Η ΕΚΤ θα πράξει ό,τι χρειαστεί για να πετύχει τον στόχο του πληθωρισμού

Η ΕΚΤ θα πράξει ό,τι χρειαστεί για να πετύχει τον στόχο του πληθωρισμού

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ΕΚΤ χαλαρώνει τη νομισματική της πολιτική ελαφρώς λιγότερο απ’ ό,τι περίμεναν πολλοί αναλυτές. Ωστόσο, η ΕΚΤ τόνισε με ακόμη μεγαλύτερη έμφαση απ’ όσο αναμενόταν ότι θα διατηρήσει την επιθετική της στάση για όσο χρειαστεί ώστε να μετακινήσει τον πληθωρισμό πιο κοντά στον de facto στόχο του 1,8%-1,9%. Παρά ορισμένες εκπλήξεις στις λεπτομέρειες, η χθεσινή δέσμη μέτρων είναι σύμφωνη με τις προσδοκίες. Εξαιρώντας ένα σημαντικό τμήμα των καταθέσεων των τραπεζών από τα αρνητικά επιτόκια δανεισμού και καθιστώντας τα μακροπρόθεσμα δάνεια προς τις τράπεζες ακόμη πιο γενναιόδωρα, η ΕΚΤ περιορίζει το κόστος των αρνητικών επιτοκίων δανεισμού στον ισολογισμό των τραπεζών και συνεπώς ενισχύει την ικανότητά τους να μεταδώσουν στην πραγματική οικονομία τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Μάριο Ντράγκι είπε ότι τρεις βασικοί παράγοντες καθόρισαν την απόφαση της ΕΚΤ: Πρώτον, η πιο παρατεταμένη περίοδος επιβράδυνσης της οικονομίας της Ευρωζώνης. Δεύτερον, η επιμονή απειλών που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε χαμηλότερη ανάπτυξη και πληθωρισμό από αυτόν που προβλέπει η ΕΚΤ. Τρίτον, η αρνητική αναθεώρηση της πρόβλεψης για τον πληθωρισμό. Επιπλέον, ο Ντράγκι τόνισε ότι το βασικό σενάριο στο οποίο βασίζονται οι προβλέψεις της ΕΚΤ είναι σχετικά ευνοϊκό, καθώς δεν περιλαμβάνει την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου που έχει σημειωθεί από τον Αύγουστο και την πρόσφατη κλιμάκωση της απειλής για άτακτο Brexit.

Θα κάνει το πακέτο Ντράγκι τη διαφορά; Πιθανότατα όχι. Η επίπτωση της νέας χαλάρωσης σε επιχειρήσεις και σε νοικοκυριά πιθανώς θα είναι πολύ μικρή.  Παρ’ όλα αυτά, η περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής ενδέχεται να αποτρέψει την εκδήλωση ορισμένων απειλών. Πρώτον, η ΕΚΤ μπορεί να προλάβει αναταραχή στις αγορές που δυνητικά θα μπορούσε να ενισχύσει την επιβράδυνση της οικονομίας που προκαλούν ο εμπορικός πόλεμος, το Brexit και η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας. Δεύτερον, μειώνοντας ακόμη περισσότερο το κόστος δανεισμού διευκολύνει τις κυβερνήσεις να χρηματοδοτήσουν μια μέτρια αύξηση δαπανών και τις παρακινεί, πρωτίστως τη γερμανική, που έχουν το δημοσιονομικό περιθώριο να το εκμεταλλευθούν. Συγκριτικά με τις προηγούμενες αγορές ομολόγων της τάξεως των 60 δισ. τον μήνα ή και 80 δισ. τον μήνα, το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ –με ανοιχτή ημερομηνία λήξης– φαντάζει μετρίου μεγέθους. Ο Ντράγκι κατέστησε σαφές πως η ΕΚΤ με τον ίδιο στο τιμόνι θα πράξει ό,τι χρειαστεί ώστε να αυξήσει τον πληθωρισμό προς τον στόχο της ΕΚΤ.  Αν και η δημοσιονομική πολιτική είναι πιο αποτελεσματική από τη νομισματική, το να περιμένει κανείς ένα μεγάλο δημοσιονομικό πακέτο θα ήταν σαν να περιμένει τον Γκοντό. Η περαιτέρω χαλάρωση της ΕΚΤ θα μπορούσε να έχει αξιοσημείωτες παρενέργειες. Ωστόσο, η απραξία ενόψει σημαντικής επιβράδυνσης της οικονομίας επίσης ενέχει ρίσκο.

* Ο κ. Florian Hense είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή