Βαρέα και ανθυγιεινά μαθητών

Βαρέα και ανθυγιεινά μαθητών

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσα παιδιά πιστεύουν ότι το σχολείο τούς προσφέρει καινούργιες προκλήσεις; Κανένα· και τολμώ για λόγους ρητορικούς να είμαι απόλυτος, χωρίς να αμφισβητώ τις βέβαιες εξαιρέσεις.

Το ελληνικό σχολείο αποτελεί αγγαρεία. Είναι τόσο φορτωμένο το πρόγραμμα των μαθητών από τα πρώτα κιόλας σχολικά τους χρόνια, που ο χρόνος στο σχολείο έχει καταλήξει μια αγχωτική διαδικασία παράθεσης διδακτικών αντικειμένων. Ούτε καν η γυμναστική δεν προσφέρει χαρά, έτσι στριμωγμένη μεταξύ… Φυσικής και Ιστορίας. Σε αυτά κάθε μαθητής πρέπει να είναι ετοιμοπόλεμος στο κυνήγι της αξιοπρεπούς επίδοσης. Και μάλιστα, υιοθετώντας τον πιο βαρετό τρόπο μάθησης, την αποστήθιση, η οποία αποτελεί το εύκολο εχέγγυο για επιτυχία.  Για να ανταποκριθεί ένας μαθητής με επάρκεια στις απαιτήσεις του σχολείου, πρέπει να δουλεύει ίσως και περισσότερες ώρες από τους γονείς του. Η μέρα του παιδιού αρχίζει περί τις 7 π.μ. και τελειώνει γύρω στις 10 π.μ., ενώ στα χρόνια του λυκείου και της προετοιμασίας για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις το διάβασμα «τραβάει» ακόμη πιο αργά.

«Μαθητές της Α΄ Δημοτικού με προβλήματα αϋπνίας; Δεκάχρονα παιδιά με κόπωση; Κι όμως, στους παιδοψυχολόγους παραπέμπονται σήμερα παιδιά με τέτοιου είδους «ενήλικα» συμπτώματα. «Εχω πολλά περιστατικά παιδιών ακόμα και Α΄ και Β΄ Δημοτικού που μου παραπέμπονται με αίτημα την ανακούφιση συμπτωμάτων όπως αϋπνία, νευρικότητα, κόπωση, ευερεθιστότητα. Αφού αποκλείσουμε παθολογικούς παράγοντες, παρατηρούμε ότι πολύ συχνά αποτελούν συμπτώματα στρες», ανέφερε η ψυχολόγος με ειδίκευση στη συμβουλευτική γονέων Βεατρίκη Γληνού, στο –επίκαιρο…– ρεπορτάζ της Λίνας Γιάνναρου (φύλλο «Κ» 17/9/2018).

Από την άλλη, εκτός σχολικής τάξης (στο φροντιστήριο, στο Ιντερνετ, στην παρέα) «στήνεται» ένας άλλος, παράλληλος κόσμος γνώσης. Ποιος τον ελέγχει; Οι εξοντωμένοι γονείς, που ασθμαίνουν και εκεί στη μάχη των καθημερινών υποχρεώσεων;

«Για μερικούς από εσάς είναι η πρώτη ημέρα στο σχολείο, για ορισμένους η πρώτη φορά σε νέο σχολείο και για κάποιους άλλους η επιστροφή σε έναν γνώριμο τόπο με καινούργιες όμως προκλήσεις. Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινάει σήμερα, γεμάτη ελπίδα, προσδοκίες και αγωνίες», είπε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στο μήνυμά της προς τους μαθητές. Ποιος μαθητής πιστεύει αλήθεια τα επαναλαμβανόμενα ετησίως λόγια; Ενέσεις ενθουσιασμού, φτιαγμένες από  λόγια-καρμπόν, σαν εκθέσεις ιδεών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή