Ποδόσφαιρο: Χορός δισεκατομμυρίων στο μεταγραφικό παζάρι

Ποδόσφαιρο: Χορός δισεκατομμυρίων στο μεταγραφικό παζάρι

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλότατο πληθωρισμό επιπέδου 31% ετησίως εμφάνισε στη μεταγραφική περίοδο που μόλις τελείωσε η αγορά στο ποδόσφαιρο, τουλάχιστον στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης (αγγλικό, ισπανικό, γερμανικό, ιταλικό, γαλλικό), σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Ποδοσφαιρικού Παρατηρητηρίου CIES στην Ελβετία. Οπως δείχνει η έρευνα, η αξία ενός μέσου παίκτη με βάση τον αλγόριθμο του Παρατηρητηρίου, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη άλλοι παράγοντες, αυξήθηκε κατά 31% από το 2018, μετά τρία συνεχή έτη με ετήσια αύξηση κατά 22%. Ετσι, η αξία ενός παίκτη της ίδιας ηλικίας, με το ίδιο συμβόλαιο και την ίδια ποιότητα το 2011 έχει φέτος αυξηθεί κατά 181% συνολικά, πράγμα που δείχνει τη γεωμετρική πρόοδο των ποδοσφαιρικών αποτιμήσεων.

Συνολικά οι μεταγραφικές δαπάνες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αυξήθηκαν πάνω από 21% από πέρυσι, στα 5,787 δισ. ευρώ στις λίγκες της Αγγλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, σπάζοντας το ρεκόρ των 5,279 δισ. του καλοκαιριού του 2017. Μαζί με το χειμερινό μεταγραφικό παζάρι ο τζίρος φέτος ανήλθε στα 6,622 δισ. ευρώ στις πέντε αυτές χώρες. Στην Ισπανία, στην Ιταλία και στη Γερμανία σημειώθηκε και νέο ρεκόρ δαπανών τη φετινή χρονιά. Η Σέριε Α πλησίασε πολύ την ισπανική Λα Λίγκα σε δαπάνες, αφού σε ολόκληρο το 2019 οι ιταλικοί σύλλογοι της πρώτης κατηγορίας ξόδεψαν 1,5 δισ. ευρώ, έναντι 1,503 δισ. στην Ισπανία.

Πρώτη πάντα είναι η Πρέμιερ Λιγκ, με δαπάνες 1,908 δισ. ευρώ φέτος, σημειώνοντας όμως σημαντική μείωση από τα 2,152 δισ. το 2018. Ακολούθησαν η Γερμανία με 880 εκατ. ευρώ και η Γαλλία με 830 εκατ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή