Στην Ελλάδα ο χαμηλότερος βαθμός «οικονομικής ελευθερίας» στην Ε.Ε.

Στην Ελλάδα ο χαμηλότερος βαθμός «οικονομικής ελευθερίας» στην Ε.Ε.

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την 102η θέση ανάμεσα σε 162 χώρες κατέλαβε η Ελλάδα το 2017 στην κατάταξη του βαθμού οικονομικής ελευθερίας, με βάση μελέτη του καναδικού ινστιτούτου Fraser, που παρουσίασε στη χώρα μας το ΚΕΦίΜ.

Η Ελλάδα τοποθετείται, συγκεκριμένα, ανάμεσα στη Νότια Αφρική και στην Γκάνα, παρουσιάζοντας τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στην προτελευταία θέση, πριν από την Ελλάδα, μεταξύ των χωρών- μελών της Ε.Ε. βρίσκεται η Σλοβενία, η οποία κατατάσσεται 35 θέσεις πάνω από τη χώρα μας, στην 67η θέση παγκοσμίως.

Το ανησυχητικό είναι ότι η θέση αυτή επιδεινώνεται με τα χρόνια, αφού –σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το ΚΕΦίΜ– έχει υποχωρήσει από την 46η θέση, όπου βρισκόταν το 2000 στην 83η το 2011, ενώ τα τρία τελευταία χρόνια που καταγράφονται, 2015-2017, έκανε νέα βουτιά στις θέσεις 101 και 102.

Οι βαθμολογίες βασίζονται στις επιδόσεις της κάθε χώρας σε 5 τομείς:

1. Μέγεθος του κράτους (ύψος φορολογίας, δαπάνες κυβέρνησης, κρατικές επιχειρήσεις).

2. Νομικό σύστημα και δικαιώματα περιουσίας (προστασία προσώπων και της περιουσίας τους).

3. Σταθερό χρήμα (υψηλός πληθωρισμός ή αστάθεια τιμών).

4. Ελευθερία διεθνούς εμπορίου.

5. Ρυθμιστικό πλαίσιο (καλύπτει θέματα δανειοδότησης, ελευθερίας προσλήψεων, ελεύθερης λειτουργίας της επιχείρησης).

Η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο σκορ στους δύο πρώτους τομείς. Η συνολική της βαθμολογία είναι 6,59 και την κατατάσσει στην 102η θέση, ενώ σε ό,τι αφορά το μέγεθος της κυβέρνησης  βαθμολογείται με 4,39 και σε ό,τι αφορά το νομικό σύστημα με 5,73.

Αρνητικά μετρούν κυρίως ο ανώτερος  συντελεστής που εφαρμόζει στην κλίμακα εισοδήματος, ο οποίος προφανώς θεωρείται υψηλός, αλλά και η έλλειψη ανεξαρτησίας των δικαστηρίων, όπως προκύπτει  από τις σχετικές βαθμολογίες.

Επίσης, χαμηλά βαθμολογείται και για τις διοικητικές απαιτήσεις που θέτει στις επιχειρήσεις, την ευνοιοκρατία και το «λάδωμα», ενώ παρά τη βελτίωση των τελευταίων χρόνων παραμένει χαμηλή η βαθμολογία και σε ό,τι αφορά τους κανονισμούς της αγοράς εργασίας.

Τέλος, φυσικά, οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων βαρύνουν καθοριστικά στη χαμηλή βαθμολογία. Οι πέντε χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις παραμένουν ίδιες με πέρυσι και είναι το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη, η Νέα Ζηλανδία,  η Ελβετία και οι ΗΠΑ. Τελευταία ανάμεσα στις 162 χώρες βρίσκεται για μία ακόμη φορά η Βενεζουέλα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι που ζουν σε χώρες με μεγάλο βαθμό οικονομικής ελευθερίας απολαμβάνουν υψηλότερο επίπεδο ευημερίας, έχουν ευρύτερα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, καθώς και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

«Το διάστημα που έχουμε να καλύψουμε απλώς και μόνο για να φτάσουμε την τελευταία χώρα αναφοράς στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μεγάλο και για να διανυθεί χρειάζονται στοχευμένες, τολμηρές μεταρρυθμίσεις», ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΚΕΦίΜ Νίκος Ρώμπαπας, με αφορμή τη δημοσίευση της μελέτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή