Βότανα από αμοργιανούς βραχόκηπους

Βότανα από αμοργιανούς βραχόκηπους

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλούσια σε αιθέρια έλαια, τα βότανα του Αλέξανδρου Καλουτά παράγονται όπως η φύση της Αμοργού επιλέγει. Δεν ακολουθούνται κανόνες και προδιαγραφές ανθρώπινης επινόησης. Γι’ αυτό και έχουν μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα.

«Καλλιεργώ βιοδυναμικά σε αδάμαστα χωράφια. Στην πραγματικότητα κάνω ακαλλιέργεια», μου λέει ο Αλέξανδρος Καλουτάς καθώς περιδιαβαίνουμε σκουντουφλιστά, κάτω από τον ξερό ήλιο, ανάμεσα σε βοτανικούς βραχόκηπους. Ο Αλέξανδρος είναι παιδί των Εξαρχείων, όπως αυτοπροσδιορίζεται, και ζει στην Αμοργό από το 2013. Δεν είναι όμως Αμοργιανός. Τον τόπο τον επέλεξε και τον σεβάστηκε. Νοίκιασε στο νησί 50 στρέμματα ανάμεσα σε άλλα, ακαλλιέργητα χωράφια, με κριτήριο τη βιοποικιλότητά τους. Πήρε κομμάτια γης με αυτοφυή φασκόμηλα και άλλα με ενδημική άγρια ρίγανη, τη λεγόμενη αργανιά, που φύεται μόνο στην Αμοργό και στην ανατολική Κρήτη. Και συμβιβάστηκε με ό,τι έχει κανονισμένο η φύση. Κάθε χρόνο προσθέτει μερικά νέα φυτά: «Στο μέρος που αγαπάει να κάνει φασκόμηλο βάζω φασκόμηλα και ούτω καθεξής». Έχει τις… ακαλλιέργειές του –όπως του αρέσει να τις χαρακτηρίζει– στη Λαγκάδα, στα Θολάρια, στον Ποταμό και στα Κατάπολα. Στην πλειονότητά τους βραχόκηποι δύσβατοι, που δεν είναι παραγωγικοί.

Βότανα από αμοργιανούς βραχόκηπους-1

Κατά βάση τα κάνει όλα μόνος του. Μπορεί να μην κάνει πολλά από την άποψη των καλλιεργητικών παρεμβάσεων, όμως δεν είναι δα και εύκολη η χειρωνακτική εργασία, από το φύτεμα μέχρι τη συγκομιδή. Κλαδεύει επιλεκτικά και ποτίζει μόνο τα νεαρά φυτά, όταν πρωτοφυτευτούν. Επιτρέπεται η είσοδος στα γαϊδουράκια, που είναι οι καλύτεροι επιλεκτικοί κλαδευτές των ξερών βλαστών. Αυτή η φυσική καλλιέργεια που έχει επιλέξει δεν είναι βέβαια αποδοτική: «Ένα στρέμμα συμβατικής ρίγανης δίνει τρεις με τέσσερις συγκομιδές τον χρόνο και αποδίδει περί τα 500 με 700 κιλά ρίγανη. Αντίστοιχα, 6 στρέμματα δικά μου έχουν μάξιμουμ μία συγκομιδή ετησίως με γύρω στα 200 κιλά απόδοση. Εις γνώσιν μου, λοιπόν, επιλέγω να διατηρήσω την αειφορία του αγρού. Το φυτό από τη φύση του δεν είναι φτιαγμένο για να συγκομίζεται ολόκληρο και συχνά. Γι’ αυτό κι εγώ τρυγάω τα 2/3 και κάθε τέσσερα με πέντε φυτά αφήνω ένα, το πιο εύρωστο, στην ησυχία του». Η ξήρανση που ακολουθεί γίνεται σε σκοτεινό χώρο, με φυσικό αερισμό, χωρίς φούρνο και μηχανικά μέσα. Εκτός από τη ρίγανη και το φασκόμηλο, έχει φυτέψει και μερικά στρέμματα με ελίχρυσο, βαλσαμόχορτο και λεβάντα. Τα καλλιεργεί κανονικά, χωρίς όμως συστηματικό πότισμα. Σχεδόν κανονικά δηλαδή, αφού στην πραγματικότητα δεν οργώνει, δεν σκαλίζει, δεν ρίχνει ζιζανιοκτόνα ούτε λιπάσματα, ούτε καν βιολογικά. «Με έναν τρόπο και πάλι, το φυτό μάς δίνει από μόνο του ό,τι μπορεί να δώσει αβίαστα». Μέσα στο καλοκαίρι σκοπεύει να ξεκινήσει νέες συνεργασίες με καλλιεργητές που έχει συναντήσει στις περιηγήσεις του στο Αιγαίο και συμμερίζονται τις ίδιες αντιλήψεις. Καλλιεργητές με θυμάρια, τριβόλια και λουίζες, από την Πάρο, τη Νάξο και άλλα νησιά. Ο Αλέξανδρος χαρμανιάζει επίσης βότανα σε ωραία, αναζωογονητικά ροφήματα, παράγει εκχυλίσματα βοτάνων και συσκευάζει αρωματισμένο με βότανα αλάτι ανεπεξέργαστο, από μικρές αλυκές της Αμοργού, από την Κέρο, την Άνδρο, το Αντικέρι και συμπληρωματικά από το Μεσολόγγι.


Πού τα βρίσκουμε: Bamboo Vegan, Oia Vineyart, Τόπου Γεύσεις κ.α.

Aegean Herbs, Αιγιάλη, Αμοργός, Τ/22850-73.265, 6972-052.885.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή