Πέντε «άγνωστα» μνημεία του αρχαίου κόσμου (φωτογραφίες)

Πέντε «άγνωστα» μνημεία του αρχαίου κόσμου (φωτογραφίες)

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και όλοι γνωρίζουν το Angkor Wat στην Καμπότζη, την Πέτρα της Ιορδανίας ή το Κολοσσαίο της Ρώμης, υπάρχουν κάποια ερείπια αρχαίων πόλεων που μένουν στην «σκιά» των διάσημων αξιοθέατων του κόσμου, αλλά αφηγούνται μια πολύ δυνατή ιστορία του καιρού τους. 

Cliff Palace (Παλάτι των Βράχων), Κολοράντο ΗΠΑ  

Πέντε «άγνωστα» μνημεία του αρχαίου κόσμου (φωτογραφίες)-1

Ο ιστορικός οικισμός Cliff Palace του 12ου αιώνα βρίσκεται μέσα το Εθνικό Πάρκο Mesa Verde, στο νοτιοδυτικό Κολοράντο. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα κατοικιών που χάραξε στους  βράχους η αρχαία φυλή των Πουέμπλο, που κατοικούσε εδώ απ’ το 600 μέχρι το 1300 μ.Χ.

Chan Chan (Τσαν Τσαν) Περού

Πέντε «άγνωστα» μνημεία του αρχαίου κόσμου (φωτογραφίες)-2

Πολύ πριν την επικράτηση των Ινκας και το χτίσιμο του αδιαμφισβήτητα μαγευτικού Μάτσου Πίτσου, στο Περού ήκμαζε o πολιτισμός των Chimu. Η αρχαία πόλη Τσαν Τσαν  στην ακμή της μεταξύ του 900 και του 1470 μ.Χ. αριθμούσε πάνω από 10.0000 κτίρια και θεωρούνταν η μεγαλύτερη της Αμερικής.

Ο οικισμός καταστράφηκε κατά την επικράτηση των Ίνκας ενώ και ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1986.

Πέντε «άγνωστα» μνημεία του αρχαίου κόσμου (φωτογραφίες)-3

Το τεράστιο σύμπλεγμα κτιρίων αποτελείται από ακροπόλεις, ναούς, νεκροταφεία και το μερικώς αποκατεστημένο παλάτι Tschudi και αποτελεί μία  μια σημαντική μαρτυρία για  στον αρχαίο πολιτισμό στη Νότια Αμερική.

Ναός Ġgantija, Μάλτα

Πέντε «άγνωστα» μνημεία του αρχαίου κόσμου (φωτογραφίες)-4

Παλαιότερο από τις πυραμίδες της Αιγύπτου και το Στόουνχεντζ, αυτό το νεολιθικό μνημείο στο νησάκι του Γκότζο – αφιερωμένο στη γονιμότητα –  πάνω από 5.500 ετών  και μία από τις παλαιότερες θρησκευτικές δομές που σώζονται.

Μεγάλη  Ζιμπάμπουε, Ζιμπάμπουε

Πέντε «άγνωστα» μνημεία του αρχαίου κόσμου (φωτογραφίες)-5

Το αρχαίο μνημείο που σώζεται σήμερα ήταν, σύμφωνα με το μύθο, η πρωτεύουσα του βασιλείου της βιβλικής Σαββά και εγκαταλείφθηκε γύρω στο 1450.

Η Μεγάλη Ζιμπάμπουε ιδρύθηκε τον 11 αιώνα σε μια έκταση 7.200 στρεμμάτων, νότια της περιοχής Μασβίγκο.

Η σημερινή Ζιμπάμπουε πήρε το όνομά της –  σημαίνει «πέτρινο σπίτι» –  από τα τεράστια πέτρινα οικοδομήματα, ερείπια της αρχαίας πόλης της Μεγάλης Ζιμπάμπουε. 

Ειδώλια πουλιών που βρέθηκαν στα ερείπια έγιναν το εθνικό σύμβολο της Ζιμπάμπουε ενώ από το 1986 έχει αναγνωριστεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Shahr-e-Gholghola, Αφγανιστάν

Πέντε «άγνωστα» μνημεία του αρχαίου κόσμου (φωτογραφίες)-6

Κάποτε ισχυρή πόλη πάνω στον Δρόμο του Μεταξιού, αυτή η περιοχή ήταν μια από τις τελευταίες άμυνες της επαρχίας απέναντι στις ορδές των Μογγόλων πολεμιστών.

Όταν σκοτώθηκε σε μάχη κοντά στην Shahr-e-Gholghola ο αγαπημένος εγγονός του Τζένγκις Χαν, ο πολέμαρχος σφάγιασε όλο τον πληθυσμό της πόλης, η οποία έκτοτε έγινε γνωστή ως «πόλη των κραυγών».

Με πληροφορίες από Newsweek, Wikipedia

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή