Περιορισμένη άνοδος με χαμηλό όγκο συναλλαγών

Περιορισμένη άνοδος με χαμηλό όγκο συναλλαγών

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και στο σύνολο της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών σημείωσε απώλειες, με πολλές φορές να δοκιμάζεται από τους πωλητές το κρίσιμο τεχνικά σημείο στήριξης των 850 μονάδων, ωστόσο η συνεδρίαση της Παρασκευής έδειξε πως υπάρχουν ελπίδες ανοδικής κίνησης, με τους αγοραστές –έστω και αν αυτοί ήταν λίγοι– να δίνουν σημαντικό «παρών», ειδικά με κινήσεις στις τράπεζες, εν μέσω επιφυλακτικά θετικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τα μέτρα Ντράγκι. Αν και η πλήρης άρση των capital controls, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και η πολύ καλή επίδοση των ελληνικών ομολόγων το τελευταίο διάστημα να πέρασαν χωρίς να… ακουμπήσουν το Χ.Α., το οποίο έδινε μάχες έναντι των πωλητών, ωστόσο οι αναλυτές είναι αισιόδοξοι πως η αγορά θα βρει το θετικό της μομέντουμ μεσοπρόθεσμα, έστω και αν υπάρξουν διακυμάνσεις.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στη συνεδρίαση της Παρασκευής με κέρδη 0,76%, στις 856,99 μονάδες και κοντά στα υψηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 58,42 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,25%, στο +0,65% έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 1,11% στις 790,94 μονάδες, μετά και τα ισχυρά κέρδη της Πειραιώς (+2,52). Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες τράπεζες, η Eurobank έκλεισε στο +1,23%, η Alpha Bank στο +0,79% και η Εθνική στο +0,62%.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξης του 1,43% και ο τραπεζικός σημείωσε κέρδη 0,98%.

Η μείωση των συναλλαγών της αγοράς υποδηλώνει στάση αναμονής ενόψει των εξελίξεων που αναμένονται στο νομοθετικό πλαίσιο για τη δημιουργία του επενδυτικού κεφαλαίου ειδικού σκοπού για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τις αποκρατικοποιήσεις, όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Καταλύτης ανόδου σε μεσοβραχυπρόθεσμο ορίζοντα είναι η ταχύτητα υλοποίησης των εν λόγω ζητημάτων.

Από την πλευρά του ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance, υπενθυμίζει ότι στην τελευταία 5ετία στατιστικά ο Σεπτέμβριος με πιθανότητες 80% δίνει αρνητικές αποδόσεις σε σχέση με τους άλλους μήνες. Ομως, όπως επισημαίνει, «διατηρούμε την προϋπάρχουσα στρατηγική μας για την Ελλάδα, παραμένοντας μεσοπρόθεσμα συγκρατημένα αισιόδοξοι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή