«Αποκλειστικός» προορισμός το θέρετρο του Τραμπ στη Σκωτία για τους πιλότους της USAF

«Αποκλειστικός» προορισμός το θέρετρο του Τραμπ στη Σκωτία για τους πιλότους της USAF

6' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική πολεμική αεροπορία (USAF) έκλεισε διανυκτερεύσεις πληρωμάτων της για περισσότερες από 40 φορές στο πολυτελές θέρετρο (Turnberry) του προέδρου Τραμπ στην Σκωτία από το 2015, με τον αριθμό αυτό των διανυκτερεύσεων να είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τις αρχικές πληροφορίες, σχολιάζει το POLITICO.

Ο αριθμός αυτός των διανυκτερεύσεων αναφέρεται στα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγει η USAF με το δημοσίευμα του POLITICO την προηγούμενη εβδομάδα για την διανυκτέρευση ενός πληρώματος της Αεροπορικής Εθνικής Φρουράς στο Turnberry, τον Μάρτιο.

Οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο διεξάγουν επίσης έρευνα για την παροχή υπηρεσιών από το αναφερόμενο θέρετρο προς Αμερικανούς στρατιωτικούς, ενώ δεν έχουν λάβει ακόμη σχετικές πληροφορίες από το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Ο αριθμός αυτός των διανυκτερεύσεων δεν ξεκαθαρίζει τον ακριβή αριθμό των διανυκτερεύσεων που έκλεισαν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις σε ξενοδοχεία ιδιοκτησίας του Τραμπ, από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, η USAF την περίοδο της προεδρίας Τραμπ αύξησε σημαντικά τον αριθμό των διανυκτερεύσεων πληρωμάτων της στην Σκωτία, μετά την υπογραφή ενός συμβολαίου με το αεροδρόμιο (Prestwick Airport) που βρίσκεται σε απόσταση 32 και πλέον χιλιομέτρων από το θέρετρο Turnberry, από τους τελευταίους μήνες της κυβέρνησης Ομπάμα.

Από το 2015, η USAF έκλεισε διανυκτερεύσεις πληρωμάτων 659 φορές στην ίδια περιοχή, με ποσοστό μεγαλύτερο από το 6% από αυτές, στο θέρετρο Turnberry.

Ωστόσο, δεν υπάρχει αναφορά για τον αριθμό των στελεχών της USAF που διανυκτέρευσαν στο θέρετρο, αυτές τις 40 διανυκτερεύσεις.

Το POLITICO δημοσιοποίησε προηγούμενα ότι πληρώματα της USAF αποτελούμενα από 5 έως 40 στελέχη διανυκτέρευσαν στο Turnberry τουλάχιστον τέσσερις φορές από τον Σεπτέμβριο του 2018.

Από την πλευρά της, η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία υποστηρίζει ότι οι στάσεις ανεφοδιασμού των αεροσκαφών τους που έκαναν τα πληρώματα της στο Prestwick, είναι κυρίως διανυκτερεύσεις που έγιναν σύμφωνα με τις οδηγίες και τις διαδικασίες που εφαρμόζει το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Το αναφερόμενο αεροδρόμιο κλείνει συχνά τις διανυκτερεύσεις των πληρωμάτων της USAF στο Turnberry, όπως παραδέχτηκε σε ανακοίνωσή του το αεροδρόμιο, ενώ συχνά φροντίζει και για την μεταφορά των πληρωμάτων από και προς το ίδιο αεροδρόμιο.

Οι αξιωματούχοι του πενταγώνου υποστηρίζουν επίσης, ότι οι τιμές που δίνει το αναφερόμενο θέρετρο στην USAF, είναι εντός των ορίου οικονομικού κόστους για τα ταξίδια των στελεχών, με το επιτρεπόμενο κόστος της διανυκτέρευσης να φτάνει στα 130 δολάρια τη νύκτα.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, τα πληρώματα της USAF διανυκτερεύουν στο Turnberry με δεδομένο τον σημαντικό ρόλο που έχει το αεροδρόμιο Prestwick στον ανεφοδιασμό μεταγωγικών αεροσκαφών κατά τις πτήσεις του από και προς τις ΗΠΑ.

Το 2015, τα πληρώματα της USAF πραγματοποίησαν 95 στάσεις στο ίδιο αεροδρόμιο, ενώ διανυκτέρευσαν στην περιοχή 40 φορές.

Ωστόσο, τον Αύγουστο του 2019, τα αεροσκάφη της USAF πραγματοποίησαν 259 στάσεις στο Prestwick, με τις διανυκτερεύσεις των πληρωμάτων να φτάνουν στις 220.

Οι περίπου 40 διανυκτερεύσεις στο Turnberry είναι πιθανό να προκαλέσουν την προσοχή των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο.

Όπως έγινε γνωστό στις αρχές της εβδομάδας, έχουν δρομολογηθεί πρωτοβουλίες ώστε η Γερουσία να ψηφίσει για την υιοθέτηση μιας τροπολογίας που θα απαγορεύει στο αμερικανικό Πεντάγωνο να δαπανά κονδύλια σε περίπου 60 περιουσιακά στοιχεία παροχής ξενοδοχειακών υπηρεσιών του προέδρου Τραμπ, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε την σχετική νομοθετική πρόβλεψη τον Ιούλιο, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας για τον καθορισμό μιας ετήσιας αμυντικής πολιτικής, αλλά η πρόβλεψη αυτή, δεν έχει εξελιχθεί ακόμη σε νόμο.

“Καθώς ανησυχητικές λεπτομέρειες αποκαλύπτονται για την διαμονή πληρωμάτων της USAF σε πολυτελές θέρετρο γκολφ του προέδρου Τραμπ στην Σκοτία, γίνεται ακόμη πιο σημαντικό για το Κογκρέσο να συμπεριλάβει την πρόβλεψη αυτή, στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου (National Defense Authorization Act)” δήλωσε ο Δημοκρατικός, Ντον Μπέγερ που είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και ένας από τους βουλευτές που προωθεί την ψήφιση της πρότασης από την Γερουσία.

Οι κινήσεις για την απαγόρευση της παραπάνω πρακτικής από την USAF αναφορικά με την παροχή υπηρεσιών σε πληρώματα της, από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ιδιοκτησίας του Τραμπ συμπίπτουν με μία αυξανόμενη λίστα ανησυχιών των Δημοκρατικών για το ενδεχόμενο σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ της άσκησης των προεδρικών καθηκόντων του Τραμπ και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του.

Οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων θα κληθούν κατά τους επόμενους μήνες να αποφασίσουν για το αν συντρέχουν οι λόγοι έναρξης της επίσημης διαδικασίας παραπομπής του προέδρου Τραμπ.

Οι διανυκτερεύσεις των πληρωμάτων της USAF έχουν ήδη προκαλέσει μία ευρύτερη έρευνα από την Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων για τα χρήματα που ξοδεύει το πεντάγωνο τόσο στις επιχειρήσεις Τραμπ, όσο και γύρω από αυτές.

Η USAF στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου ενεργοποίησε μία έρευνα σε παγκόσμιο επίπεδο κι αναφορικά με την διαδικασία επιλογής των τουριστικών επιχειρήσεων που επιλέγονται για τις διανυκτερεύσεις των πληρωμάτων της.

Το επόμενο στάδιο μπορεί να εξελιχθεί σε μία δικαστική διαμάχη.

“Ο πρόεδρος έχει ήδη επιδείξει την θέλησή του να παραβιάζει τις σχετικές διατάξεις αμοιβών του συντάγματος (Constitution Emoluments Clause) και το Κογκρέσο έχει καθήκον να χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο που έχουμε, για να τον σταματήσει,” δήλωσε ο Μπέγερ.

Η παραπάνω πρόβλεψη απαγορεύει στους προέδρους των ΗΠΑ να λαμβάνουν οποιαδήποτε αποζημίωση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, εκτός του μισθού τους.

Από την πλευρά της, η USAF έχει δηλώσει ότι οι ενδιάμεσες στάσεις πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τις οδηγίες του πενταγώνου, σημειώνοντας ότι οι τιμές στο θέρετρο Turnberry βρίσκονται εντός των ορίων αποδοχής οικονομικού κόστους για τις μετακινήσεις στρατιωτικού προσωπικού.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο έγινε γνωστό ότι η USAF διέταξε την διεξαγωγή μιας επισταμένης έρευνας σχετικά με την διαδικασία επιλογής των διανυκτερεύσεων των πληρωμάτων της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στην διάρκεια πτήσεων μεγάλης διάρκειας.

Η έρευνα ενεργοποιήθηκε μετά την αποκάλυψη πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες, τα πληρώματα αμερικανικών (μεταγωγικών) αεροσκαφών έχουν περιστασιακά διανυκτερεύσει στο θέρετρο που διαθέτει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην Σκοτία, ενώ γίνεται ανεφοδιασμός τους με καύσιμα, σε ένα μικρό εμπορικό αεροδρόμιο, το οποίο βρίσκεται σε μικρή απόσταση.

Παράλληλα, έχουν δημοσιοποιηθεί αρκετές περιπτώσεις παραμονής στρατιωτικού προσωπικού σε εγκαταστάσεις που ανήκουν στον πρόεδρο Τραμπ.

Όπως προκύπτει η παραμονή του πληρώματος ενός στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους C-17 στο θέρετρο Turnberry που έχει ο Τραμπ στην Σκοτία (μέσα στο 2019), που δημοσιοποίησε πρώτο το POLITICO την Παρασκευή, δεν ήταν μία μεμονωμένη περίπτωση.

Τον Σεπτέμβριο του 2018, κατά την πτήση επιστροφής στις ΗΠΑ από την αεροπορική βάση (Al Udeid Base) στο Κατάρ, μία ομάδα της Αεροπορικής Εθνοφρουράς του Μέιν προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο (Prestwick Airport), το οποίο είναι το πιο κοντινό αεροδρόμιο στο αναφερόμενο (πολυτελές) θέρετρο του Τραμπ. Το πλήρωμα του αεροσκάφους, αλλά και οι επιβάτες του διανυκτέρευσαν στο ξενοδοχείο του Τραμπ, σύμφωνα με μία πηγή που ήταν παρούσα, με μία ανάρτηση στο Instagram, αλλά κι ένα παραστατικό που περιγράφει το ταξίδι του πληρώματος και το οποίο επεξεργάστηκε το POLITICO.

Η USAF δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αιτήματα απάντησης ερωτήσεων σχετικά με την διαμονή του πληρώματος και τον επιβατών στο αναφερόμενο ξενοδοχείο τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο ταξίαρχος Εντ Τόμας που είναι εκπρόσωπος Τύπου της USAF είχε δηλώσει στο POLITICO μέσω μιας ανακοίνωσης του ότι, “οι πρώτες έρευνες αναφέρουν ότι η πτήση του πληρώματος στην Σκοτία ήταν σύμφωνη με τις οδηγίες και την διαδικασία.”

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι η διαμονή στελεχών της USAF σε πολυτελή ξενοδοχεία ακόμη κι αν η τιμή τους είναι εντός των ορίων που έχει προβλέψει η κυβέρνηση, “είναι επιτρεπτή, αλλά δεν συνιστάται. Κατόπιν αυτού, γίνεται μελέτη της σχετικής διαδικασίας που υπάρχει.”

Ο ίδιος πρόσθεσε: “Ακόμη κι αν τα πληρώματα της USAF ακολουθούν τις σχετικές οδηγίες και την διαδικασία, θα πρέπει να μας απασχολεί η εικόνα που δίνουμε ως προς τη μη σωστή διαχείριση των χρημάτων του φορολογούμενου, η οποία μπορεί να προκύψει από την διαμονή ενός πληρώματος σε τέτοιες [πολυτελείς] εγκαταστάσεις.”

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή