Εργασιακά: αντιδρούν η αντιπολίτευση και τα συνδικάτα

Εργασιακά: αντιδρούν η αντιπολίτευση και τα συνδικάτα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιδράσεις από αντιπολίτευση και συνδικάτα συναντά το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, κυρίως για τα θέματα που αφορούν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την προσφυγή στον ΟΜΕΔ. Στον αντίποδα, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο τομή στην αγορά εργασίας, που λειτουργεί υπέρ των εργαζομένων, των συνεπών επιχειρήσεων, της πλήρους απασχόλησης, της αύξησης των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία και της νομιμότητας της αγοράς εργασίας.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, με τις προωθούμενες διατάξεις επιβεβαιώνεται η σταθερή θέση της κυβέρνησης για την ανεξαρτησία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την ενίσχυση της συλλογικής αυτονομίας των κοινωνικών εταίρων.

Για «μονομερείς παρεμβάσεις στον πυρήνα της συνδικαλιστικής δράσης και των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων», κάνει στον αντίποδα λόγο η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της. Βέβαια, η Συνομοσπονδία αναφέρεται και στην αδυναμία διεξαγωγής του εκλογοαπολογιστικού της συνεδρίου εξαιτίας της κόντρας της με το ΠΑΜΕ, και υποστηρίζει πως θα πρέπει, ως θεσμικός και αντιπροσωπευτικός εκφραστής της βούλησης των εργαζομένων της χώρας, να ολοκληρώσει ανεμπόδιστα τις διαδικασίες ανάδειξης τακτικής της διοίκησης. Οσο για την ουσία των προωθούμενων διατάξεων, η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για μονομερείς παρεμβάσεις στον πυρήνα της συνδικαλιστικής δράσης και των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, δίχως μάλιστα να έχει προηγηθεί σοβαρός κοινωνικός διάλογος.

Εντονη ήταν η αντίδραση και της ΟΤΟΕ, που εκτιμά πως η κυβέρνηση χτυπά τις κλαδικές συμβάσεις, θεσπίζοντας ακόμη και τοπικές ζώνες ελεύθερες από δεσμεύσεις, ζώνες υποκατώτατων κλαδικών μισθών, ενώ επαναφέρει την επικράτηση των επιχειρησιακών συμβάσεων ακόμη και από ενώσεις προσώπων. Η ίδια λογική πρυτανεύει –κατά την ΟΤΟΕ– και στις ρυθμίσεις για τη Διαιτησία, καθιστώντας «σχεδόν απαγορευτική τη μονομερή προσφυγή σε αυτήν». Σε συλλαλητήριο την ερχόμενη Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου προχωρεί το ΠΑΜΕ, αντιδρώντας στο αναπτυξιακό σχέδιο νόμου, υποστηρίζοντας πως «δίνει γη και ύδωρ στους επενδυτές με παράλληλο τσάκισμα στα εναπομείναντα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της τέως υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου, χαρακτηρίζει το σχέδιο της κυβέρνησης «κόλαφο για τα εργασιακά δικαιώματα, που γυρνάει τη χώρα σε βαθιά μνημονιακές εποχές», ενώ το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να μετατραπεί σε χώρα φθηνής και απαξιωμένης εργασίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή