην ατζέντα βρέθηκε και το θέμα των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου, το οποίο ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αναδείξει κατά την ομιλία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να θέτει ψηλά το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και τη συμφωνία των Πρεσπών. Τη συμφωνία μάλιστα με τη γειτονική χώρα ο κ. Χαρίτσης τη συνέδεσε με την επιλογή του Σχοινά για τη θέση του αντιπροέδρου της Κομισιόν. Ο εκπρόσωπος του κόμματος σημείωσε πως ο νέος αντιπρόεδρος είχε στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να τον ρωτήσει «αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανταλλάξει τη συμφωνία των Πρεσπών με τη μη μείωση των συντάξεων». Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει γενικότερα να «σηκώνει» το θέμα των Πρεσπών, βάζοντας στο στόχαστρο και την πιο δεξιά πτέρυγα της Ν.Δ. που είχε εναντιωθεί σφόδρα στη συμφωνία. Ενδεικτικό ένα βίντεο που ανήρτησε ο Γιάννης Ραγκούσης και δείχνει τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη να λέει προεκλογικά πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποκαλέσει ποτέ τα Σκόπια «Βόρεια Μακεδονία», κάτι που έρχεται σε αντίθεση με επίσημο έγγραφο του υπουργείου του που είδε το φως της δημοσιότητας και αποκαλεί «North Macedonia» τη γειτονική χώρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση και για το θέμα των μετακλητών, μιλώντας για «κατασκευασμένα δημοσιεύματα» για «να συγκαλύψουν την πρωτοφανή προσπάθεια κομματικοποίησης του κράτους». Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί αναλυτικό κατάλογο για τους μετακλητούς της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ.

Αιχμές από Σκουρλέτη

Ενώ όλα επικεντρώνονται στην παρουσία Τσίπρα στη ΔΕΘ, έχουν περάσει σε δεύτερο πλάνο τα εσωκομματικά, τα οποία παραμένουν ανοικτά. Χθες πάντως ο γραμματέας του κόμματος έκανε μια σχετική υπενθύμιση με αποδέκτη τον κ. Τσίπρα, σχολιάζοντας τη συγκατοίκηση με τον Πάνο Καμμένο. «Από τον Αύγουστο του ’18 θα έπρεπε να είχε σπάσει η συμφωνία με τον Καμμένο», είπε στον Alhpa, προσθέτοντας πως η επιλογή να παραμείνει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ στη συγκυβέρνηση οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στο να αναλώσει πολιτικό κεφάλαιο ερμηνεύοντας τις δηλώσεις Καμμένου. «Εκεί θα έπρεπε να υπήρχε μεγαλύτερη αποφασιστικότητα», είπε, θυμίζοντας στον κ. Τσίπρα ένα από τα λάθη που του χρεώνει η αριστερή πτέρυγα του κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή