«Πυροδότηση» για τα 20 χρόνια του «Πορεία»

«Πυροδότηση» για τα 20 χρόνια του «Πορεία»

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ίδρυση της σχολής θεατρικής γραφής «Πυροδότηση» ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Πορεία, Δημήτρης Τάρλοου, γιορτάζει τα 20 χρόνια παρουσίας του στα θεατρικά πράγματα και στο τιμόνι του θεάτρου. Η σχολή, διετούς φοίτησης, είναι μια προσπάθεια «τόνωσης», όπως είπε, της σύγχρονης θεατρικής γραφής, με επικεφαλής τους συγγραφείς Θανάση Τριαρίδη και Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη.

Στο πρόγραμμα της φετινής σεζόν ο κ. Τάρλοου ανακοίνωσε δύο νέες παραστάσεις που θα ξεκινήσουν την επόμενη χρονιά και θα συμπληρώσουν το σύνολο των έξι παραγωγών που θα φιλοξενήσει φέτος το θέατρο. Το «Δόξα Κοινή», που δανείζεται τον τίτλο του από ένα ποίημα του Ανδρέα Εμπειρίκου, την «Οδό των Φιλελλήνων», θα σκηνοθετήσει ο ίδιος ο Δημήτρης Τάρλοου και το κείμενο θα είναι μια σύνθεση στίχων μεγάλων Ελλήνων ποιητών (Σαπφώ, Χορτάτσης, Κάλβος, Σολωμός, Καβάφης, Σεφέρης, Καρυωτάκης κ.ά.) από τον ποιητή Στρατή Πασχάλη. Η παράσταση φιλοδοξεί να γίνει μια «επιστροφή στις ρίζες με όλες τις έννοιες», όπως αναφέρεται στο σκηνοθετικό σημείωμα, με όχημα την «αγνοημένη και κατασυκοφαντημένη» ποιητική γλώσσα.

Η δεύτερη παραγωγή είναι η «Νύχτα της Ιγκουάνα» του Τενεσί Ουίλιαμς, που ανεβαίνει σπάνια στο ελληνικό θέατρο και θεωρείται το τελευταίο μεγάλο έργο του σπουδαίου συγγραφέα. Τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει η Μαρία Μαγκανάρη, η οποία πέρυσι σκηνοθέτησε τον επιτυχημένο «Θείο Βάνια» στο ΚΕΤ. Στη «Νύχτα της Ιγκουάνα», ένα παρακμιακό ξενοδοχείο στο Μεξικό γίνεται ο τόπος συγκέντρωσης ετερόκλητων προσώπων, που έρχονται αντιμέτωπα με τις πεποιθήσεις και τις ματαιώσεις τους για τη ζωή, τη θρησκεία, την τέχνη, τη μοναξιά, τα τραύματα.

«Μέσα σε αυτές τις δύο δεκαετίες υλοποιήσαμε πολλούς από τους στόχους μας, με κυριότερο αυτόν της καθιέρωσης του ρεπερτορίου», σημείωσε ο ίδιος. Σε αυτό το πνεύμα, η σεζόν για το «Πορεία» ξεκινά με το «Ευχαριστημένο» της Μαρίνας Καραγάτση σε διασκευή της Ερις Κύργια, το οποίο θα ολοκληρώσει τον τριετή κύκλο του, και ακολουθεί ο «Γιούγκερμαν», η ιστορία του οποίου έκανε μια χρονιά με sold out και προσέλκυσε 35.000 θεατές. Ο Γιάννης Στάνκογλου κρατάει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ τον ρόλο της Ντάινας θα ενσαρκώσει φέτος η Βασιλική Τρουφάκου αντί της Ζέτας Μακρυπούλια. Τον Νοέμβριο θα ξεκινήσει και το «Υψωμα 731» του Αρη Μπινιάρη. Στο πρόγραμμα του θεάτρου εντάσσεται και η παράσταση – δράση «Heliotopia» της Κορίνας Κόκκαλη για το βίωμα της απώλειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή