Politico: Υποκλοπές των τηλεφωνικών επικοινωνιών του Τραμπ πραγματοποιούσε το Ισραήλ

Politico: Υποκλοπές των τηλεφωνικών επικοινωνιών του Τραμπ πραγματοποιούσε το Ισραήλ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισραήλ είχε εγκαταστήσει ένα φορητό σύστημα υποκλοπής επικοινωνιών σε μια περιοχή γύρω από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον, ανέφερε ένα δημοσίευμα του Politico, που επικαλέστηκε τρεις Αμερικανούς πρώην ανώτερους αξιωματούχους, ισχυρισμός που το εβραϊκό κράτος κατευθείαν διέψευσε.

Σύμφωνα με το Politico, Αμερικανοί αξιωματούχοι κατέληξαν ότι οι Ισραηλινοί ήταν αυτοί που εγκατέστησαν ένα σύστημα υποκλοπών τηλεφωνικών κλήσεων και γραπτών μηνυμάτων SMS στο κέντρο της αμερικανικής πρωτεύουσας το 2017.

Αρκετοί πρώην αξιωματούχοι της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ είπαν στο Politico ότι οι αναλύσεις από το FBI και από αρκετές υπηρεσιών πληροφοριών συνέδεσαν την εγκατάσταση αυτών των συσκευών που βρέθηκαν με Ισραηλινούς κατασκόπους.

«Είναι αρκετά σαφές ότι οι Ισραηλινοί ήταν υπεύθυνοι», δήλωσε ένας πρώην αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών. Ωστόσο, η κυβέρνηση Τραμπ δεν έκανε τίποτε για να τιμωρήσει, είτε ακόμη να επιπλήξει ιδιωτικά την ισραηλινή κυβέρνηση.

«Αυτές οι συσκευές σίγουρα χρησιμοποιήθηκαν για να παρακολουθείται ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ» και οι σύμβουλοί του, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν είναι σαφές αν οι Ισραηλινοί πέτυχαν το στόχο τους.

Το Ισραήλ, από τους ισχυρότερους συμμάχους των ΗΠΑ, ακόμη περισσότερο υπό την κυβέρνηση Τραμπ, διέψευσε κατηγορηματικά τις κατηγορίες. «Είναι ένα απόλυτο μύθευμα» απάντησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς στο δημοσίευμα. «Το Ισραήλ δεν διεξάγει καμία κατασκοπευτική αποστολή στις ΗΠΑ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς.

Η συσκευή κατασκοπείας "IMSI-catcher", την οποία χρησιμοποιεί η αστυνομία, καταγράφει κάθε είδους τηλεφώνημα ή επικοινωνία μέσω μηνυμάτων στο κινητό ή το διαδίκτυο σε μια περιοχή.

Πριν από δύο χρόνια, βρέθηκαν αρκετές τέτοιες συσκευές στην Ουάσιγκτον από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ «κοντά σε ευαίσθητα μέρη όπως ο Λευκός Οίκος», είχε αναφέρει η κυβέρνηση τον Μάιο του 2018.

Οι άνθρωποι που τις εγκατέστησαν δεν ταυτοποιήθηκαν ποτέ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή