ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νόστιμα αμυγδαλοπιτάκια

ΣΤΕΛΛΑ ΜΟΡΑΓΛΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Ζύμες / Πίτες / Τάρτες, Αμύγδαλα, Συνταγές, Γλυκά

Προετοιμασία: 45΄, Αναμονή: 10΄+ 1 ώρα, Ψήσιμο: περίπου 20 λεπτά

Υλικά (για 50 κομμάτια)

Αμυγδαλοπιτάκια
  • 2 φλιτζ. αμύγδαλα
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη (γαλέτα)  
  • 2 κάψουλες βανίλιας
  • ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο
  • 250 γρ. βούτυρο, για άλειμμα και για το ταψί   
  • 1 πακέτο (450 γρ.) φύλλα κρούστας (περιέχει 10 - 12 φύλλα)

Σιρόπι

  • 3/4 φλιτζ. ζάχαρη
  • 2½ φλιτζ. νερό
  • 1/2 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού


Διαδικασία

Καβουρδίζουμε πρώτα τα αμύγδαλα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί.

Απλώνουμε τα αμύγδαλα στο ταψί και τα ψήνουμε στον φούρνο (όχι στο γκριλ) για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.

Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν, για τουλάχιστον 10 λεπτά. Μετά τα ψιλοκόβουμε στο μούλτι.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση, ανακατεύοντας σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μια λεκανίτσα τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη, τη φρυγανιά, τις βανίλιες και το ξύσμα.

Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά ή στα μικροκύματα, προσέχοντας να μην κάψει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C και βουτυρώνουμε ένα μεγάλο ταψί ή μια λαμαρίνα.

Ανοίγουμε τα φύλλα στην επιφάνεια εργασίας και τα κόβουμε, χωρίς να τα χωρίσουμε ακόμη, σε 5 λωρίδες.

Αλείφουμε με λίγο βούτυρο την πρώτη λωρίδα του πρώτου φύλλου, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.

Βάζουμε στην αρχή της λωρίδας 1 κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση και την κλείνουμε σε ζιγκ-ζαγκ, σχηματίζοντας τριγωνάκι, όπως κάνουμε με τα τυροπιτάκια.

Ακουμπάμε το πρώτο αμυγδαλοπιτάκι στο ταψί και φτιάχνουμε με τον ίδιο τρόπο τα υπόλοιπα. Τα αραδιάζουμε όλα στο ταψί, αφήνοντας λίγη απόσταση μεταξύ τους. Θα χρειαστεί να τα ψήσουμε σε δόσεις.

Τα ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Στο μεταξύ, φτιάχνουμε το σιρόπι: Βράζουμε τα τρία υλικά σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά από τη στιγμή του κοχλασμού.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη. Βγάζουμε τα αμυγδαλοπιτάκια από τον φούρνο και ρίχνουμε πάνω από το καθένα 1 - 2 κουταλιές της σούπας σιρόπι.
 
Μυστικά

  • Σκεπάζουμε με λαδόκολλα όσα φύλλα θα γεμίσουμε αργότερα, για να μην ξεραθούν.
  • Αν θέλουμε, μαζί με τη γέμιση βάζουμε και ένα κομματάκι σοκολάτα. 


Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ