Δανία: Αποφυλακίσεις ποινικών λόγω κινητής τηλεφωνίας

Δανία: Αποφυλακίσεις ποινικών λόγω κινητής τηλεφωνίας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριάντα δύο φυλακισμένους αποφυλάκισε η Δανία, στο πλαίσιο αναψηλάφησης 10.700 ποινικών υποθέσεων, μετά την αμφισβήτηση της ακρίβειας των δεδομένων γεωγραφικού εντοπισμού από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian. Σχεδόν 40 νέες υποθέσεις έχουν αναβληθεί, μετά τον εντοπισμό πολλαπλών δυσλειτουργιών στο λογισμικό εντοπισμού γεωγραφικής θέσης.

Η αστυνομία εντόπισε «τάση» του συστήματος να παραλείπει ορισμένα δεδομένα, καταγράφοντας μόνο επιλεγμένες τηλεφωνικές κλήσεις. Το σύστημα συνέδεε επίσης τηλέφωνα με εσφαλμένους αναμεταδότες, κάποιες φορές σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων από τους σωστούς. Οι δυσλειτουργίες αυτές σήμαιναν ότι αθώοι μπορεί να είχαν «εντοπισθεί» σε λάθος σημεία, εμπλέκοντάς τους σε εγκληματικές πράξεις, ενώ εγκληματίες μπορεί να εξασφάλισαν ψευδές άλλοθι, είπε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Κοπεγχάγης, Γιαν Ρέκεντορφ. «Πρόκειται για ένα σοβαρότατο θέμα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε με την εντύπωση ότι οι πληροφορίες μας ήταν εσφαλμένες και αυτό οδήγησε αθώους ανθρώπους στη φυλακή», είπε ο κ. Ρέκεντορφ στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο DR.

Την απόφαση της εισαγγελίας χαιρέτισε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Δανίας, Νικ Χέκερουπ, λέγοντας ότι βασική προτεραιότητα των κρατικών υπηρεσιών πρέπει να είναι η αποφυγή κακοδικίας. «Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε την καταδίκη αθώων», είπε ο κ. Χέκερουπ. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας επιμένουν ότι το σφάλμα προκλήθηκε από λάθος ερμηνεία των δεδομένων και για τον λόγο αυτόν δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα δεδομένα αυτά έχουν ως στόχο τους την προσφορά τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και όχι τον έλεγχο ή την παρακολούθηση των πολιτών», δήλωσε ο Γιάκομπ Βίλερ, εκπρόσωπος των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας της Δανίας.

Δεν υπάρχουν, όμως, στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των ποινικών υποθέσεων που κρίνονται από δεδομένα κινητής τηλεφωνίας στα δανικά δικαστήρια. Τέτοια δεδομένα χρησιμοποιούνται συχνά για να στηρίξουν άλλα αποδεικτικά στοιχεία και θεωρούνταν  –μέχρι στιγμής– ιδιαίτερα αξιόπιστα. Η Καρολίν Νόρμαν, επικεφαλής της επιτροπής ποινικού δικαίου του δικηγορικού συλλόγου της Κοπεγχάγης, λέει ότι τα στοιχεία, που θεωρούνταν μέχρι τώρα αποκλειστικά τεχνικά, έχουν τεθεί πλέον υπό αμφισβήτηση. «Εως τώρα, τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας είχαν μεγάλη αξία στο δικαστήριο, καθώς θεωρούνταν αντικειμενικά. Η κατάσταση αυτή, όμως, άλλαξε τις απόψεις μας για τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας. Θα αρχίσουμε να τα αμφισβητούμε τώρα, όπως κάνουμε και με τους μάρτυρες και με άλλα αποδεικτικά στοιχεία», λέει η κ. Νόρμαν. Μεμονωμένα περιστατικά εμφανώς ανακριβών δεδομένων κινητής τηλεφωνίας έχουν καταγραφεί επίσης στις ΗΠΑ και στη Νότια Αφρική, είναι ωστόσο η πρώτη φορά που τα δεδομένα κινητής αμφισβητούνται από τη Δικαιοσύνη ευρωπαϊκού κράτους. Αντί να περιμένουν τα αποτελέσματα αναψηλάφησης, Δανοί κρατούμενοι απαιτούν τώρα την αποφυλάκισή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή