Ρόμπερτ Φρανκ (1924-2019)

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρόμπερτ Φρανκ ολοκλήρωσε το 1958 το βιβλίο «The Americans», αποτελούμενο από 83 ασπρόμαυρες φωτογραφίες, μέσα από τις οποίες, κατά δήλωση του ιδίου, ήθελε απλώς να παρουσιάσει αυτό που έβλεπε, την καθημερινότητα των ανθρώπων όπως τους συναντούσε. «Αυτή την τρελή αίσθηση στην Αμερική την ώρα που ο ήλιος καίει στους δρόμους και η μουσική έρχεται από κάποιο τζουκμπόξ ή από κάποια γειτονική κηδεία, αυτό είναι που ο Ρόμπερτ Φρανκ αποτύπωσε στις τρομερές φωτογραφίες που τράβηξε ενώ περιπλανήθηκε σε σαράντα οκτώ πολιτείες με ένα παλιό μεταχειρισμένο αυτοκίνητο», έγραψε στην εισαγωγή του βιβλίου ο Τζακ Κέρουακ (ο μύθος λέει ότι ο Φρανκ τού έδειξε τις φωτογραφίες έξω από ένα πάρτι και ο Κέρουακ δέχτηκε να γράψει κάτι γι’ αυτές), δίνοντας μια παραπάνω μπιτ διάσταση σε αυτό το φωτογραφικό υλικό, που αποδομεί βουβά την αλλοιωμένη εκδοχή του αμερικανικού ονείρου της δεκαετίας του '40 και του ’50. 

Ο Φρανκ εντόπισε τη μοναξιά ανάμεσα στις στιγμές και υπογράμμισε τη μελαγχολία σε ό,τι συμβαίνει, όπως βλέπουμε σε αυτή τη συνάντηση των πέντε γυναικών που πίνουν τον καφέ τους στον πάγκο του White Tower Hamburgers της Νέας Υόρκης την εποχή της μεγάλης δημοφιλίας της αλυσίδας. Η δουλειά του Φρανκ επηρέασε καθοριστικά τη φωτογραφία του 20ού αιώνα, αποτελώντας συγχρόνως ένα ποιητικό ντοκουμέντο μιας εποχής. 

Γεννήθηκε στην Ελβετία το 1924 και εγκαταστάθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταπολεμικά. Έφυγε από τη ζωή την περασμένη Τρίτη, σε ηλικία 94 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή