Ο ΔΗΚΤΗΣ (12/09/19)

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιλεκτική μνήμη του Ν. Παππά για EΛΠΕ

Αγνοια, έλλειψη εμπειρίας, ασθενής μνήμη, συνειδητή επιλογή παραπλάνησης του κομματικού ακροατηρίου και των πολιτών ή κάποιος άλλος λόγος οδήγησε τον τομεάρχη Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά, να δηλώσει για τα σχέδια πώλησης μεριδίου του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ ότι «η εμμονή της Ν.Δ. στην πολιτική της καθολικής αποχώρησης του Δημοσίου από κρίσιμες για τη χώρα υποδομές είναι επιζήμια για τα συμφέροντα της κοινωνίας και οικονομικά αναποτελεσματική»; Οπως κι αν ερμηνεύσει κανείς τη δήλωσή του, δύο υπουργοί (Σταϊκούρας και Χατζηδάκης) από κοινού τού θύμισαν πως η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ ήταν συμβατική υποχρέωση της χώρας, την οποία είχε υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και τον καλούν να ενημερωθεί αρμοδίως από τον κ. Τσίπρα και τον κ. Τσακαλώτο για τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η τότε κυβέρνηση. Περιττή η σύσταση των υπουργών. Σίγουρα γνώριζε, είναι έμπειρος και δεν φαίνεται να πάσχει από αμνησία. Συνεπώς, είτε συνειδητά παραπλανεί είτε συντρέχει κάποιος άλλος λόγος, τον οποίο δεν μπορούμε να φανταστούμε…

Τεράστια ποσότητα ψυκτικού υγρού κατάσχεσε το ΣΔΟΕ

Πάνω από 23 τόνους ψυκτικού υγρού, που είχε εισαχθεί παράνομα στην Ελλάδα, κατάσχεσε το ΣΔΟΕ. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε αδήλωτος αποθηκευτικός χώρος στην περιοχή του Αιγάλεω, όπου βρέθηκε τεράστια ποσότητα ψυκτικού υγρού, το οποίο είχε παρασκευαστεί στην Κίνα και ήταν απαγορευμένο για κυκλοφορία εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι αρχές κατάσχεσαν 1.939 φιάλες Freon μίας χρήσης, ενώ η συνολική ποσότητα ψυκτικού υγρού που περιείχαν υπερβαίνει τους 23 τόνους. Η συγκεκριμένη κατασχεθείσα ποσότητα αποτελεί ιστορικό ευρωπαϊκό ρεκόρ, σύμφωνα με έμπειρους παράγοντες της αγοράς.

Εταιρεία αξιολόγησης δημιουργεί η Τουρκία

Η Τουρκία ετοιμάζει τη δημιουργία δικής της υπηρεσίας πιστοληπτικής αξιολόγησης. Εδώ και καιρό, η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας διαμαρτύρεται για την άδικη μεταχείριση των οίκων Moody’s, Fitch και S&P, οι οποίοι κατατάσσουν το χρέος της χώρας κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Το Bloomberg αποκάλυψε πως ομάδα τραπεζών με το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και φορείς του χρηματοοικονομικού κλάδου συζητούν τη δημιουργία αντίστοιχης υπηρεσίας με την απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου από τη μονάδα της Japan Credit Rating Agency στη χώρα.

Νέα αναδιάρθρωση για Τεχνική Ολυμπιακή

Ενώπιον μιας ακόμα αναδιάρθρωσης βρίσκεται ο όμιλος εταιρειών της Τεχνικής Ολυμπιακής. Στη χθεσινή γενική συνέλευση οι μέτοχοι ενέκριναν την πρόταση της διοίκησης για τη «διερεύνηση της αναδιάρθρωσης της δομής της εταιρείας και του ομίλου», όπως επίσης και την τυχόν πώληση ζημιογόνων δραστηριοτήτων. Η εταιρεία «καρκινοβατεί» επί σειρά ετών, έχοντας ουσιαστικά αποχωρήσει από τον κλάδο των δημοσίων έργων, εκτελώντας μόνο μερικές συμβάσεις για λογαριασμό του Πόρτο Καρράς. Ως εκ τούτου, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το τι θα επιλέξει να πράξει η διοίκηση Στέγγου, καθώς στο παρελθόν καμία αντίστοιχη κίνηση δεν καρποφόρησε, όπως π.χ. η απόσχιση του κατασκευαστικού κλάδου από τη «Μοχλός» και η εισφορά του στην «Πόρτο Καρράς» κ.ο.κ.

ΟΤΕ: πιέσεις μετόχων για εκδόσεις ομολόγων

Εντονες είναι οι πιέσεις των μετόχων του ΟΤΕ για να προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα σε έκδοση ομολόγου, έτσι ώστε να εκμεταλλευτεί το διεθνές ράλι των εταιρικών ομολόγων και τη δίψα των επενδυτών για αποδόσεις ακόμα και σε τίτλους χαμηλής αξιολόγησης. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Amber Capital, η οποία κατέχει το 2% του οργανισμού, πιέζει τη διοίκηση να προχωρήσει σε εκδόσεις ομολόγων, έτσι ώστε να μπορέσει ο ΟΤΕ να χρηματοδοτήσει περισσότερες επαναγορές μετοχών, ωστόσο η απάντηση που έχει λάβει μέχρι στιγμής είναι ότι στα σχέδια της εισηγμένης είναι εκδόσεις για την αντικατάσταση ομολόγων που λήγουν. Το ευρωομόλογο του ΟΤΕ λήξης 2022 έχει απόδοση 0,1% και, όπως σημειώνει η Amber, με τόσο χαμηλά επιτόκια υπάρχει σημαντική ευκαιρία για τον οργανισμό να αναλάβει περισσότερο χρέος (leverage). «Εκτιμούμε πως υπάρχει πολύ υψηλή πιθανότητα να μπορέσουμε να αναχρηματοδοτήσουμε υφιστάμενο χρέος με πολύ χαμηλότερα επιτόκια», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΤΕ, Κώστας Κανακάρης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή