Το Κονκλάβιο (13/09/19)

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τέσσερις σωματοφύλακες

Eίναι η σκιά του Κυριάκου Μητσοτάκη στις πιο σημαντικές και σε ιδιαίτερες, ανθρώπινες στιγμές της ζωής του. Βρίσκονταν συγκινημένοι και αγκαλιασμένοι στο γραφείο του στον τρίτο όροφο της Πειραιώς το βράδυ των ευρωεκλογών, αλλά και των εθνικών εκλογών. Την επομένη, ήταν από τους λίγους ανθρώπους που συνόδευσαν την οικογένεια Μητσοτάκη στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία του πρωθυπουργού. Ε, λοιπόν, οι τέσσερις συμμαθητές του Κυριάκου από το Κολλέγιο Αθηνών πληροφορούμαι ότι τον συνόδευαν και χθες το μεσημέρι στο Τατόι, όπου παρακολούθησαν την προσπάθεια του Στέφανου Τσιτσιπά και άλλων Ελλήνων Διεθνών στο Davis Cup. Οχι τυχαία, αφού με κάποιους από τους τέσσερις, ο Μητσοτάκης προσπαθεί να παίζει τένις μία φορά στις δεκαπέντε μέρες. Πάντως, έφεραν γούρι στον Τσιτσιπά, ο οποίος σημειώνω ότι υπέταξε τον αντίπαλό του μέσα σε 1 ώρα και 10 λεπτά.

Déjà vu στο Ελσίνκι

Η συγκατοίκηση του Γιάννη Στουρνάρα με τον Χρήστο Σταϊκούρα στο υπουργείο Οικονομικών επί κυβέρνησης Σαμαρά ήταν μάλλον αταίριαστη. Οι δυο τους, όμως, συνεργάστηκαν καλά. Εκτοτε, εξάλλου, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος λέει τα καλύτερα για τον Σταϊκούρα και για την εξέλιξή του. Τα λέω όλα αυτά διότι έχω την εντύπωση ότι οι δύο άνδρες θα έχουν ένα déjà vu της παλιάς τους σχέσης, όταν εμφανίζονταν ως δίδυμο στην Ευρώπη. Αυτά σήμερα και αύριο στο Ελσίνκι, όπου θα επιστρέψει το δίδυμο Στουρνάρα-Σταϊκούρα με αφορμή τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin.

Μπουκάλια

Σοκ και δέος στην Ευρώπη με τον τίτλο που έδωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομπρέλα χαρτοφυλακίων αρμοδιότητας Μαργαρίτη Σχοινά, καθώς η προστασία του «ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» έθιξε ευαίσθητες χορδές, κυρίως Αριστερών και Πρασίνων. Βέβαια, έχω την εντύπωση ότι και εδώ η υποκρισία περισσεύει. Οχι μόνο επειδή ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής είναι σημαία του ΕΛΚ. Αλλά και γιατί η Ντερ Λάιεν είχε μιλήσει με αυτές τις λέξεις τον Ιούλιο, όταν είχε απευθυνθεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Τότε δεν είχε αντιδράσει κανένας. Το καλύτερο είναι ότι και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ενωσης το 2016 είχε κάνει την ίδια αναφορά, αλλά δεν πειράχτηκε επίσης κανένας. Εχω την εντύπωση ότι για ακόμη μία φορά πολλοί στην Ευρώπη ασχολούνται με το σχήμα του μπουκαλιού και όχι με το περιεχόμενο, δηλαδή με την ουσία. Αυτή σημειώνω ότι μένει ως έχει. Δηλαδή δεν αλλάζει το χαρτοφυλάκιο του Σχοινά. Το περιτύλιγμα ίσως.

Νο drama

Το προσφυγικό είναι ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Εξ ου και έχω την αίσθηση ότι προτάσσεται η διεθνοποίησή του και προς τα έξω η αποδραματοποίησή του στη λογική ότι είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα που αφορά όλους και ότι η Ελλάδα δεν ζητεί, αλλά ότι ο ευρωπαϊκός χαρακτήρας του προβλήματος επιτάσσει τη συμμετοχή όλων. Είναι το μήνυμα που πέρασε ο πρωθυπουργός κατά τις επισκέψεις του σε Παρίσι, Βερολίνο και Χάγη, και σε αυτή τη γραμμή ακούω ότι κινήθηκε και ο Γ. Κουμουτσάκος στη χθεσινή ενημέρωση που έκανε στους πρέσβεις των χωρών της Ε.Ε. Δεν θεωρώ τυχαίο ότι αυτή δεν έγινε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Σημειώνω ότι παρούσα ήταν και η Βρετανή πρέσβειρα Κέιτ Σμιθ, η οποία εξήγησε ότι πλέον οι Βρετανοί δεν συμμετέχουν στις συναντήσεις των επικεφαλής αντιπροσωπειών, και ότι ζήτησε ειδική άδεια από το Λονδίνο να μετάσχει, επειδή θεωρεί το θέμα πολύ σημαντικό.

Κωδικός «τσιμινιέρα»

Πιστεύω ότι όλοι έχουν καταλάβει ότι το ΚΙΝΑΛ έπαθε… ΣΥΡΙΖΑ (και μάλιστα του 2014-15). Οτι ταυτόχρονα έπαθε και ΚΚΕ, βέβαια, ομολογώ πως δεν είχε γίνει αντιληπτό. Το κάνουν τώρα αισθητό οι κιναλίτες με την αφίσα που κυκλοφόρησαν άμα τη εμφανίσει του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου με αιχμή τα εργασιακά, όπου διαμηνύουν ότι η Ελλάδα «δεν μπορεί να μετατραπεί σε χώρα φθηνής και απαξιωμένης εργασίας». Σε φόντο κόκκινο (επιβάλλεται), ξεπροβάλλουν κάτι μαύρες καμινάδες («Πάγωσε η τσιμινιέρα») και πάνω από αυτές, η υψωμένη ταξική γροθιά. Το κολάζ συμπληρώνεται από την απειλή ότι «η κυβέρνηση θα μας βρει απέναντί της μέσα και έξω από τη Βουλή». Το μόνο που λείπει είναι το «φονιάδες των λαών»… Kατάλαβαν το λάθος τους και την απέσυραν άρον άρον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή