Αύξηση καθαρών κερδών κατά 39% για τον όμιλο ΟΠΑΠ το α΄ εξάμηνο

Αύξηση καθαρών κερδών κατά 39% για τον όμιλο ΟΠΑΠ το α΄ εξάμηνο

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικά είναι τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου 2019 που ανακοίνωσε ο ΟΠΑΠ. Ο οργανισμός παρουσιάζει αύξηση σε όλα τα βασικά οικονομικά μεγέθη του και κυρίως στο επίπεδο της κερδοφορίας. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους παρουσίασαν αύξηση στο εξάμηνο κατά 39% φτάνοντας τα 91,8 εκατ. ευρώ ή κατά 30,9% φτάνοντας τα 86 εκατ. ευρώ σε οργανική βάση, εξαιρουμένων δηλαδή των έκτακτων εσόδων και κερδών.

Πιο αναλυτικά, ο κύκλος εργασιών παρουσίασε οριακή αύξηση (1%) και ανήλθε σε 2,13 δισ. ευρώ. Στο μέγεθος αυτό δεν περιλαμβάνεται ο κύκλος εργασιών από τα παίγνια των VLTs. Στην αύξηση του κύκλου εργασιών συνέβαλε κυρίως ο τζίρος από τα αριθμολαχεία, ενώ αντίθετα υποχώρησε ο τζίρος στα λαχεία και στα παίγνια στοιχηματισμού.

Τα ακαθάριστα έσοδα από τα παίγνια (gross gaming revenues ή GGR) που προκύπτουν από τον κύκλο εργασιών αφαιρουμένων των κερδών των παικτών, δίνουν καλύτερη εικόνα της πορείας των εσόδων του οργανισμού. Το συγκεκριμένο μέγεθος παρουσίασε στους πρώτους έξι μήνες αύξηση κατά 5,2% φτάνοντας τα 780 εκατ. ευρώ. Προς την κατεύθυνση αυτή μεγάλη είναι η συμβολή των VLTs, που διεύρυναν τα ακαθάριστα έσοδα του οργανισμού κατά 56,5% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2018.

Μικρότερη ήταν η διεύρυνση των ακαθάριστων εσόδων από τα αριθμολαχεία, ενώ υποχώρηση σημειώθηκε στα ακαθάριστα έσοδα των λαχείων και των εσόδων από τον στοιχηματισμό. Πάντως, η αύξηση των ακαθάριστων εσόδων από τα VLTs υπερκαλύπτει την κάμψη προερχόμενη από τα άλλα παίγνια, γεγονός που σημαίνει ότι τα VLTs συνεχίζουν να συνιστούν τον μοχλό ανάπτυξης του οργανισμού.

Tα καθαρά έσοδα του ΟΠΑΠ από παίγνια (net gaming revenues ή NGR) που προκύπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα (GGR) αφαιρουμένων των προμηθειών των πρακτόρων, σημείωσαν αύξηση κατά 6,1%, φτάνοντας τα 525 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤDA) διαμορφώθηκαν σε 198,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 26,2% ή σε 191 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 21,2% σε οργανική βάση.

Η διοίκηση της εταιρείας αναμφιβόλως εμφανίσθηκε ικανοποιημένη από την προαναφερόμενη πορεία. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ντάμιαν Κόουπ χαρακτήρισε τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου για ακόμη μια φορά ικανοποιητικά, χάρη στη συνέχιση των θετικών τάσεων που παρατηρήθηκαν στο α΄ τρίμηνο. «Η ισχυρή ανάπτυξη στα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR)», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κόουπ, «οφείλεται κατά κύριο λόγο στη δραστηριότητα των παιγνιομηχανημάτων (VLTs), στις ανθεκτικές επιδόσεις των αριθμολαχείων και στην εκ βάθρων βελτίωση τoυ προϊόντος αθλητικού στοιχηματισμού». Πρόσθεσε ακόμη ότι η καλή διαχείριση κόστους προσέφερε ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη κερδοφορίας. Ο επικεφαλής της εταιρείας σημείωσε επίσης ότι η διαδικτυακή αγορά παραμένει βασικός τομέας στον οποίο εστιάζεται η εταιρεία, καθώς υλοποιεί διπλή στρατηγική ανάπτυξης, τόσο μέσω της εσωτερικής δραστηριότητας (ΟΠΑΠ online) όσο και μέσω της επένδυσης στη Stoiximan Group.

Σημειώνεται ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης του οργανισμού στο β΄ τρίμηνο του έτους ήταν υψηλότεροι εκείνων που καταγράφηκαν στο α΄ τρίμηνο. Αυτό ισχύει τόσο σε επίπεδο ακαθάριστων (GGR) και καθαρών (NGR) εσόδων από παίγνια, όσο και σε αυτό της κερδοφορίας. Η εταιρεία σημειώνει ότι η απόφαση της κυβέρνησης να φέρει νόμο με τον οποίο επικυρώνεται η ισχύς του κανονισμού λειτουργίας των VLTs (για 12 μήνες) άνοιξε τον δρόμο για την εγκατάσταση και των περίπου 5.000 μηχανών που υπολείπονται. Σημειώνεται ότι κατά του σχετικού κανονισμού λειτουργίας των VLTs είχαν στραφεί πράκτορες, ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κρίνει μη σύννομη την απόφαση της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής, δεδομένου ότι αυτή δεν είχε λάβει τη μορφή Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.), όπως όριζε η νομοθεσία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή