Μαξίμου: Εμφαση στα εργασιακά

Μαξίμου: Εμφαση στα εργασιακά

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αναπτυξιακή διάσταση σε όλες τις εκφάνσεις της –όπως αυτή αποτυπώνεται στις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου που τέθηκε σε διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη–, με αιχμή τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά, όπου κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι δεν «χαρίζουν» το πεδίο στον ΣΥΡΙΖΑ, δίνει έμφαση το Μέγαρο Μαξίμου στον απόηχο της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Εξάλλου, ενόψει και της ανάβασης του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, το Μαξίμου κηρύσσει άτυπο «μορατόριουμ» νέων παρεμβάσεων και εστιάζει στις πτυχές του αναπτυξιακού νομοσχεδίου. Ως προς τα εργασιακά, όπου η κυβέρνηση θα δεχθεί και την περισσότερη «εξ αριστερών» κριτική, κυβερνητικοί παράγοντες επέμεναν ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει το πεδίο ως «προνομιακό γήπεδο» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θύμιζαν την προεκλογική ρήση του κ. Μητσοτάκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει το «μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας». Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη και ότι οι ρυθμίσεις στα εργασιακά που έχουν ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο στοχεύουν στη δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Ο πρωθυπουργός έδωσε ήδη μια πρόγευση το περασμένο Σάββατο στην ομιλία του στην 84η ΔΕΘ ενώπιον των παραγωγικών φορέων.

Ενδεικτικά σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι στις ρυθμίσεις για τα εργασιακά συνιστά «μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας η καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών δύο μηνών και πέρα από τον εργοδότη, ανεξαρτήτως της αιτίας καθυστέρησης», ενώ, όπως ήδη είχε προαναγγείλει από το βήμα της ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης, το νομοσχέδιο προβλέπει μέτρα για την προστασία των εργαζομένων μερικής απασχόλησης, δημιουργεί «μαύρο» μητρώο εργοδοτών, αυξάνει την αμοιβή για υπερωρίες και επιβάλλει πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία. Η φιλοσοφία πίσω από αυτές τις ρυθμίσεις, όπως την παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, είναι να ενισχυθεί η πλήρης απασχόληση έναντι της μερικής, την ώρα που ο μερικώς απασχολούμενος, επί προσφοράς εργασίας με ίσους όρους από μισθωτούς της ίδιας κατηγορίας, έχει δικαίωμα προτεραιότητας για πρόσληψη σε θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης στην ίδια επιχείρηση. Σε κάθε περίπτωση, αρμόδιες πηγές υπενθύμιζαν το μότο του κ. Μητσοτάκη και προεκλογικά ότι «η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι οι δουλειές».

Μαξίμου: Εμφαση στα εργασιακά-1

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Στέφανο Τσιτσιπά, χθες. Ο πρωθυπουργός παρακολούθησε τον αγώνα τένις για το Davis Cup ανάμεσα στον Hubert Hurkacz από την Πολωνία και τον Στ. Τσιτσιπά, στο Τατόι Club.

Σε αυτές είναι προσανατολισμένο το νομοσχέδιο, που έχει στόχο να ξεμπλοκάρει δυναμικά επενδυτικά σχέδια τα οποία, όπως έλεγαν από τη Ν.Δ., «υπονομεύονταν από ιδεοληπτικές εμμονές της προηγούμενης κυβέρνησης». Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει ότι η μεταστροφή ψυχολογίας και τα χαμηλά επιτόκια είναι σημαντικά για την οικονομία, αλλά ακόμα σημαντικότερα προκειμένου η χώρα να αλλάξει ταχύτητα και πράγματι να γίνει «η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης», όπως ο ίδιος διαμηνύει, είναι η προσέλκυση επενδύσεων, προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Υπό αυτό το πρίσμα, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι οι επενδύσεις είναι όρος επιβίωσης για τη χώρα, όπως και οι ρυθμίσεις που απλοποιούν το πλαίσιο και, όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης (Alpha), «είναι μια συνολική προσπάθεια για να μπορεί ο άνθρωπος που θα αποφασίσει να επενδύσει και να ανοίξει μια επιχείρηση στην Ελλάδα να αισθανθεί ότι το κράτος δεν είναι εχθρός του, αλλά φίλος του». Οπως είπε ακόμα ο κ. Γεωργιάδης, καλώντας τους δημοσίους υπαλλήλους να δείξουν ευσυνειδησία, «όταν κάποιος καθυστερεί επί σκοπώ τη γνωμοδότηση που προβλέπει ο νόμος για μια επένδυση, θα υπάρχουν πειθαρχικές ποινές. Ενας υπάλληλος δεν μπορεί να κρατάει μια επένδυση στα συρτάρια του για χρόνια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή