Προσωρινή δικαίωση για τον Τραμπ

Προσωρινή δικαίωση για τον Τραμπ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Προσωρινό πράσινο φως έδωσε, χθες, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ στην απόπειρα του Ντόναλντ Τραμπ να αποκλείσει από τη διαδικασία ασύλου τη συντριπτική πλειονότητα όσων φθάνουν στις ΗΠΑ από την Κεντρική Αμερική. Η προσωρινή απόφαση δεν προδικάζει την οριστική απόφαση του δικαστηρίου, που αναμένεται εντός των προσεχών μηνών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιχειρεί να περιορίσει την είσοδο στις ΗΠΑ προσφύγων από χώρες όπως η Γουατεμάλα, η Νικαράγουα και το Ελ Σαλβαδόρ, υποστηρίζοντας ότι, για να υποβάλουν αίτηση ασύλου στις ΗΠΑ, πρέπει πρώτα να έχει απορριφθεί η αίτησή τους σε κάποια άλλη ασφαλή χώρα την οποία συνάντησαν κατά τη διαδρομή τους, ή πρέπει να πρόκειται για θύματα «σοβαρών περιπτώσεων trafficking». Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι ελάχιστοι από τους περίπου 500.000 ανθρώπους που έφθασαν τον τελευταίο χρόνο στις ΗΠΑ από την πολύπαθη Κεντρική Αμερική, νομιμοποιούνται να ζητήσουν άσυλο – τουλάχιστον μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Οι δύο γυναίκες δικαστές που διαφώνησαν με την απόφαση υποστήριξαν ότι, αν γίνει δεκτή, ανατρέπονται κανόνες ασύλου που βρίσκονται σε ισχύ εδώ και δεκαετίες και πλήττονται μερικοί από τους πιο ευάλωτους κατοίκους του δυτικού ημισφαιρίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν επί μακρόν το δυτικό ημισφαίριο ως την «πίσω αυλή» της χώρας, έχοντας να παρουσιάσουν μακρά σειρά στρατιωτικών επεμβάσεων, υποστήριξης πραξικοπημάτων και ενίσχυσης πολιτικών που οξύνουν την αστάθεια και τις ανισότητες. Το κλείσιμο των συνόρων για τους κατοίκους των χωρών αυτών είναι το επιστέγασμα. «Ενώ το Κογκρέσο δεν κάνει τίποτα, ο πρόεδρος Τραμπ αντιμετωπίζει την κρίση στα νότια σύνορά μας», δήλωσε ο διευθυντής της αμερικανικής Υπηρεσίας Μετανάστευσης, Κένεθ Κουτσινέλι.

«Το μέτρο αυτό απαγορεύει, ουσιαστικά, κάθε αίτηση ασύλου στα νότια σύνορα, ακόμη και σε νόμιμα σημεία εισόδου, για όλους πλην των Μεξικανών (που δεν χρειάζεται να περάσουν από τρίτη χώρα για να φθάσουν στις ΗΠΑ)», σημείωσε η Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών. «Το δικαστήριο δεν πρέπει να επιτρέψει τέτοιες τεκτονικές αλλαγές στην αμερικανική νομοθεσία ασύλου».

Ηταν η τρίτη φορά που το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε τον Ντόναλντ Τραμπ, έχοντας ήδη δώσει το πράσινο φως για την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ υπηκόων επτά μουσουλμανικών χωρών και έχοντας επιτρέψει τη χορήγηση 2,5 δισ. δολαρίων από τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου για την ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος απαγόρευσε την είσοδο στις ΗΠΑ και σε κατοίκους των νησιών Μπαχάμες, οι οποίοι έχουν πληγεί από τον τρομακτικό τυφώνα «Ντόριαν». Ενώ οι αγνοούμενοι από τον τυφώνα παραμένουν περίπου 2.500 και συνήθως δεν απαιτείται διαβατήριο για τη μετάβαση των πολιτών από τις Μπαχάμες στις ΗΠΑ, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι δεν θα αφήσει τους πλημμυροπαθείς να φθάσουν ούτε καν προσωρινά στη χώρα, εκτός αν έχουν στα χέρια τους πλήρη ταξιδιωτικά έγγραφα. O ίδιος δικαιολόγησε την απόφασή του ισχυριζόμενος ότι, μεταξύ των πλημμυροπαθών, «βρίσκονται μερικοί πολύ κακοί άνθρωποι, μέλη συμμοριών, λαθρέμποροι ναρκωτικών κ.τ.λ.». Αντίστοιχη φρασεολογία χρησιμοποιεί εναντίον των οικογενειών που διαφεύγουν από τη βία και την εξαθλίωση στην Κεντρική Αμερική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή