Διατηρούν ανοδικό τέμπο οι ευρωπαϊκές αγορές

Διατηρούν ανοδικό τέμπο οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν χθες οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων χάρις στα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, και στην απόφαση της Ουάσιγκτον να αναβάλει την αύξηση δασμών σε εισαγωγές από την Κίνα. Οι παράγοντες αυτοί δημιούργησαν κλίμα αισιοδοξίας. Ο κ. Ντράγκι, η οκταετής θητεία του οποίου λήγει τέλη Οκτωβρίου, ανακοίνωσε τη μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων στο ιστορικό χαμηλό του -0,5% και την επανεκκίνηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων με μηνιαίες τοποθετήσεις 20 δισ. ευρώ από τον Νοέμβριο. Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε πως θα καθυστερήσει την αύξηση των δασμών σε εισαγωγές 250 δισ. δολαρίων από την Κίνα για δύο εβδομάδες ως χειρονομία καλής θελήσεως απέναντι στο Πεκίνο. Είχε προηγηθεί ανάλογη πρωτοβουλία εκ μέρους της Κίνας στις αρχές της εβδομάδας, δημιουργώντας προσδοκίες για πρόοδο στις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 0,20%, ενώ πριν από το κλείσιμο χθες στην αμερικανική αγορά ο Dow Jones είχε κέρδη της τάξεως του 0,47% και του 0,54% ο S&P 500.

Το ευρώ ενισχύθηκε ως προς το δολάριο, περιορίζοντας τις απώλειες που είχε νωρίτερα. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στο 1,1045 δολάριο, ενώ προηγουμένως είχε υποχωρήσει στο 1,0925 δολάριο. Αναφερόμενοι στην ΕΚΤ, οι επενδυτές επισήμαναν πως αναμένουν ανάλογες κινήσεις από άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, ώστε να ενδυναμωθεί η παγκόσμια οικονομία, η οποία έχει τρωθεί από τον σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο. Την προσεχή εβδομάδα, ειδικότερα, η Fed αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της. «Το πρόγραμμα του Μάριο Ντράγκι δεν αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού», παρατηρεί ο υπεύθυνος στρατηγικής επενδύσεων, Λούκα Παολίνι, της Pictet Asset Management. «Αν και είχε θετικές εκπλήξεις σε επιμέρους θέματα, υπήρχαν συνολικά και αρνητικές. Επραξε, όπως ανέμενε η αγορά να πράξει, και το έχει κάνει και στο παρελθόν». Το πετρέλαιο ενισχύθηκε παρά τις προειδοποιήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας προς τον ΟΠΕΚ για πλεόνασμα αργού το 2020. Το αργό Νέας Υόρκης ανήλθε 0,5% στα 56,04 δολάρια το βαρέλι. Τέλος, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με άνοδο 0,09%, με 0,41% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με 0,44% ο CAC 40 στο Παρίσι, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB έκλεισε με 0,88% και στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ με 0,25%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή