Επιταχύνεται η εθελουσία 150 εργαζομένων από τη ΔΕΗ

Επιταχύνεται η εθελουσία 150 εργαζομένων από τη ΔΕΗ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη συναίνεση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο από την Επιχείρηση των πρώτων 150 εργαζομένων που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Στη χθεσινή συνάντηση της ΓΕΝΟΠ με τον επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Γιώργο Στάσση, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση από σήμερα και όχι στο τέλος του έτους όπως προβλεπόταν, απόφασης της προηγούμενης διοίκησης (Μανόλη Παναγιωτάκη) που έδινε τη δυνατότητα σε εργαζομένους οι οποίοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης να αποχωρήσουν από την εταιρεία έναντι αποζημίωσης 15.000 ευρώ.

Στη συνάντηση με τη ΓΕΝΟΠ συμφωνήθηκε, χθες, η απόφαση αυτή να ενεργοποιηθεί νωρίτερα με αυξημένη αποζημίωση κατά 5.000 ανά εργαζόμενο, δηλαδή συνολικά 20.000 ανά εργαζόμενο. Σε εφαρμογή αυτής της απόφασης το 2018 έφυγαν από την εταιρεία 220 άτομα και μέχρι το τέλος του 2019 αναμένεται να αποχωρήσουν 150 άτομα, ενώ το 2020 ο αριθμός αυξάνεται στα 300 άτομα. Σύμφωνα με τα όσα μεταφέρει η πλευρά της ΓΕΝΟΠ, το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου θα ξεκινήσει από το 2020 και θα τρέξει παράλληλα με το πρόγραμμα απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων που θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Υπενθυμίζεται ότι το  επιχειρησιακό σχέδιο της Mckinsey για τη ΔΕΗ προβλέπει μείωση του προσωπικού κατά 6.000 άτομα μέσω αποχωρήσεων, συνταξιοδοτήσεων αλλά και προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.

Η απόσυρση λιγνιτικών μονάδων είναι από τα ισχυρά χαρτιά της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τα ανοιχτά ενεργειακά θέματα. Η νέα κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης επιχειρεί να θέσει τη διαπραγμάτευση σε νέα βάση, με βασικούς άξονες τη διάσωση της ΔΕΗ και την εξάλειψη του πιστωτικού κινδύνου που εγκυμονεί για τη χώρα, προτάσσοντας ως κόκκινη γραμμή την άμεση κατάργηση των ΝΟΜΕ.

Στη χθεσινή πρώτη συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια, η ελληνική πλευρά με επικεφαλής τη γενική γραμματέα Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία που τεκμηριώνουν τόσο τη ζημία που προκαλούν στη ΔΕΗ οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ όσο και την αναποτελεσματικότητά της σε σχέση με τους δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ.

Η αντιπρόταση της κυβέρνησης περιλαμβάνει την επίσπευση της απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων αρχής γενομένης από τις μονάδες ΑΗΣ Αμυνταίου και Μεγαλόπολη 3 πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2020 και παράλληλα αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο σύνολο της ενέργειας το 2030 από το 31% στο 35%. To  υπουργείο Ενέργειας κινείται, επίσης, στην κατεύθυνση της επίσπευσης της εφαρμογής του target model (ευρωπαϊκό μοντέλο στόχος), η οποία έχει καθοριστεί για τον Ιούνιο του 2020 και την εφαρμογή στο μεσοδιάστημα μεταβατικών μέτρων όπως η εφαρμογή προθεσμιακών συμβολαίων μεταξύ παραγωγών, προμηθευτών και καταναλωτών.

Η επόμενη συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια έχει οριστεί για την επόμενη εβδομάδα, ενώ σε κάθε περίπτωση τα ανοιχτά θέματα θα πρέπει να κλείσουν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου με την ολοκλήρωση της μεταμνημονιακής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή