Βρετανία: Πυρά κατά Μπόρις Τζόνσον για τα μυστικά έγγραφα

Βρετανία: Πυρά κατά Μπόρις Τζόνσον για τα μυστικά έγγραφα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκμεταλλευόμενη την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της Σκωτίας, που έκρινε παράνομη την αναστολή λειτουργίας του Κοινοβουλίου από τη βρετανική κυβέρνηση, αλλά και τη δημοσιοποίηση των μυστικών κυβερνητικών ντοκουμέντων για τις επιπτώσεις ενός Brexit χωρίς συμφωνία, η αντιπολίτευση κλιμακώνει την πίεση προς τον Μπόρις Τζόνσον.

Την Τετάρτη, το δικαστήριο του Εδιμβούργου έκρινε ομόφωνα ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε τη διακοπή εργασιών του Κοινοβουλίου επί πέντε εβδομάδες προκειμένου να μην υφίσταται τον έλεγχο του σώματος στην πιο κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Η απόφαση αυτή επέτρεψε στα κόμματα της αντιπολίτευσης να ισχυριστούν ότι ο Τζόνσον είπε ψέματα στη βασίλισσα Ελισάβετ, όταν της ζήτησε να αναστείλει τις εργασίες της Βουλής για να ετοιμάσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του. «Κατηγορηματικά όχι», ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε εάν όντως παρείχε ψευδή πληροφόρηση στη βασίλισσα.

Μια κάποια ανακούφιση προσέφερε στην κυβέρνηση χθεσινή απόφαση δικαστηρίου του Μπέλφαστ με την οποία απέρριψε αίτημα ακτιβιστών να κριθεί αντισυνταγματική η έξοδος από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, επειδή παραβιάζει τη συμφωνία του 1998 για ειρήνευση στη Βόρεια Ιρλανδία. Το δικαστικό θρίλερ θα συνεχιστεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου θα κληθεί να αποφασίσει οριστικά για τη νομιμότητα ή μη της αναστολής εργασιών του Κοινοβουλίου. Σε αντίθεση με το δικαστήριο του Εδιμβούργου, το ανώτατο δικαστήριο του Λονδίνου έκρινε αυτή την πράξη συνταγματική.

Στο μεταξύ, το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι δικαιώθηκε από τη δημοσιοποίηση μυστικών ντοκουμέντων της επιχείρησης «Yellowhammer», που αφορούν την προετοιμασία των κρατικών υπηρεσιών για Brexit χωρίς συμφωνία. Στο πιο ακραίο από τα σχετικά σενάρια, γίνεται λόγος για ελλείψεις ορισμένων τροφίμων και φαρμάκων, ουρές στα πρατήρια καυσίμων, μεγάλες καθυστερήσεις στα λιμάνια και ταραχές μεταξύ οπαδών και αντιπάλων του Brexit στους δρόμους των αστικών κέντρων.

Ο αρμόδιος υπουργός Μάικλ Γκόουβ απάντησε ότι πρόκειται για σκόπιμα υπερβολικά σενάρια, που σκοπό έχουν να εντείνουν την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού και μπορούν κάλλιστα να αποτραπούν. Τέλος, η εφημερίδα The Guardian αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει την ερχόμενη εβδομάδα απόφαση με την οποία θα εκφράζει την ανησυχία του για την τύχη των Ευρωπαίων πολιτών στη μετά Brexit Βρετανία, απειλώντας ότι θα ασκήσει βέτο σε οποιοδήποτε σχέδιο συμφωνίας που δεν θα παρέχει επαρκείς εγγυήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή