Πτώση στο Χρηματιστήριο, ξέφρενο ράλι στα ομόλογα

Πτώση στο Χρηματιστήριο, ξέφρενο ράλι στα ομόλογα

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο κόκκινο έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, μη μπορώντας να ακολουθήσει τη θετική υποδοχή των ευρωπαϊκών αγορών καθώς και της Wall Street στα νέα μέτρα τόνωσης που ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι, με τον Γενικό Δείκτη να προσγειώνεται στις 850 μονάδες. Αν και για ακόμη μία φορά οι πωλητές είχαν τα ηνία της αγοράς, ο τζίρος παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές οι οποίες προς το τέλος «μαζέψαν» κάπως τις απώλειές τους, ενώ πιέσεις ασκήθηκαν σε αρκετά blue chips, όπως η Aegean (-3,15%), η Motor Oil (-2,89%) και η Βιοχάλκο (-2,86%), ενώ στα αρνητικά έκλεισαν όλοι σχεδόν οι τίτλοι του FTSE 25 με εξαίρεση τρεις μετοχές, τις Ελλάκτωρ, Σαράντης και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Την ίδια στιγμή, τα ελληνικά ομόλογα σημείωσαν «τρελό» ράλι, ακολουθώντας τα βήματα των υπόλοιπων ομολόγων της Ευρωζώνης, μετά και την ανακοίνωση για εκκίνηση νέου γύρου QE τον Νοέμβριο.

Ετσι, ο  Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,79% στις 850,55 μονάδες, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,68 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,75%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,95% και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,91% στις 782,24 μονάδες. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε η Alpha Bank κλείνοντας στο -1,26%, ενώ στο -0,98% έκλεισε η Πειραιώς, στο -0,69% η Εθνική και στο -0,61% η Eurobank.

Η εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων ήταν εντελώς διαφορετική, με την απόδοση του 10ετούς να κλείνει στο 1,504% και σε νέο ιστορικό χαμηλό με πτώση άνω του 9% από χθες, ενώ η απόδοση στο 5ετές διαμορφώθηκε επίσης σε νέο χαμηλό και στο 0,802% με πτώση άνω του 11% από χθες. Αν και τα ελληνικά ομόλογα δεν θα συμμετάσχουν στο νέο QE της ΕΚΤ, οι γενικότερα θετικές τάσεις που θα κυριαρχήσουν στην Ευρωζώνη αναμένεται να μεταδοθούν και εγχωρίως, ενώ αναλυτές δεν αποκλείουν αλλαγή των κανόνων της ΕΚΤ στο επόμενο διάστημα έτσι ώστε να μπορεί να ενταχθεί και η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Οπως σημειώνει ο Αντριου Γουίλσον, επικεφαλής της αγοράς σταθερού εισοδήματος Goldman Sachs, εξηγώντας την αντίδραση της αγοράς ομολόγων στις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, αν και η μείωση των επιτοκίων και το μέγεθος των μηνιαίων αγορών στο QE ήταν χαμηλότερα από το αναμενόμενο, ωστόσο αυτά αντισταθμίστηκαν από την ενίσχυση του guidance και το γεγονός ότι η ποσοτική χαλάρωση δεν έχει χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή