Με την ίδρυση νέας εταιρείας η σωτηρία της Creta Farms

Με την ίδρυση νέας εταιρείας η σωτηρία της Creta Farms

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσω της διαδικασίας του άρθρου 106 δ του Πτωχευτικού Κώδικα προωθείται η σωτηρία της Creta Farms, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ίδρυση νέας εταιρείας στην οποία δεν θα έχουν καμία εμπλοκή και σχέση οι παλαιοί μέτοχοι. Αρμόδιες πηγές, μάλιστα, εκτιμούν ότι η αίτηση υπαγωγής της Creta Farms στο άρθρο 106 δ είναι πιθανό να έχει κατατεθεί ακόμη και εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Οκτωβρίου.

Η επιλογή του άρθρου 106 δ που, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», φέρεται να βρίσκεται στο επίκεντρο των προθέσεων των πιστωτών της εταιρείας, εν προκειμένω των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, εκτιμάται ότι διευκολύνει την είσοδο επενδυτή στην αλλαντοβιομηχανία: πρώτον, διότι ο νέος επενδυτής θα αποκτήσει μία «νέα» εταιρεία με τα περιουσιακά στοιχεία της Creta Farms και με λιγότερα βάρη και δεύτερον, διότι δεν θα εμπλακούν οι παλαιοί μέτοχοι και δη οι αδερφοί Δομαζάκη, στη στάση των οποίων οφείλεται η κατάρρευση της εταιρείας. Κρίσιμο ερώτημα, βεβαίως, παραμένει τι θα πράξουν και πώς θα δεχθούν μία τέτοια λύση οι μέτοχοι μειοψηφίας της Creta Farms (που κατέχουν περίπου το 12% της εταιρείας), η οποία σημειωτέον είναι εισηγμένη.

Το άρθρο 106 δ σημαίνει πρακτικά ότι δημιουργείται μία νέα εταιρεία στην οποία μεταβιβάζεται το σύνολο ή μέρος της επιχείρησης του οφειλέτη. Σε αυτόν που αποκτά την επιχείρηση μεταβιβάζεται το ενεργητικό της και ενδεχομένως μέρος των υποχρεώσεων, ενώ οι λοιπές υποχρεώσεις κατά περίπτωση είτε εξοφλούνται από το τίμημα της πώλησης της επιχείρησης ή μέρους της είτε διαγράφονται, είτε στην περίπτωση μεταβίβασης μέρους της επιχείρησης παραμένουν ως υποχρεώσεις του οφειλέτη, ενώ δεν αποκλείεται και η κεφαλαιοποίησή τους. Μαζί με την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106 δ αναμένεται να κατατεθεί και αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106 α, προκειμένου η εταιρεία να προστατευθεί από τους πιστωτές της για διάστημα τεσσάρων μηνών. Στο διάστημα αυτό, μέχρι δηλαδή την υπογραφή της τελικής συμφωνίας εξυγίανσης και μεταβίβασης στον νέο επενδυτή, αναμένεται να ζητηθεί ενδιάμεση χρηματοδότηση από τις τράπεζες, τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ, προκειμένου κυρίως η εταιρεία να εξοφλήσει τους προμηθευτές της εντός και εκτός Ελλάδας και να παραγγείλει νέες πρώτες ύλες, ενώ αναμένεται να ζητηθεί ενδιάμεση χρηματοδότηση και από τον νέο επενδυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος των συνολικών υποχρεώσεων της εταιρείας ξεπερνούσε τα 150 εκατ. ευρώ, ποσό που σήμερα εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί περαιτέρω. 

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε χθες η έκδοση δύο ανακοινώσεων από την Creta Farms. Με τη μία ανακοίνωση η εταιρεία ενημερώνει ότι ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, με καταληκτική προθεσμία την 20ή Σεπτεμβρίου 2019. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι την ευθύνη για τη διαδικασία έχει η ελεγκτική εταιρεία ΕΥ. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι έχει εκδηλωθεί εγγράφως και επισήμως ουσιαστικό ενδιαφέρον για την εταιρεία από επτά επενδυτικά σχήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μένει, βεβαίως, να δούμε εάν οι επενδυτές αυτοί ή και άλλοι –άλλες πηγές ανεβάζουν τον αριθμό τους σε δέκα– θα προχωρήσουν και στην κατάθεση προσφορών. Το τελευταίο θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το εάν ο επικεφαλής σήμερα της εταιρείας και κάτοχος του 44% αυτής κ. Μάνος Δομαζάκης δεχθεί τελικά να ενεχυριάσει το σύνολο των μετοχών του. Οι όροι που έχει θέσει έχουν απορριφθεί από τις τράπεζες και αρκετοί εκτιμούν ότι τελικά θα συναινέσει.

Η δεύτερη ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η εταιρεία αφορούσε τα οικονομικά αποτελέσματα α΄ εξαμήνου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εταιρεία είχε τζίρο 56 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 3%. Υποστηρίζει επίσης ότι έχει εκπονήσει πλάνο που με την είσοδο νέου επενδυτή θα σημειώσει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 9% την περίοδο 2020-2024. Τα αποτελέσματα δεν έχουν ελεγχθεί από ορκωτό λογιστή, όπως ομολογεί και η ίδια η εταιρεία. Αλλωστε, η εντολή που έχει η KPMG έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2018 και ακόμη δεν έχει συζητηθεί σε γενική συνέλευση μετόχων η ανανέωση αυτής και για την τρέχουσα οικονομική χρήση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή