Δίκη Χρυσής Αυγής: Φυλάκιση 8 μηνών με αναστολή σε Μίχο – Λαγό για την επίθεση στο «Συνεργείο»

Δίκη Χρυσής Αυγής: Φυλάκιση 8 μηνών με αναστολή σε Μίχο – Λαγό για την επίθεση στο «Συνεργείο»

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελικά κρίθηκαν ένοχοι ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός και ο πρώην βουλευτής του κόμματος Νίκος Μίχος ως ηθικοί αυτουργοί σε επικίνδυνη σωματική βλάβη για την επίθεση στο κοινωνικό στέκι «Συνεργείο» το 2013.

Το δικαστήριο δεν ακολούθησε την εισαγγελική πρόταση που ζητούσε απαλλαγή των κατηγορουμένων, λόγω εφαρμογής του νέου Ποινικού Κώδικα, καταδικάζοντας τα πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής σε οκτώ μήνες φυλάκιση με αναστολή.

Το δικαστήριο μετέτρεψε  την κατηγορία από απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη, σε επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Αντίστοιχα, ένοχοι κρίθηκαν για φυσική αυτουργία σε επικίνδυνη σωματική βλάβη και οπλοχρησία πέντε μέλη της Χρυσής Αυγής. Ωστόσο, το δικαστήριο αποφάσισε, υιοθετώντας την εισαγγελική εισήγηση, την παύση της ποινικής δίωξης για την πράξη της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και της ηθικής αυτουργίας σε αυτή και για τους εννέα κατηγορούμενους, ενώ δυο εξ αυτών απαλλάχθηκαν από όλες τις κατηγορίες.

Σημειώνεται, ότι η εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων, χωρίς να μπει στην ουσία της υπόθεσης, καθώς -όπως είχε εξηγήσει- ο νέος ποινικός κώδικας έφερε σημαντικές αλλαγές: «Επειδή είμαστε σε μεταβατικό στάδιο με το νέο Ποινικό Κώδικα εξαντλώ την πρότασή μου στο δικονομικό σκέλος της υπόθεσης. Θεωρώ πως δεν χρειάζεται να αναφερθώ σε πραγματικά περιστατικά για τους κατηγορούμενος καθώς υπάρχουν κολλήματα δικονομικού χαρακτήρα. Ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο νέος Κωδικας Ποινικής Δικονομίας έφεραν μεγάλες διαφοροποιήσεις και αλλαγές. Το κατά πόσο θα είναι επιτυχημένα θα φανεί στην πράξη».

Η εισαγγελέας, τέλος πρότεινε την αναγνώριση ελαφρυντικών στους κατηγορούμενους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή